NRK Meny
Normal

Påstår Tyskland betalte for å få arrangere VM

Den tyske avisen Der Spiegel mener å ha kommet over et dokument som beviser hvordan Tyskland kjøpte seg til VM på hjemmebane i 2006.

SOCCER-FIFA/GERMANY File phto of FIFA President Blatter and Beckenbauer President of the German 2006 World Cup bid committee

TILDELINGEN: FIFA-president Sepp Blatter og leder for den tyske VM-komiteen Franz Beckenbauer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det har tidligere vært kjent at sørafrikanske myndigheter har blitt beskyldt for å ha «kjøpt» fotball-VM i 2010. Tildelingene av Russland som VM-vert i 2018, og Qatar i 2022 har også vært under etterforskning.

Nå kan den tyske avisen Der Spiegel presentere oppsiktsvekkende opplysninger om at Tyskland skal ha jukset seg til VM i 2006.

– Dette kan vise seg å være den største krisen i tysk fotball på over 40 år, skriver avisen.

Avisen hevder at tidligere administrerende direktør i Adidas, Robert Louis-Dreyfus, skal ha overført omtrent 90 millioner kroner (dagens kurs) til en bankkonto som skal ha vært eid av den tyske søkerkomiteen.

Pengene skal ha blitt brukt til å bestikke fire asiatiske medlemmer av eksekutivkomiteen i FIFA, ifølge Der Spiegel. Tyskland vant avstemningen med 12 mot 11 stemmer.

Skal ha vært klar over bestikkelsene

Pengene fra Louis-Dreyfus var ment som et lån, og skal ifølge Der Spiegel blitt betalt 6. juli 2000. Men pengene ble aldri registrert i søkerkomiteens regnskap.

Ett og ett halvt år før mesterskapet i 2006 skal Louis-Dreyfus ha bedt om å få deler av lånet tilbakebetalt. Ifølge avisen skal søkerkomiteen da ha overført pengene til en av FIFAs bankkontoer i Sveits. For at ingen skulle fatte mistanke, ble pengene øremerket en åpningsseremoni i Berlin som aldri ble noe av.

Deretter overførte FIFA pengene til en konto i Zürich som tilhørte Louis-Dreyfus, ifølge Der Spiegel.

Den tyske avisen skriver videre at fotballegenden Franz Beckenbauer, som ledet søknadskomiteen, og den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach, skal ha visst om lånet.

Germany FIFA Soccer World Cup

SKAL HA VISST OM DET: Den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach og fotballegenden Franz Beckenbauer.

Foto: FRANK AUGSTEIN / Ap

Nekter for at de har gjort noe ulovlig

Hverken Beckenbauer eller Niersbach har uttalt seg om beskyldningene til den tyske avisen. Men det tyske fotballforbundet (DFB) har undersøkt innbetalingen til FIFA.

DFB opplyser at de ikke har funnet noe ulovlig rundt pengetransaksjon, men at det er mulig at pengene ikke ble brukt til det opprinnelige målet.

DFB startet umiddelbart med en etterforskning rundt søkerprosessen etter at spekulasjonene startet i mediene.

– Ingenting tyder på at det har vært noe kjøp av stemmer, opplyser DFB.

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, har vært i hard vær siden flere høytstående personer i FIFA ble arrestert i slutten av mai. Forrige uke besluttet den etiske komiteen i FIFA å utestenge FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini i 90 dager.

Bakgrunnen skal være en utbetaling på omtrent 17 millioner kroner fra Blatter til Platini i 2011. Blatter sier til sveitsiske medier at utbetalingen var å regne som en «gentlemans agreement»

Blatter og Platini

SUSPENDERT: Sepp Blatter og Michel Platini.

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang