Pedersen om spekulasjonene: – Mistenkte aldri dop i sprøytene

Dag Erik Pedersen (53) gir fortsatt ingen garantier, men er overbevist om at det aldri var ulovlige midler i sprøytene han fikk som proff i Italia. Han forteller at han alltid fikk vite hva de inneholdt.

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen forklarte seg i søndagsrevyen om at han ikke kunne garantere innholdet i alle sprøytene han fikk i Italia.

Foto: NTB Scanpix / Håkon Rysst Heilmann

– Det er ikke riktig at jeg ikke visste hva det var i sprøytene. Legene forklarte meg alltid innholdet, og jeg hadde ingen grunn til å ikke stole på dem, sier den tidligere proffsyklisten til NRK.no.

Pedersen ble søndag sitert i VG på at han «ikke kunne garantere at det ikke var ulovlige midler» i sprøytene han fikk under sin tid i italienske Bianchi-Piaggio.

Saken ble sitert i en rekke medier, og Pedersen stilte søndag opp i Dagsrevyen for å snakke om sprøytene. Intervjuet kan du se om igjen her.

– Aldri opplevd noen effekt

TV 2-ekspert Johan Kaggestad reagerte skarpt på Pedersens uttalelser i VG, og i blogginnlegget «Hvor uvitende går det an å være, Dag Erik?», skriver han at det virker utenkelig å ikke vite hva som blir injisert i ens egen kropp.

Nå tilbakeviser altså Pedersen at han ikke visste hva han fikk.

– Jeg ønsket ganske enkelt å påpeke en kulturforskjell mellom Norge og Italia. Det man i Norge fikk i pilleform, ga italienerne med sprøyter, sier han.

– Mistenkte du noen gang at det var ulovlige midler i sprøytene, som legene ikke opplyste om?

– Nei, aldri. Det var et meget seriøst apparat i laget, og doping var nærmest forhatt. I tillegg forklarte de meg altså hva det var i sprøytene.

– Har du noen gang opplevd en tydelig effekt etter en sprøyte?

– Nei, det har jeg ikke.

– Nå er det «clean-up-time»

Dag Erik Pedersen er åpenbart engasjert når han snakker om temaet, og gestikulerer ivrig med armene når han forklarer.

NRK-profilen medgir at han, om han hadde vært proff i 2012, ville ettergått innholdet i sprøytene mer inngående enn han gjorde på 80-tallet.

– Men der og da syntes jeg ikke det var rart. Det framsto rett og slett bare som et helproft lag, og de mange sprøytene passet inn i det bildet, sier han.

Pedersen gikk svært hardt ut mot Lance Armstrong denne uken, og reagerte med å klippe opp Livestrong-båndet sitt da det ble klart at amerikaneren har vært dypt inne i US Postals dopingregime.

– Forstår du at det også stilles spørsmål ved dine proffopphold?

– Ja. Nå er det «clean-up-time». Jeg forstår at det blir oppstuss rundt uttalelsene mine, men jeg ønsket bare å vise kulturforskjellene, og at sprøyter ikke betyr det samme som doping.

Ble hysjet på av sykkelmiljøet

53-åringen avsluttet sykkelkarrieren i Nederland tidlig på 90-tallet. Overfor VG fortalte han i 2000 om den omfattende dopingbruken i laget PDM.

Han sa blant annet at laget «hadde et stort laboratorium i Eindhoven. Alle så hva som foregikk». Det vakte reaksjoner fra det norske sykkelmiljøet.

– Jeg fikk sterke reaksjoner fra sentrale personer. Det kom fra tidligere syklister, aktive syklister og ledere. De mente det var dårlig reklame for sporten og sa ganske direkte at «hysj, dette snakker vi ikke om», sier Pedersen.

Han satte lite pris på å bli irettesatt.

– Jeg mente det var bare tull. Jeg måtte jo fortelle det som det var. Og i dag er alle enige om at dette er viktig å få fram.

– Om du visste at andre ryttere dopet seg, ville du fortalt om det?

– Ja, det ville jeg gjort.

Siste nytt

 • Norsk fiasko i Elitloppet

  Travveteranen Jomar Blekkan fikk sin drøm oppfylt om å kjøre Elitloppet i trav, men det endte i gedigen nedtur. Hesten Looking Superb fikk aldri opp farten og ble slått ut i kvalifiseringen.

  Örjan Kihlström og hesten Propulsion vant Elitloppet i sitt femte forsøk. Førstepremien var på vel tre millioner kroner. Hesten rundet dermed 35 millioner kroner innkjørt i karrieren.

  Norskfødte Cokstile gikk et kanonløp og ble nummer to. Det ga vel 1,5 millioner kroner.

  Jomar Blekkan og hesten Looking Superb
  Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix
 • Dortmund vant 6-1 uten Haaland

  Erling Braut Haaland er skadet, men Borussia Dortmund knuste likevel bunnlaget Paderborn 6-1 søndag.

  Jadon Sancho scoret hattrick etter pause. Haaland fikk en støtskade da han kolliderte med dommeren forrige uke, men er ventet tilbake i spill til uka.

  Jadon Sancho
  Foto: Pool / Reuters
 • Molde tapte mot Sogndal

  Regjerende seriemester Molde måtte ble slått 2-1 av 1.-divisjonsklubben Sogndal i en treningskamp søndag.

  – Det var nok en liten vekker for oss, sier Molde-trener Erling Moe til Romsdals Budstikke.

  Selv om Molde byttet ut så å si hele laget i pausen, mener treneren det ikke finnes noen unnskyldning for nederlaget.

  – Jeg forventer ikke at vi ikke vinner hjemme mot Sogndal, sier Moen.

  Kristoffer Hoven og Per-Magnus Steiring scoret for Sogndal, mens Leke James puttet for Molde.

  Erling Moe
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal