Hopp til innhold

Northug provosert over brorens «barnefeil»: – Han må ta seg sammen

Petter Northug sier det har vært frustrerende å se lillebror Even Northug i aksjon etter jul. Han mener det er på tide å våkne før VM-debuten.

VM på ski 20223: Pressetreff

KRITISK: Petter Northug er klar på hva broren Even må forbedre før VM-debuten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jeg blir jo frustrert. Altså, han er rendyrket sprinter, så jeg har store krav til Even når han er på start i verdenscup. Når jeg ser det er gjengang i feil og feighet i heat, som det ble nå, så mener jeg at da må han ta seg sammen, smeller det fra Petter Northug, som er på plass i Slovenia som ekspert for TV 2.

Even Northug var i knallform i sesongstarten, men etter NM-sølvet for en snau måned siden har trønderen trøblet.

Rennene i Livigno, Les Rousses og Toblach endte med 10.-, 13.- og 18.-plass. Norges førstelag ble sensasjonelt slått ut av sprintstafetten i Livigno etter en svak prolog fra Northug. Resultatrekken får storebror til å riste på hodet.

Du kan ikke gjøre sånne barnefeil som han har gjort et par helger, og sist nå i Toblach også, bli for feig i kvartfinalen. Da ryker du rett ut, og det håper jeg han lærer av. Han har hatt et par sånne episoder tidligere hvor jeg håpet at han hadde lært, og da blir jeg litt sånn irritert og provosert, for det skal du ikke gjøre når du er på jobb, sier Petter Northug – og legger til:

Da mener jeg det er bedre å ikke møte opp.

BA412DC5-401D-49B5-BCE3-45FB644C69E0

FAGMENN: Petter Northug er på plass for TV 2 på VM-arenaen. Der diskuterte han løypen med svenske Calle Halfvarsson dagen før sprinten.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Rister på hodet: – Han må våkne

Petter Northug mener det er merkbart hvordan broren har blitt mer seriøs de siste sesongene. Han omtaler ham som en nerd, en som er flink til å løse prologer og ulike løyper taktisk og forberede seg mentalt. På en god dag mener sprintverdensmesteren fra 2015 at det er realistisk å håpe på en VM-medalje.

Yngste langrennsbror Northug vant sesongåpningen på Beitostølen og ble nummer to i verdenscupen i Ruka og Lillehammer.

– Han må nullstille hodet sitt, og så må han våkne litt, for det har vært for sløvt etter jul. Det har vært barnefeil som han gjør i heat. Og da må du ta deg sammen, og så må du ha fokus inn mot det ene løpet, og så må du gjøre ting riktig.

Les også Moren tok oppgjør med Klæbos oppførsel: – Truet med at «nå må du slutte på ski»

Johannes Høsflot Klæbo i Lavaze

Du må være mentalt forberedt når det er VM-sprint, for det handler mye om det som er oppe i hodet ditt, sier Northug, som sa til VG at Even måtte skjerpe seg.

Det handler om å være sulten og det handler om å gjøre en treningsjobb videre når du er på landslag og utvikle seg, skal han bli en enda bedre sprinter, for det er skummelt å stagnere der han er nå. Da blir du også der ut karrieren.

Flirer av brorens utspill

Even Northug møter NRK kort tid etter trening på skistadion i Planica. 27-åringen er fornøyd med jobben han har fått lagt ned inn mot VM. Han føler seg trygg på formen.

– Ja, den er så bra som den kan være, så det føles veldig normalt og slik som før jul. Jeg er ikke redd for noe, sier Northug, mens han blir konfrontert med storebrors utspill på vei ut av stadion.

VM på ski Planica 20223

BOR I ITALIA: Norges landslag bor i Italia og brukte tirsdagen der. Johannes Høsflot Klæbo og Even Northug var i godt humør.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han er helt enig i at han har opptrådt feig. Det var nemlig han som tok det opp først. oppgitt og frusterert stemmer også godt overens med egen opplevelse.

– Først og fremst må jeg finne tilbake formen litt, ha litt mer overskdud. Det er det som gjør at jeg gjør flere feil i heatene også. Jeg er litt for sliten og hodet henger ikke helt med, sier lillebror Northug, som nå har tilbakelagt noen gode uker med trening.

– Petter sier at hvis man ikke stiller skjerpet til start, så er det ikke vits å møte opp. Hva tenker du om det?

– Godt poeng. Jeg har ikke tenkt å stille uskjerpet til start i mitt første VM, flirer Northug, som liker «alt» ved løypene i Planica.

Les også Monsen refser Valnes før VM-sprinten: – Ikke dagene for sånn tull

VM på ski Planica 20223

PS! VM-sprinten starter med prolog på NRK 1 og NRK.no torsdag fra klokken 12.00. Finalerundene starter fra 14.00. Norge stiller med Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Even Northug, Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes på herresiden.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal