NRK Meny
Normal

- Håvard er best, men bare marginalt

Sverre Lunde Pedersen har tatt jevnt og trutt innpå Norges beste skøyteløper Håvard Bøkko. Blir helgens EM øyeblikket da han går forbi?

Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko

Dette har vært bildet hittil: Håvard Bøkko først, men Sverre Lunder Pedersen nærmer seg bakfra. Er EM øyeblikket når rekkefølgen dem imellom blir endret?

Foto: Alexei Filippov / Ap

– Jeg tror nok at Håvard fortsatt er den beste av de to sammenlagt, og at han blir best av de norske i EM. Men nå er det bare marginalt. De to er resultatmessig nokså jevne nå.

– Forskjellen tror jeg ligger i rutinen. Håvard har vært med på dette mange ganger før, for Sverre vil toppkamp og forventninger i et seniormesterskap være noe nytt, sier Even Wetten. Han skal sammen med Ove Eriksen kommentere EM på NRK.

Positivt for Håvard

Men Wetten ser ikke negativt på det.

– Nei, tvert imot. For Håvard er det bare positivt at han har fått en norsk konkurrent som kan presse ham. Det vil bare gjøre Håvard bedre, samtidig som vi har to som kan kjempe i toppen, sier Even Wetten.

Landslagstrener Jarle Pedersen deler Wettens oppfatning.

– Jeg holder nok Håvard fortsatt for å være den beste av de norske sammenlagt, sier landslagssjef Jarle Pedersen – far til Sverre.

Seks strake NM-titler

Bøkko har siden 2008 vært Norges ubestridt beste skøyteløper, og i allround-NM like før jul tok han sitt sjette strake norgesmesterskap.

Men denne gangen ble han slått av den doble juniorverdensmesteren Sverre Lunde Pedersen både på 5000 og 10.000 meter, og var bare to små hundredeler foran på 1500 meter. Bare på 500 meter var den gamle mester klart best.

– Det er der det er forskjell på de to løperne. Håvard går gode 500-meter nå, og det må han også gjøre om han skal ha noen som helst sjanse til å matche nederlenderne i EM, sier landslagssjefen.

Video: Se duellene mellom Bøkko og Pedersen i NM (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Det var stor publikumsinteresse for skøyte-NM i Stavanger.

NM på skøyter

Minste seiersmargin

Seiersmarginen sammenlagt i NM før jul var mye mindre enn noen gang av Bøkkos fem foregående NM-gull:

 • 2008: 3,755 tidspoeng
 • 2009: 3,862 tidspoeng
 • 2010: 3,523 tidspoeng
 • 2011: 1,581 tidspoeng
 • 2012: 3,369 tidspoeng
 • 2013 (arrangert i desember 2012): 0,781 tidspoeng

(1 tidspoeng tilsvarer ett sekund på 500 meter)

22 år siden siste norske EM-gull

Det er 22 år siden Johann Olav Koss ble den hittil siste nordmannen som har tatt EM-gull. Pedersen tror mye må klaffe om det skal bli norsk mester i år. De nederlandske stjernene Sven Kramer og Jan Blokhuijsen imponerte stort i det nederlandske mesterskapet i romjula.

– De er klare favoritter. Favoritter kan selvsagt slås, men da må de norske – og først og fremst Håvard – ha maks uttelling. Hvis han får til en topp 500 og får en avstand til de andre der, kan han være med i kampen, sier Jarle Pedersen.

Også der er Even Wetten enig.

– Håvard er avhengig av en god 500-meter. Og det tror jeg han klarer, han er god nok til det nå. Tenk om vi kunne fått ham ned på 35-tallet, da bør han ha så stor avstand til sine konkurrenter at han kan være med i toppkampen og gjøre det hele spennende, sier Wetten.

– Bronse er ikke noe nederlag

– Men nederlenderne er så gode at vi ikke skal se på "bare" bronse som et nederlag. Vi skal være fornøyde om Håvard klarer det, sier Wetten.

Han advarer også om en spennende outsider:

– Se opp for Bart Swings fra Belgia. Han trenes av den tidligere nederlandske toppløperen Bart Veldkamp og har vært solid og god i hele vinter, og er en meget spennende løper som godt kan konkurrere om en plass på pallen, tror Wetten.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune