Hopp til innhold

Smadret feltet, men avskriver seg selv til VM-stafetten: – Må nesten være dødsfall i troppen

Federico Pellegrino spurtet fra Norges to lag og sikret italiensk stafettseier, men Erik Valnes leverte en knallsterk førsteetappe. Han har likevel ingen tro på å få gå VM-stafetten.

NM ski Gjøvik

AVSKRIVER SEG SELV TIL VM: Erik Valnes tror ikke han får gå VM-stafett, selv om han viste seg fram i generalprøven.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Dette var fantastisk. Som oftest er det den smarteste, ikke bare den sterkeste, som vinner, og i dag gjorde jeg en god jobb, sier Federico Pellegrino til NRK.

Norge var storfavoritter og de to stafettlagene lå lenge godt an til å stikke av med seieren, men Pellegrino og Italia viste VM-form på hjemmebane i Toblach.

– Han satte de norske favorittene på plass, sa NRKs langrennskommentator Jann Post.

Norges førstelag med Harald Østberg Amundsen ble nummer tre, mens Sverige tok andreplassen. Sindre Bjørnestad Skar gikk Norge 2 inn til fjerdeplass.

– Jeg forventet at vi skulle kjempe om pallen, men jeg hadde ikke forventet at vi kunne vinne i dag. Men Pellegrino var veldig sterk i avslutningen, det var fint å se, sier Italias trener Marcus Cramer til NRK.

Italy Tour de Ski

KLINKET TIL: Federico Pellegrino og Italia slo Norge og Sverige på stafetten i siste test før VM.

Foto: Alessandro Trovati / AP

– Må nesten være dødsfall i troppen

Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo sto over søndagens verdenscupstafett. Begge er sikre kort når VM-laget skal tas ut.

Det betyr at de norske som gikk i Toblach, hadde en mulighet til å vise seg fram for landslagsledelsen i kampen om de to ledige plassene på laget.

Den som viste seg fram mest, var Erik Valnes. Han var satt opp som startmann på Norges andrelag og gikk respektløst til verks. Han sprengte feltet og sendte ut Hans Christer Holund i tet, 11,4 sekunder foran Tyskland. Da var Sjur Røthe og Norge 1 på syvendeplass og 13,2 sekunder bak.

– Valnes ser ut til å komme litt i distanseform her. Jeg tror han skal rekke en ordentlig god VM-form, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

NM ski Gjøvik

IMPONERTE: Erik Valnes.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men nordlendingen avskriver seg selv til VM-stafetten, selv om han har veldig lyst og tror søndagens løp hjelper på.

– Hvis jeg skal gå en etappe der må det nesten være dødsfall i troppen. Det er så mange som er foran meg akkurat nå, sier Valnes til NRK.

– Valnes sier det må dødsfall til for at han skal få sjansen. Hva skal til for at du får sjansen?, spør NRK Holund og Simen Hegstad Krüger.

– Jeg bør helst vinne 15 kilometer fri. Hvis det er en utlending som vinner og jeg blir nummer to, da ligger jeg også godt an. Men jeg må vise form tidlig i VM, sier Holund.

– Forrige VM var det ikke nok med to sølv, så det ser ut som det må gull til. Det er ganske heftig, sier Krüger.

– Jeg hadde ikke helt dagen

Holund oppretthold farten til Valnes innledningsvis i sitt løp, men Iivo Niskanen viste gammel storhet på sin andre etappe for Finland, og plutselig etter 12,6 kilometer hadde Finland spist opp ledelsen på 21,8 sekund.

Også Norges førstelag tok igjen Holund, til tross for at Didrik Tønseth brakk staven. Etter andre veksling var likevel de to norske lagene på sjette og syvendeplass, fem sekunder bak Sverige i front.

Men Simen Hegstad Krüger og Iver Tildheim Andersen hentet inn forspranget på sin tredje etappe, og etter 20,1 kilometer var de to lagene i tet.

Les også Diggins slår tilbake mot ekspertene – Northug står på sitt

Northug og Diggins

Spesielt Krüger ga ankermann Harald Østberg Amundsen et godt utgangspunkt på 4,3 sekunder ned til Finland. Men Richard Jouve og Pellegrino kom seg opp i tetgruppen, som betydde en svært spennende ankeretappe.

Med to kilometer igjen sto det mellom Sverige, Norge 1, Italia og Norge 2. I spurten viste Pellegrino råskap og Italia stakk av med seieren på hjemmebane.

– Norsk dominans denne sesongen, men fransk seier i Frankrike og italiensk i Italia, hva betyr det for sporten?, spør NRK søndagens vinner.

– Jeg tror det er viktig og bra at andre enn Norge vinner. Men det blir tøft å ta medaljer fra dem i Planica. Norge vet at ikke alt er perfekt, andre lag kan også kjempe om pallen og det er bra for alle, sier Pellegrino.

– Jeg hadde ikke helt dagen i dag. Jeg prøvde å gi det et forsøk og holde på luken som Krüger ga meg, men jeg var rett og slett sluttkjørt i beina. Det har vært mange skirenn de siste ukene, og nå var jeg helt på det siste, sier ankermann Amundsen til NRK.

Stafetten i Toblach var siste test før VM i Planica 21. februar. Startskuddet for herrenes VM-stafett går fredag 3. mars, med 4x10 kilometer.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal