NRK Meny
Normal

Northug knust av "verdens beste staker"

En meget uvanlig innspurt på skistadion i Kuusamo: Petter Northug var klart i teten inn på oppløpet, men ble forbi-staket av Nikita Kriukov på de siste metrene av sprintfinalen.

Northug på andre plass i Kuusamo

Kriukovs staking ble for sterk, og Petter Northug måtte se seg slått i spurten

Rykket og spurten er Northuigs varemerke. Men fredag ble han slått med sitt eget våpen da den råsterke russeren knuste trøndere på de siste metrene.

Men Northug var ikke spesielt misfornøyd likevel.

- Det var bra dette. Diagonalen satt bra. Jeg mista balansen på oppløpet, og da gikk det litt saktere. Men Kriukov er nok den beste i verden til å stake, så jeg får være fornøyd med en andreplass, sa Petter Northug til NRK der han sto med rosa ansiktsmaske mot kuldegradene rett etter løpet.

Han var også fornøyd med at han sikret seg mange bonussekunder på de andre sdammenlagt-favorittene. Flere av dem kom ikke engang videre fra prologen.

- Det blir gode sekunder å ta med seg til i morgen og ikke minst til søndag og jaktstarten, sa Northug.

Northug-rykket holdt ikke

Northug slo til i kjent stil og stakk noen hundre meter før mål, og ristet av seg alle unntatt russeren. Kriukov tok i bruk sine kjempekrefter og staket seg meter for meter innpå nordmannen.

Rett før målstreken gikk han forbu og vant med fire tidels sekunder.

Eirik Brandsal vant kampen om tredjeplassen. Han spurtslo Dmitrij Japardov, men var klart bak Northug.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg ga alt jeg hadde. De to foran meg var altfor sterke, derfor synes jeg det er bra, sa Brandsdal til NRK.

- Bedre enn på Beitostølen?

- Det var godt der også. Vi kan jo ikke holde på å tryne sånn som vi gjorde der, gliser Brandsdal. De to krasjet og falt i sesongåpningen for to uker siden.

Øystein Pettersen falt

Øystein Pettersen

Her gåre det galt for Øystein Pettersen i kvartfinalen. Han faller og er sjanseløs i konkurransen

Foto: NRK

Northug lykkes med sin taktikk i semifinalen, der han vant foran Brandsdal. De to var de eneste nordmennene som nådde finalen. Eldar Rønning, Pål Golberg, John Kristian Dahl og Øystein Pettersen ble alle slått ut i kvartfinalen - Pettersen etter et fall.

Den klassiske sprinten var den første delen av minitouren i Kuusamo. Den fortsetter med langrenn i fri teknikk i morgen og jaktstart i klassisk stil søndag. Løperne tar med seg bonussekunder fra fredagens sprint.

Flere av kandidatene til sammenlagtseieren ble slått ut i prologen, blant andre Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal