NRK Meny
Normal

- Håvard er best, men bare marginalt

Sverre Lunde Pedersen har tatt jevnt og trutt innpå Norges beste skøyteløper Håvard Bøkko. Blir helgens EM øyeblikket da han går forbi?

Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko

Dette har vært bildet hittil: Håvard Bøkko først, men Sverre Lunder Pedersen nærmer seg bakfra. Er EM øyeblikket når rekkefølgen dem imellom blir endret?

Foto: Alexei Filippov / Ap

– Jeg tror nok at Håvard fortsatt er den beste av de to sammenlagt, og at han blir best av de norske i EM. Men nå er det bare marginalt. De to er resultatmessig nokså jevne nå.

– Forskjellen tror jeg ligger i rutinen. Håvard har vært med på dette mange ganger før, for Sverre vil toppkamp og forventninger i et seniormesterskap være noe nytt, sier Even Wetten. Han skal sammen med Ove Eriksen kommentere EM på NRK.

Positivt for Håvard

Men Wetten ser ikke negativt på det.

– Nei, tvert imot. For Håvard er det bare positivt at han har fått en norsk konkurrent som kan presse ham. Det vil bare gjøre Håvard bedre, samtidig som vi har to som kan kjempe i toppen, sier Even Wetten.

Landslagstrener Jarle Pedersen deler Wettens oppfatning.

– Jeg holder nok Håvard fortsatt for å være den beste av de norske sammenlagt, sier landslagssjef Jarle Pedersen – far til Sverre.

Seks strake NM-titler

Bøkko har siden 2008 vært Norges ubestridt beste skøyteløper, og i allround-NM like før jul tok han sitt sjette strake norgesmesterskap.

Men denne gangen ble han slått av den doble juniorverdensmesteren Sverre Lunde Pedersen både på 5000 og 10.000 meter, og var bare to små hundredeler foran på 1500 meter. Bare på 500 meter var den gamle mester klart best.

– Det er der det er forskjell på de to løperne. Håvard går gode 500-meter nå, og det må han også gjøre om han skal ha noen som helst sjanse til å matche nederlenderne i EM, sier landslagssjefen.

Video: Se duellene mellom Bøkko og Pedersen i NM (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Det var stor publikumsinteresse for skøyte-NM i Stavanger.

NM på skøyter

Minste seiersmargin

Seiersmarginen sammenlagt i NM før jul var mye mindre enn noen gang av Bøkkos fem foregående NM-gull:

 • 2008: 3,755 tidspoeng
 • 2009: 3,862 tidspoeng
 • 2010: 3,523 tidspoeng
 • 2011: 1,581 tidspoeng
 • 2012: 3,369 tidspoeng
 • 2013 (arrangert i desember 2012): 0,781 tidspoeng

(1 tidspoeng tilsvarer ett sekund på 500 meter)

22 år siden siste norske EM-gull

Det er 22 år siden Johann Olav Koss ble den hittil siste nordmannen som har tatt EM-gull. Pedersen tror mye må klaffe om det skal bli norsk mester i år. De nederlandske stjernene Sven Kramer og Jan Blokhuijsen imponerte stort i det nederlandske mesterskapet i romjula.

– De er klare favoritter. Favoritter kan selvsagt slås, men da må de norske – og først og fremst Håvard – ha maks uttelling. Hvis han får til en topp 500 og får en avstand til de andre der, kan han være med i kampen, sier Jarle Pedersen.

Også der er Even Wetten enig.

– Håvard er avhengig av en god 500-meter. Og det tror jeg han klarer, han er god nok til det nå. Tenk om vi kunne fått ham ned på 35-tallet, da bør han ha så stor avstand til sine konkurrenter at han kan være med i toppkampen og gjøre det hele spennende, sier Wetten.

– Bronse er ikke noe nederlag

– Men nederlenderne er så gode at vi ikke skal se på "bare" bronse som et nederlag. Vi skal være fornøyde om Håvard klarer det, sier Wetten.

Han advarer også om en spennende outsider:

– Se opp for Bart Swings fra Belgia. Han trenes av den tidligere nederlandske toppløperen Bart Veldkamp og har vært solid og god i hele vinter, og er en meget spennende løper som godt kan konkurrere om en plass på pallen, tror Wetten.

Siste nytt

 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad