– Amatørmessig og dårlig

Jarle Pedersen raser mot behandlingen han har fått av skøyteforbundet i ukene før det i dag ble klart at han ikke får fortsette som trener for skøytelandslaget.

Sochi 20140215. Vinter OL , Olympiske leker, i Sotsji 2014. Skøyter. Norwegian coach Jarle Pedersen during the men's speed skating in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, in the Adler Arena, 15th of February 2014. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Jarle Pedersen tok over som landslagstrener i skøyter etter Peter Mueller i 2009. Nå skal forbundet ut på ny trenerjakt.

– Jeg opplevde den prosessen rundt hvem som skulle bli ny trener som så amatørmessig og dårlig at jeg uansett mistet motivasjonen til å fortsette, sier Jarle Pedersen til NRK.no.

Det har ligget i kortene en stund at han ikke ville bli tilbudt ny kontrakt etter at hans nåværende går ut 30. april. I dag bestemte et enstemmig styre at Pedersen ikke vil bli tilbudt ny kontrakt.

– Dårlig personalbehandling

I flere måneder har stadig flere skøyteprofiler gått ut i media og krevd forandringer for skøytelandslaget.

De norske skøyteløperne har nemlig ikke fått resultatene de ønsket seg. En svak sesong av det norske landslaget har fått flere – blant annet tidligere skøyteløper Ådne Søndrål – til å kreve at hoder begynner å rulle.

Forbundet begrunner Pedersens avgang med at de ønsker seg fornyelse før de skal gå løs på en ny fireårsperiode mot neste OL.

«Styret vil takke Jarle Pedersen for den spennende tiden han har ledet vårt skøytelandslag, og vil gi honnør for det arbeidet han har utført», skriver styret i en pressemelding.

Pedersen sier han var forberedt på denne beskjeden, men reagerer på behandlingen han har fått underveis.

Spesielt er han oppgitt over at skøytepresident Rune Gerhardsen uttalte til media at han ønsket seg Gerard Kemkers fra Nederland som trener lenge før noe var avgjort.

– Han går utenom sin egen sportssjef og uten å snakke med meg og lanserer Kemkers som trener. Jeg synes organisasjonen har så dårlig personalbehandling at jeg uansett ikke ville fortsatt, sier han.

Pedersen forteller at han allerede før dagens beskjed kom hadde sendt mail til landslagsteamet og utøverne om at han ikke ville fortsette som trener.

– I dette gamet må man regne med at man ikke får ny kontrakt, og hadde de bare vært ærligere med meg hadde det vært greit. Men ikke slik dette ble gjort, sier han.

Kemkers ville ha mer tid

Allerede i begynnelsen av mars ble det kjent at skøyteforbundet var i samtaler med Kemkers for å høre om han var interessert i å bli ny landslagstrener.

Nederlenderen har i mange år vært Sven Kramers trener. Han har også vært trener for det nederlandske TVM-laget i tolv år og har en lang merittliste.

– Jeg fortalte NSF det samme jeg forteller alle i Nederland. Jeg ønsker å ta meg tid til å slappe av, sa Kemkers til NRK.no da.

Skøyteforbundet har vært tydelige på at når de skal ha en ny trener, er kun den beste god nok.

– Jeg håper de finner en trener som er god så fort som mulig, for utøvernes del. Men jeg tror nok ikke de får Kemkers, sier Pedersen.

Siste nytt

 • VG: Kan trene organisert igjen

  Fra og med 1. april får Eliteserie- og Obosliga-klubbene trene i små grupper. Norsk Toppfotball (NTF) fattet mandag kveld et vedtak om at klubbene skal følge myndighetenes råd om uteaktivitet. Styreleder i NTF, Cato Haug, bekrefter til VG at de kan trene organisert i små grupper på opp til fem personer så lenge alle holder én meters avstand.

  Leder for Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, forteller til NRK at de vil avvente et eventuelt vedtak til de har fått en avklaring fra myndighetene.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Bodø/Glimt.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Newcastle permitterer

  Newcastle er den første klubben i Premier League sompermitterer tilsette på grunn av korona-viruset. Alle ikkje-aktive i klubben blir permittert, melder BBC.

  Championship-klubbane Birmingham og Millwall har også permittert fleire av sine tilsette.

  All fotball i England er sett på vent til tidlegast 30. april. Komande fredag skal partane i den engelske fotballen møtest for å diskutere ulike scenario for å avslutte sesongen.

  St. James' Park, Newcastle
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal