Hopp til innhold

Pedersen om spekulasjonene: – Mistenkte aldri dop i sprøytene

Dag Erik Pedersen (53) gir fortsatt ingen garantier, men er overbevist om at det aldri var ulovlige midler i sprøytene han fikk som proff i Italia. Han forteller at han alltid fikk vite hva de inneholdt.

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen forklarte seg i søndagsrevyen om at han ikke kunne garantere innholdet i alle sprøytene han fikk i Italia.

Foto: NTB Scanpix / Håkon Rysst Heilmann

– Det er ikke riktig at jeg ikke visste hva det var i sprøytene. Legene forklarte meg alltid innholdet, og jeg hadde ingen grunn til å ikke stole på dem, sier den tidligere proffsyklisten til NRK.no.

Pedersen ble søndag sitert i VG på at han «ikke kunne garantere at det ikke var ulovlige midler» i sprøytene han fikk under sin tid i italienske Bianchi-Piaggio.

Saken ble sitert i en rekke medier, og Pedersen stilte søndag opp i Dagsrevyen for å snakke om sprøytene. Intervjuet kan du se om igjen her.

– Aldri opplevd noen effekt

TV 2-ekspert Johan Kaggestad reagerte skarpt på Pedersens uttalelser i VG, og i blogginnlegget «Hvor uvitende går det an å være, Dag Erik?», skriver han at det virker utenkelig å ikke vite hva som blir injisert i ens egen kropp.

Nå tilbakeviser altså Pedersen at han ikke visste hva han fikk.

– Jeg ønsket ganske enkelt å påpeke en kulturforskjell mellom Norge og Italia. Det man i Norge fikk i pilleform, ga italienerne med sprøyter, sier han.

– Mistenkte du noen gang at det var ulovlige midler i sprøytene, som legene ikke opplyste om?

– Nei, aldri. Det var et meget seriøst apparat i laget, og doping var nærmest forhatt. I tillegg forklarte de meg altså hva det var i sprøytene.

– Har du noen gang opplevd en tydelig effekt etter en sprøyte?

– Nei, det har jeg ikke.

– Nå er det «clean-up-time»

Dag Erik Pedersen er åpenbart engasjert når han snakker om temaet, og gestikulerer ivrig med armene når han forklarer.

NRK-profilen medgir at han, om han hadde vært proff i 2012, ville ettergått innholdet i sprøytene mer inngående enn han gjorde på 80-tallet.

– Men der og da syntes jeg ikke det var rart. Det framsto rett og slett bare som et helproft lag, og de mange sprøytene passet inn i det bildet, sier han.

Pedersen gikk svært hardt ut mot Lance Armstrong denne uken, og reagerte med å klippe opp Livestrong-båndet sitt da det ble klart at amerikaneren har vært dypt inne i US Postals dopingregime.

– Forstår du at det også stilles spørsmål ved dine proffopphold?

– Ja. Nå er det «clean-up-time». Jeg forstår at det blir oppstuss rundt uttalelsene mine, men jeg ønsket bare å vise kulturforskjellene, og at sprøyter ikke betyr det samme som doping.

Ble hysjet på av sykkelmiljøet

53-åringen avsluttet sykkelkarrieren i Nederland tidlig på 90-tallet. Overfor VG fortalte han i 2000 om den omfattende dopingbruken i laget PDM.

Han sa blant annet at laget «hadde et stort laboratorium i Eindhoven. Alle så hva som foregikk». Det vakte reaksjoner fra det norske sykkelmiljøet.

– Jeg fikk sterke reaksjoner fra sentrale personer. Det kom fra tidligere syklister, aktive syklister og ledere. De mente det var dårlig reklame for sporten og sa ganske direkte at «hysj, dette snakker vi ikke om», sier Pedersen.

Han satte lite pris på å bli irettesatt.

– Jeg mente det var bare tull. Jeg måtte jo fortelle det som det var. Og i dag er alle enige om at dette er viktig å få fram.

– Om du visste at andre ryttere dopet seg, ville du fortalt om det?

– Ja, det ville jeg gjort.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal