NRK Meny
Normal

22 år gammel amatør leder British Open - kan glemme pengepremien

Paul Dunne leder British Open før siste dag, men får ikke én eneste krone av premiepotten på 15 millioner om han skulle vinne golfturneringen.

Paul Dunne

INGEN LØNN FOR STREVET: Paul Dunne er virkelig i slaget om dagen, men må ta til takke med blomster og et trofé som premie om han vinner British Open.

Foto: Jon Super / Ap

Den irske 22-åringen klarte cuten som beste amatør i årets utgave av British Open på St. Andrews i Skottland. Tre dager senere leder han turneringen før siste runde med 12 slag under par - sammen med Jason Day og Louis Oosthuizen.

Om Dunne skulle fortsette storspillet også på avslutningsdagen mandag, kan han bli første amatør siden 1930 som vinner den prestisjetunge turneringen. Den gang satte Bobby Jones proffene på plass, men måtte reise hjem uten premiepenger.

Det blir tilfellet for Dunne også om han skulle kopiere Jones. Regelen om at en amatør ikke kan belønnes med penger for seier lever fortsatt i beste velgående.

Det betyr at Dunne må ta til takke med blomster og et trofé om han skulle ende øverst på resultatlisten, og ikke 1,15 millioner pund (i underkant av 15 millioner kroner) som faktisk ligger i premiepotten.

Opp ni plasser

Dunne spilte glimrende søndag. Iren startet dagen seks slag under på en 10.-plass, men passerte den ene golferen etter den andre på resultatlisten. Til slutt var 22-åringen imponerende nok i ledelsen.

Jordan Spieth

I SIGET: Jordan Spieth ligger ett slag bak teten før siste dag.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Nå er drømmen å beholde førsteplassen. I tillegg til nevnte Day og Oosthuizen får Dunne sterk konkurranse av golfstjernen Jordan Spieth. 21-åringen er nummer fire, ett slag bak tettrioen.

Spieth har mer enn de 15 millionene i premiepotten å spille for.

Om amerikaneren går til topps i British Open bevarer han muligheten til å bli den første i historien til å vinne alle fire majorene i én og samme sesong.

Tidligere i 2015 har 21-åringen vunnet Masters Tournament og U.S. Open. I august venter PGA Championship som den fjerde og siste majorturneringene.

Vanskelig vind

Tiger Woods

FORTVILER: Tiger Woods skuffet stort på St. Andrews-banen.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

British Open skulle etter planen blitt ferdigspilt søndag, men regn og kraftig vind har ført til flere utsettelser helgen gjennom.

Kun én gang tidligere har turneringen blitt avsluttet på en mandag.

En som gjerne skulle sett av vindforholdene var hans eneste utfordring i helgen, er Tiger Woods.

Den tidligere verdenseneren, som etter et utrolig fall på verdensrankingen nå kun er rangest som nummer 241, misset cuten lørdag kveld.

Det betyr at Woods for første gang i karrieren misser cuten i to majorturneringer på rad.

Siste nytt

 • Lorentzen til topps på 500 meter

  Håvard Lorentzen fikk en treg start på 500 meteren, men leverte en kanonrunde og vant 500-meteren i verdenscupen i Erfurt søndag. Lorentzen gikk på 34,85, og vant med 0,1 sekund på Jan Smeekens.

  – Det var deilig, sier Lorentzen til NRK.

  xz
 • Norge leder klart etter hoppingen

  Norge leder lagkonkurransen i kombinert etter hoppdelen. Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid har 29 sekunders forsprang på Østerrike før langrennet. Finland er treer, 1.03 bak Norge.

  Norges kanskje største utfordrer, Tyskland, sviktet i bakken og er nummer fem. Tyskerne går ut 1.43 bak Norge.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Pallen glapp på sisterunden

  Marte Olsbu lå på tredjeplass på sisterunden, men måtte til slutt gi tapt for finske Kaisa Mäkäräinen på søndagens fellesstart i skiskyting. Da ble det den sure fjerdeplassen på Olsbu.

  Darja Domratsjeva vant foran Anastasia Kuzmina.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiflyging: Laghopp
Sport i dag
Sport i dag
Sportsrevyen
Sportsrevyen