NRK Meny
Normal

Per Jorsetts fem på topp

Per Jorsetts liste over de fem beste norske prestajonene gjennom tidene når det gjelder sommer-OL.

Knut Knudsen sykler inn til gull på 4000 meter forfølgelsesritt i München.

Knut Knudsen sykler inn til gull på 4000 meter forfølgelsesritt i München i 1972.

Foto: Scanpix

1. Knut Knudsen som i Munchen i 1972 vinner 4000 m forfølgelsesritt på bane. Levangergutten fikk altså gull i en gren som praktisk talt ikke ble drevet i Norge. Selv var han jo også i første rekke en dyktig landeveissyklist. "Bane-gullet" vant han med klar margin.

2. Vebjørn Rodal som maktet det nesten utrolige kunsstykket å vinne 800 m i 1996. Dette er en distanse som hører til de olympiske sommerlekers aller viktigste og mest ettertraktede øvelser.

3. Bryteren Jon Rønningen som i 1992 kopierte sin gullbedrift fra 1988 under dramatiske omstendigheter. Hans russiske motstander ledet da det gjensto to sekunder av finalekampen, men det var nok til at Jon kunne ta det avgjørende grepet.

4. Norge vinner i 1936 over Tyskland i fotball etter å ha vært forhåndstippet som et slaktoffer. Adolf Hitler og Joseph Goebbels satt på tribunen i håp om å få oppleve en stor tysk seier. Den snøt de norske fotballspillerne dem for.

5. Egil Danielsen som i 1956 setter ny verdensrekord og vinner spydkast med 85,71, nesten seks meter foran sølvmdaljevinneren. Danielsen kom med i de tre finaleomgangene med et nødskrik, men slo altså til i det fjerde omgang med sitt berømte kast.

Per Jorsett legger til at .."da har jeg ikke maktet å få med Helge Løvlands 10-kamp-triumf i 1920 eller kajakkfirerens gull i 1968."

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg