NRK Meny
Normal

Hektet og falt fra VM-gullet: – Kommer ikke til å tilgi meg selv

AMSTERDAM/OSLO (NRK): Sverre Lunde Pedersen lå an til å vinne VM i Nederland, men hektet skøyta og fikk drømmen knust.

Pedersen faller

FALLER: Sverre Lunde Pedersen faller fra VM-gullet

– Det var det eneste jeg ikke trodde kunne skje. Jeg skjønte at jeg tapte der og prøvde bare å gå det jeg klarte inn til mål. Men det var ikke nok. Dette er så bittert som du får det, sier en knust Lunde Pedersen til NRK.

Jeg vet ikke om jeg kan tilgi meg selv for dette. Jeg vet egentlig ikke hva som skjedde, det gikk så veldig fort. Plutselig lå jeg i putene. Det er rart man kan ta sølv med fall. Deet sier jo litt om hvor suveren jeg egentlig var, fortsetter han.

– Oi, oi, oi. Han faller. Det kan ikke være mulig, ropte NRK-kommentator Carl Andreas Wold da Sverre Lunde Pedersen faller rett før passering før 6800 meter.

– Det er håpløst å gå når du faller sånn. Man blir så stiv, sa sidekommentator Even Wetten.

Det som skulle bli Norges første seier i allround-VM på skøyter siden 1994, ble istedenfor en vanvittig sekundstrid da Lunde Pedersen hektet venstre skøyte i en sving og falt.

Før 10 000 meteren ledet han med 16 sekunder i sammendraget, og selv etter å ha stablet seg på beina igjen, ble det spennende tidsmessig.

Men sakte, men sikkert ble han stivere og stivere og tapte mer og mer. I mål var han bak.

– Moralsk vinner

– Jeg føler veldig med Sverre. Alle vet han er den moralske vinneren. Han pulveriserer feltet her. Dette var vondt, men jeg er stolt av ham på måten han reiser seg og prøver. Han er en idrettsutøver som bør få prisen på Idrettsgallaen som Årets Forbilde, sier landslagstrener Sondre Skarli.

– Det er det største dramaet jeg har sett. Det er også det mest triste jeg har sett, sa kommentator Wold.

Lunde Pedersen ble sittende igjen på indre bane med hodet i hendene og stirre ut i luften. Han var åtte sekunder fra et VM-gull. Likevel ble det sølv.

Patrick Roest fra Nederland ble verdensmester.

– Jeg var sikkert på at han (Lunde Pedersen) skulle vinne. Det gir en litt annen følelse for meg å vinne på denne måten, men jeg er glad for å ha blitt verdensmester, sier Roest.

Netherlands Speed Skating Men

KNUST: Sverre Lunde Pedersen trengte tid for seg selv etter fallet.

Foto: Peter Dejong / AP

Suveren på 1500

– Ledelsen ble større enn jeg hadde trodd. Det blir en knallhard 10 000-meter, men isen er bra, sa Lunde Pedersen kort tid etter løpet sitt på 1500-meter tidligere i dag.

Også på 1500-meteren gikk Sverre Lunde Pedersen i aller siste par, denne gang mot Patrick Roest fra Nederland, som ledet i sammendraget.

Lunde Pedersen klokket inn på tiden 1.48.34 og vant nok en gang under VM i Amsterdam. I går slo han Sven Kramer på 5000-meter.

Det betyr at han hadde 16,14 sekunder på Kramer i sammendraget før 10 000-meteren.

Og i siste par møtte han nettopp Kramer.

Ned til Patrick Roest, som ligger på andreplass i sammendraget var det 7,78 sekunder, så det var fortsatt åpent om hvem som tok gullet til slutt.

– Nå må det noe helt spesielt til for Kramer. Jeg håper han strammer skøytene. Vi kunne ikke drømt om et større forsprang, sa Carl Andreas Wold, NRKs kommentator.

Lunde Pedersen satt også verdensrekord på lavlandsbane utendørs, med over ett sekund.

– Et av de beste skøyteløpene jeg har sett i hele mitt liv. Formen hans er helt rå, sier landslagstrener Sondre Skarli, som hoppet og skrek på indre bane.

Sverre Lunde Pedersen vant 1500m og leder klart forran 10.000m

SEIERSLØPET: Se Lunde Pedersen gå inn til seier på 1500-meteren.

Drømte om 10 sekunder

NRKs kommentator Even Wetten sa under løpet at Lunde Pedersen kanskje trengte 10 sekunders ledelse før 10 000-meteren.

– Sverre bør ha en del sekunder på Sven Kramer før 10 000-meteren, men han bør også ha avstand ned til Patrick Roest. Jeg drømmer om 10 sekunder til Kramer, sa Wetten.

– Jeg regner med at det blir Sverre mot Kramer i siste par på 10 000-meteren, og får Sverre et par sekunder, håper jeg han kan bite seg fast. Vi skal huske på at Kramer ikke gjorde noen spesielt god 10 000-meter i OL, påpeker forbundstrener i Norges Skøyteforbund Edel Therese Høiseth.

Sverre Lunde Pedersen

NOK EN SEIER: Sverre Lunde Pedersen tok seieren på 1500- meteren.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz
 • Australia-trener tar over PSV

  Mark van Bommel er ansatt som ny hovedtrener i nederlandske PSV Eindhoven. Den tidligere landslagsspilleren er for tiden assistenttrener for Australia i VM under Bert van Marwijk. 41-åringen erstatter Phillip Cocu i Eredivisie-klubben.

  van bommel
  Foto: AFP
 • Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Norge beholder sin plassering på FIFA-rankingen i fotball for kvinner og går inn i den avgjørende høsten i VM-kvalifiseringen på 14.-plass. USA beholder førsteplassen med god margin, men følges nå tettest av Tyskland og Frankrike.

  Kvinnelandslaget i fotball i kampen mot Nord-Irland
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Veien til VM: Brasil og Marokko
VM fotball: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
Topp 5-lister fra fotball-VM
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
VM fotball: Nigeria - Island
FIFA Fotball-VM 2018: Nigeria - Island