Fossesholm-rykk parkerte Weng og Tour de Ski-vinneren: – Jeg har ikke skjønt hva som har skjedd selv

LAHTI/OSLO (NRK): For første gang siden november var de norske løperne med i verdenscupen. I comebacket gjorde Therese Johaug hun har hatt for vane og vant. Men dagens største glis i Finland var Helene Marie Fossesholm.

i9AkhC2rAOQ

NORSK DRØMMEDAG: Helene Marie Fossesholm (venstre) tok andreplassen bak Therese Johaug (midten og foran Heidi Weng.

Foto: Markku Ulander / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Den 19 år gamle junioren var i praktslag etter å ha blitt nummer to på 15 kilometer med skibytte i Lahti lørdag. Det var kun 28,1 sekunder opp til vinner Therese Johaug.

– Jeg har ikke skjønt hva som har skjedd selv, sier Fossesholm, i det som ble hennes andre pallplassering i verdenscupen gjennom karrieren. Den første kom i Ruka i november, da fikk hun andre beste tid på den avsluttende jaktstarten.

– Å komme som nummer to over målstreken i dag var egentlig litt uvirkelig.

dgjrWAI37q0

IMPONERTE: Med et rykk på sisterunden gikk Helene Marie Fossesholm inn til karrierens andre pallplassering i verdenscupen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hun forteller at folk bare skulle visst hvor mye jobb som ligger bak. Hun bruker stort sett tiden sin på å restituere mellom treningene og gjør svært lite ellers.

– Folk kaller det et offer, men det føler ikke jeg. Jeg føler meg privilegert som får drive med dette, det er helt ubeskrivelig.

– Hvordan var det å være på pallen?

– Det var ikke en pall i Ruka og jeg ser ikke på Ruka som en ordentlig pallplass, dette var den ordentlig første. Det har ikke helt gått opp for meg, det er vanskelig å beskrive. Jeg får prøve å komme meg på hotellrommet for å spise litt, tror det går litt opp for meg da.

«Nå guffer jeg på, nå kjører jeg på»

Men Fossesholm måtte grave dypt for pallplassen. I en gruppe med Heidi Weng, Ebba Andersson og Tour de Ski-vinner Jessica Diggins, rykket Fossesholm på den siste runden. Hun holdt farten lenge. Men det var såvidt det rakk.

– Det ble veldig spontant. Jeg ville prøve på den siste runden. Jeg ville ikke gjøre det for tidlig, heller. Men jeg tenket «nå guffer jeg på, nå kjører jeg på». Jeg gikk «all in», den som intet våger, intet vinner, sier en engasjert Fossesholm.

Weng var imidlertid nære. Spesielt i den siste utforkjøringen inn på stadion øynet hun muligheten. Men hun klarte ikke å nå igjen romkameraten og lagvenninnen.

– Jeg vurderte å følge rykket, ja, men det var for sent. ja, men det var for sent. Jeg hadde mer enn nok med å henge på, sier Weng.

I NRKs vinterstudio var Thomas Alsgaard imponert over hva Norges yngste løper gjør, og satte litt press på henne før VM på 15-kilometeren med skibytte.

– Hun er rett og slett rå. Hun er kanskje min største favoritt til sølvet der, sier den mangedoble olympiske mesteren i NRKs studio.

Hør episoden av podcasten «Sporten» hvor Helene Marie Fossesholm er gjest her:

– Det var et greit comeback det der

Til slutt berget 29-åringen tredjeplassen med en skotupp foran Andersson og Diggins. Dermed var pallen farget rød, hvit og blå i Lahti.

– Jeg tror de tenker at «filler'n, nå er de norske tilbake», sier Weng om den totale norske dominansen øverst på resultatlistene.

– Det var et greit comeback, det der. Det er ikke noe utsette på det, sier Fossesholm glisende.

– Det er tre norske på pallen, det viser hvilket nivå de holder. Men samtidig er jeg og Jessica med å slåss om de pallplassene. I dag gikk det til deres fordel. Og forhåpentligvis til vår neste gang, sier Ebba Andersson.

Vil ikke røpe ankeretappen

Fossesholm har tidligere ytret et ønske om å gå sisteetappen under VM, og søndag er det stafett på programmet. Der er det ennå ikke offentliggjort hvem som går sisteetappen.

– Jeg og Heidi vil gå det som er best for laget generelt. Det er ingen av oss som kommer til å krangle om sisteetappen. Det er mange gode som kjemper om de fire plassene.

Ifølge Weng er det klart hvem som skal gå sisteetappen i morgen, men hun vil ikke si hvem det blir.

– Nei, det kan jeg ikke si for å bevare spenningen. Vi har fått beskjed hvem som skal gå, men det er en hemmelighet inntil videre.

Johaug råsterk fra start

Therese Johaug fortsatte sitt vante løpsopplegg på 15 kilometeren lørdag. Allerede etter ni minutter, litt før fem kilometer var gått, hadde hun sprengt feltet. Der fikk hun en luke hun beholdt til utøverne byttet ski, 13 sekunder foran nærmeste forfølgergruppe.

Therese Johaug vinner i verdenscupcomeback

VANT: Therese Johaug vant i sin retur til verdenscupsirkuset.

Foto: Markku Ulander / NTB

Hun fortsatte på samme nivå på fristilsdelen. Johaug bare økte underveis og vant med nesten et halvminutt i mål.

– Jeg synes jeg fikk gode svar i dag og klarer å gå rolig og avslappet på ski. Jeg finner min egen rytme. Det bekrefter at de løpene jeg har gjort i Norge har vært på et bra nivå.

– Hva sier du om Fossesholm?

– Det er kjempesterkt det hun gjør i dag. Det har vi sett i rennene i Norge også når hun har gått bra der. Jeg tror vi skal si oss fornøyd med den jobben vi har gjort nå når vi ikke har kunnet konkurrere.

Bak Johaug, Fossesholm og Weng gikk Anne Kjersti Kalvå seg inn til en sterk topp ti-plassering. Hun var til slutt ett minutt og syv sekunder bak Johaug i mål. Tiril og Lotta Udnes Weng ble nummer 14 og 15 i Lahti.

Siste nytt

 • Granerud har vunnet verdenscupen

  Halvor Egner Granerud er Norges femte vinner av verdenscupen sammenlagt igjennom tidene. Det er klart allerede før sesongslutt, ettersom det kun er tre renn igjen av sesongen og dermed har ingen mulighet til å ta igjen poengsummen til Granerud.

  – Selv om det har sett veldig sannsynlig ut lenge, så var det fortsatt en veldig gledelig beskjed å få. Da jeg fikk beskjeden begynte jeg umiddelbart å gråte, det har vært noen tunge dager nå, men det å endelig få det bekreftet var utrolig godt, sier Granerud i en uttalelse på hopplandslagets Facebook-side.

  Det har vært tøft døgn for Granerud etter at han testet positivt for koronaviruset, og dermed mistet resten av VM. Dermed var det godt at målet for sesongen allerede er nådd.

  – Dette var et umulig mål jeg satte meg etter forrige sesong, så da å klare det føles uvirkelig. Jeg føler meg litt som en hoppversjon av Leicester, selv om det er lettere å snu en person enn et helt lag, forteller Granerud.

  Han legger til at han gleder seg til å løfte kula i Planica og at det blir motivasjon igjennom sykdommen. Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, bekrefter at det kun er de tre rennene i Planica som gjenstår av verdenscupsesongen for menn. Raw Air-konkurransen som skulle vært i Norge blir ikke erstattet.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal