NRK Meny
Normal

Pass opp, Martin – nå kommer russerne

Synes du det er kjedelig at nordmenn dominerer langrennssporten? Da bør du lese videre.

Sundby

BEST: Martin Johnsrud Sundby har vært verdens beste langrennsløper denne sesongen. Her fra Davos sist helg, hvor nordmannen vant 15-kilometeren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En rask titt på den neste generasjonen gir nemlig et hint om at Norge vil få større konkurranse i årene som kommer.

Norge har blitt knust av både Russland, Sverige og Tyskland på juniornivå de tre siste sesongene (se faktaboks). Selv om Russland lenge har hevdet seg i junior-VM, er russerne nå mer overlegne enn på mange tiår, viser statistikken til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Får statsstøtte

– Vi trener og jobber hardt mot å bli best. Alle ønsker å ta opp kampen med Norge, også svenskene og tyskerne og andre. Vi jobber og streber videre, sier den russiske skipresidenten Jelena Välbe til NRK.no.

Välbe lister opp flere grunner til at de russiske juniorene presterer så bra. Juniorene får blant annet pengestøtte fra staten og reiser til fjells for å få gode treningsforhold hele året.

– Vi har et juniorlandslag som jobber på lik linje med seniorlandslaget. De har gode trenere og konkurransen på laget er god. Derfor gjør de det så bra i juniorkonkurranser, sier Välbe.

Välbe

REKORD: Her jubler Jelena Välbe etter å ha vunnet sitt femte VM-gull i Trondheim i 1997.

Foto: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Eirik Sverdrup Augdal (19) er den eneste nordmannen som har tatt junior-gull i denne treårsperioden. Da vant han fellesstart med skibytte i Val di Fiemme i januar, foran russeren Alexej Tsjervotkin.

– Jeg tror det kommer av at man har skjønt at man må satse på juniorer internasjonalt. Man må legge ressurser i juniorsatsingen og ikke bare mot seniorer. Det kan virke som Russland og Sverige har valgt å satse høyt fra litt tidligere alder, sier Augdal.

Han tror konkurrentene har trappet opp juniorsatsingen kraftig de siste årene.

– Russland har vært knallsterke. Det legges nok mye energi og ressurser i Russland for å prestere på juniornivå. De ser jo at de trenger flere seniorløpere, og det er en måte å starte på, sier Augdal.

– Blitt tøffere

I tillegg til Augdals gull, har de norske gutta ett sølv og seks bronse individuelt. Det har også blitt ett gull, ett sølv og én bronse på de tre stafettene.

Men på jentesiden er det langt magrere: Lotta Udnes Weng står med den eneste individuelle medaljen, og hun var også på stafettlaget som tok bronse i Val di Fiemme.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

SATTE STANDARDEN: Therese Johaugs maktdemonstrasjon i Kuusamo skulle bli et varsku om hva som var i vente i sesongstarten.

– Jeg tok jo sølvet i sprint, og der er det mye som kan skje, og det er mange tilfeldigheter. Så jeg tror jeg hadde marginene på min side, og jeg gikk med hun (Jonna Sundling fra Sverige) som vant hele sprinten. Jeg slapp spurtoppgjør i de tidligere rundene, sier Weng om sølvfangsten.

– Er medaljefangsten et tegn på at konkurransen er blitt tøffere?

– Jeg tror nivået er blitt tøffere internasjonalt. Det er mange nasjoner som er gode på juniornivå, men så blir det litt jevnere når vi blir seniorer, sier Weng, og tenker på at man får trent mer likt i mengde og kvalitet når man blir helprofesjonelle.

Weng er sammen med tvillingsøster Tiril blant de sterkeste juniorene på jentesiden. Søndag ble det 1.- og 2.-plass i uttaksrennet til junior-VM i februar, skriver langrenn.com.

Tror Russland blir sterkeste utfordrer

I tillegg til resultatene i junior-VM, hadde Russland også desidert flest deltakere (67) i historiens første ungdoms-OL i Innsbruck i 2012. Her delte Norge og Russland de fire gullmedaljene innen langrenn, og begge nasjonene fikk også med seg én bronse.

På fristildistansen under helgens nasjonale renn i Syktyvkar i Russland, var 270 herreløpere i aksjon.

Alle var født mellom 1992 og 1997.

Thomas Losnegard, førsteamanuensis ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, synes det er vanskelig å trekke slutninger på bakgrunn av juniorresultater, siden overgangen til senior som oftest er den vanskeligste.

Skinstad

IKKE BEKYMRET: Langrennsjef Åge Skinstad

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Samtidig tror han det først og fremst er Russland som er i stand til å tukte Norge i fremtiden.

– Hvis vi antar at Russland klarer den overgangen, er Russland landet med desidert flest utøvere til å hevde seg på seniornivå. Russland er, foruten Norge, landet med størst mengde langrennsløpere å ta av. Så de bør absolutt være der oppe, sier Losnegard, som har skisport som fagfelt med spesialisering innen langrenn.

Han trekker frem klimatiske forhold, økonomiske interesser, sterk tradisjon og store profiler som noen av årsakene til at langrenn står sterkt i øst.

Han poengterer også at det kan komme ringvirkninger før og etter et OL på hjemmebane.

– Man pøser selvfølgelig inn midler, og så er spørsmålet om midlene også gagner de yngre. Men interessen vil uansett bli større av å ha et OL på hjemmebane, og ikke minst av at man faktisk lyktes i langrenn på herresiden i Sotsji. Det var jo langrenn som var vinneren blant skiidrettene, sier Losnegard.

– Går alltid i bølgedaler

Den norske dominansen har vært den store «snakkisen» i sesongåpningen. De argeste konkurrentene har allerede uttalt at Norges overlegenhet kan drepe langrennssporten.

Losnegard tror imidlertid ikke at resultatene vil vare over nyttår. Han peker blant annet på det midlertidige fraværet av russiske og svenske rivaler på herresiden.

– Dario Cologna er der, men russerne er jo helt borte. Svenskene har jo vært borte i form av (Johan) Olsson og (Marcus) Hellner, som er to av de sterkeste kortene. Og når de er borte, ser det veldig skjevt ut. Jeg tror ikke vi kommer til å se det etter jul, sier Losnegard.

De største russiske kanonene med Alexander Legkov, Ilja Tsjernousov, Nikita Kriukov og Maxim Vylegzhanin har alle hatt en svak start på sesongen. Vylegzhanin har det beste resultatet med en 9.-plass fra 15-kilometeren i Davos, men russerne har for vane å sikte inn formtoppen senere i en mesterskapssesong.

Vi vier kanskje juniorene for mye oppmerksomhet

Jelena Välbe

Langrennssjef Åge Skinstad vil ikke tolke for mye av resultatene på juniornivå, men han ser også en sterk oppblomstring av langrennstalent internasjonalt.

– Det er ingen tvil om at det er veldig gode langrennstalent i fra veldig mange nasjoner. Nå er jeg fornøyd med innsatsen på junior- og U20-nivå de siste årene, men det er mange som hevder seg, sier Skinstad.

– Hva er grunnen til at Norge har én medalje blant juniorjentene de siste årene?

Nikita Kriukov

TOK STEGET: Nikita Kriukov er én av dem som klarte å følge opp junior-suksess med senior-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Grunnen er jo så enkel at andre har gått fortere på ski. Men jeg tror ikke vi skal sette likhetstegn mellom seire i junior-VM og gode seniorplasseringer. VI har enkelte løpere som har klart det på en god måte, men vi har mange eksempler på andre som ikke har lyktes med det. Hvis vi ser på den beste kvinnelige løperen, Marit Bjørgen, så har ikke hun noen gull fra junior-VM, poengterer Skinstad.

– Dette går alltid i bølgedaler. Det har historien lært oss, sier langrenssjefen.

– Vet ikke hva som er grunnen

Før 2012 sørget løpere som Pål Golberg, Tomas Northug, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga for solid norsk medaljefangst til norske juniorer.

Petter Northug gjorde rent bord i de tre individuelle øvelsene i junior-VM i 2006.

I den samme perioden, og tidligere, har flere russiske medaljevinnere falt av på veien til seniornivå.

Skipresident Jelena Välbe har ingen god forklaring.

– Jeg vet ikke helt hva som er grunnen. Vi vier kanskje juniorene for mye oppmerksomhet, og det kan hende vi må prioritere litt annerledes, sier Välbe, som samtidig understreker at mange gode er kommet opp.

– Husk at vi tok de tre øverste plassene på 50-kilometeren i OL.

 • Fortsetter den norske dominansen? Se og følg 10-kilometeren for kvinner på NRK1 og NRK.no lørdag fra klokken 10.25.
Legkov

STORESLEM: Her står trioen Maxim Vylegzhanin (f.v.), Alexander Legkov og Ilia Tjernusov med medaljefangsten fra 5-mila i Sotsji-OL.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma