NRK Meny
Normal

Pelé: – Jeg ble kalt "nigger" og "ape"

Og legenden mener brasiliansk fotball har like store problemer med rasisme i dag.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé liker dårlig det han ser på flere fotballtribuner i Sør-Amerika.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– I min tid, uansett hvor vi spilte i Latin-Amerika. I Argentina, Paraguay, Uruguay, kalte de meg «nigger», «ape», ja hva som helst, forteller den nå 73 år gamle Pelé.

En av verdens beste angrepsspillere gjennom tidene tar et oppgjør med det han mener er et økende problem på fotballbanen. For selv om arbeidet mot rasisme har vært stort spesielt i Europa, mener spisslegenden at man er nødt til å tenke nytt for å bli kvitt problemet i sitt eget hjemland.

Soccer WCup On This Day Pele

Som 17-åring ble Pelé verdensmester i 1958.

Foto: Ap

– Det er åpenbart noe som må kontrolleres, men jeg tror man må se på det på en annen måte. Hvis jeg skulle stoppet og skreket til dommeren hver gang noen kalte meg "nigger" eller ape, ville hver kamp ha blitt stoppet, sier brasilianeren.

– Stort problem i Brasil

Pelé avsluttet fotballkarrieren i USA etter å ha spilt for Santos i hjemlandet i nesten tjue år. Men 73-åringens ønske om endring etter endt spillerkarriere har aldri blitt en realitet. Fortsatt sliter brasiliansk fotball med blant annet rasisitiske tilrop fra tribunen. Grêmio som til daglig spiller i den øverste divisjonen er allerede blitt straffet for supporternes oppførsel.

– Rasisme rammer dessverre ikke bare svarte, men også for eksempel japanere og fattige.

Fornærma hele angrepsrekka

Denne uken var Pelé på besøk i Rio de Janeiro der han var med på åpningen av en ny fotballbane i favelaen i Morro de Mineira. Samtidig benyttet han anledningen til å fortelle om egne opplevelser fra tiden som spiller i Santos.

– Jeg må nesten le. I angrepsrekka i Santos spilte Doval, Mengalvio, Coutinho, Pelé og Pepe. Kun Pepe var hvit. Resten av oss ble kalt alt mulig i Brasil.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé håper nye fotballbaner skal bidra til gode holdninger og ambisjoner blant barn og unge.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal