NRK Meny
Normal

– Jeg vil aldri tilgi meg selv hvis jeg ikke slår Magnus

BERLIN (NRK): Sølvvinner i hurtigsjakk-VM, Jan Nepomnjatsjij, advarer kompisen Magnus Carlsen: Jeg er enda bedre i lynsjakk.

Jan Nepo og Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Jan Nepomnjatsjij går forbi brettet til Magnus Carlsen under VM i hurtigsjakk.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Jan Nepo

FYRER OPP: Jan Nepomnjatsjij under intervjuet der han lanserte seg selv som mannen å slå i hurtigsjakk-VM. Han endte som nummer to.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg vil aldri kunne tilgi meg selv hvis jeg ikke slår Magnus i én av de to disiplinene, sier Jan Nepomnjatsjij til NRK.

Russeren er en av Magnus Carlsens beste kamerater i sjakkmiljøet. Men denne uka er de bitre rivaler.

Ingen overdreven respekt for Carlsen

Nepomnjatsjij er ekspert på lynsjakk og hurtigsjakk, og er henholdsvis nummer fire og fem på verdensrankingen i de to disiplinene.

Men kanskje enda viktigere: Han har ikke på noen som helst måte overdreven respekt for verdensmesteren.

Før VM uttalte han til NRK at det var han selv som var mannen å slå, ikke Carlsen.

– Generelt synes jeg folk overvurderer Magnus. De tror kanskje de spiller mot en datamaskin, eller mot Play Magnus-appen. Men han er ingen datamaskin, sier han.

Magnus Carlsen

INNBITT: Jan Nepomnjatsjij og Magnus Carlsen møttes på andre dag av VM i hurtigsjakk. Det endte remis.

På jakt etter Carlsen

Russeren la handling bak ordene under hurtigsjakken denne uka. Nepomnjatsjij fikk sølvmedaljen, bare ett poeng bak Magnus Carlsen. Han var misfornøyd med resultatet, og går nå hardt inn for gull i lynsjakk tirsdag og onsdag.

– Jeg er nok enda bedre i lynsjakk enn i hurtigsjakk, sier han.

Under forrige VM i lynsjakk tok han også sølv bak Carlsen, så på mange måter er han i ferd med å skille seg ut som 24-åringens kanskje sterkeste rival i sjakk med kort betenkningstid.

– Er du på Carlsen-jakt nå?

– Definitivt! gliser han.

Magnus Carlsen og Nepo

LATTERMILDT: Det var god stemning mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjatsjij da de ble intervjuet sammen etter de spilte remis under VM i hurtigsjakk.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gode kamerater

Nepomnjatsjij og Carlsen har kjent hverandre godt i en årrekke. I vinter kunne NRK avsløre at Nepomnjatsjij var oppe på rommet til Carlsen under VM i Sotsji for å hjelpe med et komplisert sjakkproblem. Han var også med Team Carlsen og spilte basket i den russiske badebyen.

De to stormesterne er dessuten født samme år.

– Jeg gleder meg på hans vegne. Han gjør det bra her. Men jeg er også glad for at det var jeg som vant, smilte Magnus Carlsen på pressekonferansen.

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner