Pelé: – Jeg ble kalt "nigger" og "ape"

Og legenden mener brasiliansk fotball har like store problemer med rasisme i dag.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé liker dårlig det han ser på flere fotballtribuner i Sør-Amerika.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– I min tid, uansett hvor vi spilte i Latin-Amerika. I Argentina, Paraguay, Uruguay, kalte de meg «nigger», «ape», ja hva som helst, forteller den nå 73 år gamle Pelé.

En av verdens beste angrepsspillere gjennom tidene tar et oppgjør med det han mener er et økende problem på fotballbanen. For selv om arbeidet mot rasisme har vært stort spesielt i Europa, mener spisslegenden at man er nødt til å tenke nytt for å bli kvitt problemet i sitt eget hjemland.

Soccer WCup On This Day Pele

Som 17-åring ble Pelé verdensmester i 1958.

Foto: Ap

– Det er åpenbart noe som må kontrolleres, men jeg tror man må se på det på en annen måte. Hvis jeg skulle stoppet og skreket til dommeren hver gang noen kalte meg "nigger" eller ape, ville hver kamp ha blitt stoppet, sier brasilianeren.

– Stort problem i Brasil

Pelé avsluttet fotballkarrieren i USA etter å ha spilt for Santos i hjemlandet i nesten tjue år. Men 73-åringens ønske om endring etter endt spillerkarriere har aldri blitt en realitet. Fortsatt sliter brasiliansk fotball med blant annet rasisitiske tilrop fra tribunen. Grêmio som til daglig spiller i den øverste divisjonen er allerede blitt straffet for supporternes oppførsel.

– Rasisme rammer dessverre ikke bare svarte, men også for eksempel japanere og fattige.

Fornærma hele angrepsrekka

Denne uken var Pelé på besøk i Rio de Janeiro der han var med på åpningen av en ny fotballbane i favelaen i Morro de Mineira. Samtidig benyttet han anledningen til å fortelle om egne opplevelser fra tiden som spiller i Santos.

– Jeg må nesten le. I angrepsrekka i Santos spilte Doval, Mengalvio, Coutinho, Pelé og Pepe. Kun Pepe var hvit. Resten av oss ble kalt alt mulig i Brasil.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé håper nye fotballbaner skal bidra til gode holdninger og ambisjoner blant barn og unge.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Siste nytt

 • Tønseth med ny løyperekord

  Langrennsløpar Didrik Tønset viste seg fram like før sesongstart om to månader. Torsdag sette han ny løyperekord i løpet Bråtesten. Han slo den gamle rekorden til Johan Bugge på 17 minutt og 51 sekund med fem sekund. Johannes Høsflot Klæbo kom i mål til ein 4.-plass med 19,14 på den fem kilometer lange løpet.

  Toppidrettsveka Aure fredag 23 august 2019.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Raudt kort til Svensson

  AZ Alkmaars Jonas Svensson blei utvist etter berre 28 minutt i AZs europaligakamp motPartizan Beograd. Men AZ leia kampen 1-0.

  Svensson var berre ein av mange nordmenn på bana eller benken i europaligaen i kveld. 10 norske spelarar var i troppen til utanlandske klubbar.

  Jonas Svensson rødt kort
  Foto: Marko Djurica / Reuters
 • Narvik med historisk seier

  Narvik vant sin første kamp i eliteserien i ishockey noensinne da Stjernen ble slått 2-0 torsdag.

  De satte inn 1-0 fem minutter før slutt. Wade Murphy scoret på pasning fra Viktor Jornevik. Seinere økte hjemmelaget til 2-0. (NTB)

  Narvik har en seier og to tap.

  I kveldens andre kamp tok Frisk Asker sin andre strake seier med 2-1 over Manglerud Star.

  Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal