NRK Meny
Normal

Petacchi kan bli kastet ut

Alessandro Petacchi er under etterforsking for doping i hjemlandet Italia, og kan bli kastet ut av Tour de France, melder italienske medier.

Alessandro Petacchi

Alessandro Petacchi leder kampen om den grønne trøya, men er under etterforsking for doping

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

- Dette er livsfarlig for Petacchis videre deltagelse videre i Tour de France, sier tidligere proffsyklist, Dag Erik Pedersen til NRK.

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen er overrasket over Petacchi som kan ha gått i garnet igjen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

36-åringen skal ha fått meldingen om etterforskingen før årets Tour de France. Han er mistenkt for å ha brukt stoffet perfluorocarbon (PFC), et stoff som skal øke oksygenopptaket.

- Det blir veldig spennende å se hva Tour de France-ledelsen nå velger å gjøre. De har egentlig ikke så mye valg. Så lenge Petacchi er under etterforskning har de loven på sin side og kan ta han ut av rittet, sier Pedersen.

Dømt tidligere

Lampre-rytteren ble tatt for bruk av et annet ulovlig stoff, salbutamol, i 2007, og ble utestengt fra Touren i 2007 og 2008 som en følge av dette.

Les også: Petacchi dømt for doping

- Vi vet at Petacchi har vært i garnet før for astmamedisin. Det er overraskende at han er under etterforskning igjen, for jeg trodde en gammel mann som Petacchi hadde lært etter at han ble utestengt sist, sier Pedersen.

- Det han kan være tatt for nå er langt mer alvorlig. Det er et stoff som øker oksygenopptaket og er et reelt dopingmiddel.

- Vil samarbeide

I årets Tour har Lampre-rytteren vunnet to etapper, og kniver med Thor Hushovd om den grønne poengtrøya.

Les: - Jeg er skuffet over laget mitt

Alessandro Petacchi forlater møtet med den italienske olympiske komiteen

Alessandro Petacchi vil bevise sin uskyld.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Petacchi sier i dag gjennom sin advokat at han vil samarbeide fullt og helt med politiet i etterforskingen.

- Petacchi er innstilt på å samarbeide med etterforskerne om denne saken, og han er sikker på at han kan komme opp med beviser som viser at han ikke har noen med doping å gjøre, sier advokat Virgino Angelini.

Fant PFC hos Petacchi

Etterforskingen av Petacchi er en del av den såkalte Mantova-saken, som i april felte både Alessandro Ballan og Mauro Santambrogio.

Ifølge nyhetsbyrået ANSA skal det ha blitt funnet PFC hjemme hos Petacchi.

En rytter som er under etterforsking for doping, blir ikke automatisk utestengt eller på annen måte straffet under Touren. Men det er likevel presedens på at arrangørene kan straffe en utøver hvis de mener det er nødvendig.

Allerede i april var Petacchis hjem ransaket av politiet, men ingenting ulovlig ble funnet da.

Siste nytt

 • Beckham får UEFA-utmerkelse

  I mai blir den tidligere fotballspilleren David Beckham tildelt UEFA-presidentens utmerkelse som belønning for hans innsats for fotballen både på og utenfor banen. UEFAs president Aleksander Ceferin sier 43-åringen har vært en global ambassadør for fotballen, og at han har markedsført spillet og alle dets verdier i alle hjørner av verden.

  David Beckham
  Foto: RHONA WISE / AFP
 • Mol og Sørum tjente inn rekord

  Sandvolleyballparet Anders Mol og Christian Sørum har tjent inn mer på fire turneringer enn noen andre i historien. Det melder det internasjonale volleyballforbundet. Duoen har hanket inn 2.6 millioner kroner. Den forrige rekorden, på 2.1 millioner i 1993/94, holdt Kiraly og Steffes fra USA.

  Christian Sørum og Anders Mol.
  Foto: Margret Helland
 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag