NRK Meny
Normal

Pelé: – Jeg ble kalt "nigger" og "ape"

Og legenden mener brasiliansk fotball har like store problemer med rasisme i dag.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé liker dårlig det han ser på flere fotballtribuner i Sør-Amerika.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– I min tid, uansett hvor vi spilte i Latin-Amerika. I Argentina, Paraguay, Uruguay, kalte de meg «nigger», «ape», ja hva som helst, forteller den nå 73 år gamle Pelé.

En av verdens beste angrepsspillere gjennom tidene tar et oppgjør med det han mener er et økende problem på fotballbanen. For selv om arbeidet mot rasisme har vært stort spesielt i Europa, mener spisslegenden at man er nødt til å tenke nytt for å bli kvitt problemet i sitt eget hjemland.

Soccer WCup On This Day Pele

Som 17-åring ble Pelé verdensmester i 1958.

Foto: Ap

– Det er åpenbart noe som må kontrolleres, men jeg tror man må se på det på en annen måte. Hvis jeg skulle stoppet og skreket til dommeren hver gang noen kalte meg "nigger" eller ape, ville hver kamp ha blitt stoppet, sier brasilianeren.

– Stort problem i Brasil

Pelé avsluttet fotballkarrieren i USA etter å ha spilt for Santos i hjemlandet i nesten tjue år. Men 73-åringens ønske om endring etter endt spillerkarriere har aldri blitt en realitet. Fortsatt sliter brasiliansk fotball med blant annet rasisitiske tilrop fra tribunen. Grêmio som til daglig spiller i den øverste divisjonen er allerede blitt straffet for supporternes oppførsel.

– Rasisme rammer dessverre ikke bare svarte, men også for eksempel japanere og fattige.

Fornærma hele angrepsrekka

Denne uken var Pelé på besøk i Rio de Janeiro der han var med på åpningen av en ny fotballbane i favelaen i Morro de Mineira. Samtidig benyttet han anledningen til å fortelle om egne opplevelser fra tiden som spiller i Santos.

– Jeg må nesten le. I angrepsrekka i Santos spilte Doval, Mengalvio, Coutinho, Pelé og Pepe. Kun Pepe var hvit. Resten av oss ble kalt alt mulig i Brasil.

BRAZIL-ENERGY-FBL-SHELL-PELE

Pelé håper nye fotballbaner skal bidra til gode holdninger og ambisjoner blant barn og unge.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Siste nytt

 • Solberg inn i VM-troppen

  Det er ingen sykdom i den norske VM-troppen før VM-finalen, men Thorir Hergeirsson velger likevel å ta med tre keepere og gi Silje Solberg en plass på benken, skriver NTB. Alle tre keeperne, Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø og Solberg, har trent som normalt før finalen.

  Solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT
 • Killi med prestisjefylt seier

  Johanne Killi stakk av med seieren i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge. Killi ble eneste kvinne som fikk se 90-tallet, og vant med 90 blank. Tess Ledeux tok andreplassen med 89 poeng, mens Sarah Höfflin fra Sveits ble nummer tre med 84, skriver NTB.

  Killi
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp