NRK Meny
Normal

Slått av russerne

Petter Northug var med i teten hele tiden, men måtte gi tapt for to russere på jaktstarten i Tour de Ski søndag. Se innspurten her.

Det ble russisk på de to øverste plassene på dagens etappe av Tour de Ski. Petter Northug kom seg i mål foran Dario Cologna og Alex Harvey, på en tredjeplass.

Petter Northug gikk først ut, men måtte se seg klart slått av to russere

– Det var god fart på tungt føre, og var tungt i motbakkene. Det var tungt å stake fordi stavene sank for langt ned i snøen. Det var litt halvtungt i dag, jeg kjenner at jeg trenger disse første konkurransene for å komme i siget, sa Petter Northug til NRK rett etter målgang.

Han er ikke misfornøyd med å bli slått av to russere.

– Betydde ikke så mye å vinne i dag

– Jeg skjønte at det kom til å bli krig og at russerne kom fort på slutten. Jeg konsentrerte meg om å være med i tetgruppa. Det betydde ikke så mye å vinne i dag. Hadde det stått om et VM-gull, hadde det nok vært en annen krig, sa Northug.

– Men jeg tror Dario Cologna har stålkontroll. Han er der han vil være, sier Northug foran hviledagen. Tirsdag er det sprint, der sikter Northug på semifinale.

Seieren gikk til Maxim Vylegzjanin foran Alexander Legkov. Disse to var suverene i spurten inne på stadion, og avstanden ned til Northug var 6,4 sekunder.

– I dag er det ett renn, ikke noe mer. Det er om å gjøre å spare krefter, det er en lang tour. Det er ikke alltid det er en fordel å vinne, sa landslagstrener Trond Nystad til NRK rett etter løpet.

Tidlig innhentet

Northug startet 11 sekunder foran Marcus Hellner, men ble tidlig hentet inn, og i mesteparten av løpet var en gruppe på sju løpere klart i teten. Denne ble redusert til fem før den avgjørende innspurten.

Ut fra passering 12,7 kilometer satte tetgruppa opp farten. Gruppa ble raskt redusert til fem løpere, men med Northug sist inn mot spurten. Nordmannen klarte likevel å stake seg forbi Dario Cologna og ta tredjeplassen, og dermed fem bonussekunder.

Det var tungt føre på søndagens 15-kilometer, og ingen fordel å starte først. Petter Northug vant prologen lørdag og startet 11 sekunder foran Marcus Hellner.

– Sett på håndbremsa

Det syntes ikke landslagstrener Trond Nystad var noen fordel på søndagens føre.

– Petter må slå på håndbremsa etter et par hundre meter, vente på de andre og legge seg i ryggen, sa Nystad til NRK like før start.

Det gjorde han på sett og vis, selv om det tok mer enn to hundre meter før feltet tok ham igjen. Men konkurrentene, og først og fremst Alexander Legkov, tok voldsomt innpå den første runden, og Northugs forsprang var spist opp før passering 3 kilometer.

Da var også Dario Cologna på bakskiene til Northug. Den sveitsiske favoritten startet 25 sekunder etter.

Svenske Marcus Hellner fikk det tungt tidlig. Allerede etter fem kilometer måtte han slippe tetgruppa, i år som i fjor.

– Han har ødelagt touren for seg selv allerede. Det er sørgelig å se på, sa NRK-kommentator Jann Post.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld