Pappa skal redde Petters VM

Petter Northug har gitt pappa John i oppdrag å forhandle fram en avtale med Norges Skiforbund. Utfallet avgjør om han satser på VM eller Vasaloppet.

John Northug

John Northug holder seg i kulissene i støtteapparatet til sønnen Petter. Der spiller han til gjengjeld en særdeles framtredende rolle.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Petter Northugs promillekjøring har tatt mye oppmerksomhet både i media og for Northugs nærmeste støttespillere denne sommeren.

Nå er tiden endelig moden for å ta tak i et annet vesentlig spørsmål, nemlig representasjonsavtalen med Norges Skiforbund som Northug må undertegne for å kunne representere Norge i verdenscup og VM til vinteren.

NRK.no får bekreftet fra flere sentrale kilder at Petter nå har gitt pappa John oppdraget med å komme til enighet med skiforbundet.

John Northug har ikke lenger noen formell tittel i sønnens støtteapparat, men har en finger med i det meste i spillet rundt Norges største idrettsstjerne.

Are Sørum Langås

Are Sørum Langås (t.h.) er fortsatt en viktig mann for Petter Northug, men denne gangen er det ikke Langås som skal forhandle med skiforbundet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Møtes i september

I fjor var det manager Are Sørum Langås som forhandlet på vegne av Petter Northug, men Langås konsentrerer seg nå om å være støttespiller for Northug på et mer menneskelig plan.

Apparatet rundt Northug ønsker ikke å kommentere prosessen. Det ønsker heller ikke langrennssjefen i skiforbundet, Åge Skinstad.

Det er Skinstad som skal møte John Northug i nær framtid, når Northug er tilbake fra sønnens høydeopphold i Livigno. Endelig dato er ikke fastsatt, men partene kommer til å møtes i løpet av september – kanskje allerede i neste uke.

På møtet skal de diskutere innholdet i en representasjonsavtale som Norges skiforbund har oversendt Northug. Forbundet har krevd at Northug signerer avtalen før 1. november.

Det store og avgjørende spørsmålet er Northugs mulighet til å promotere sin personlige sponsor Coop gjennom sesongen. Coop er som kjent i konkurranse med flere av forbundets sponsor, i hovedsak Norgesgruppen/Spar.

Skinstad og Northug

Langrennssjef Åge Skinstad håper å få på plass Petter Northugs underskrift før 1. november.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Langt mindre frihet

Avtaleutkastet som er oversendt, skiller seg vesentlig fra avtalen Northug signerte i sin første sesong utenfor landslaget sist vinter.

Da fikk Northug lov til å promotere Coop i to perioder i løpet av sesongen. Coop fikk også lov til å selge sine Northug-produkter gjennom hele sesongen. Og Northug fikk gå med Coop-reklame i nasjonale renn, som sesongåpninga på Beitostølen og NM.

Ingenting av dette vil Norges Skiforbund akseptere denne vinteren. I et intervju med NRK.no 21. mai bekreftet generalsekretær Stein Opsal at et nytt styrevedtak har følgende konsekvenser hvis Northug ønsker å representere Norge internasjonalt:

Fra 1. november til sesongen er over kan ikke Northug brukes i Coop-markedsføring, Coop kan ikke selge sine Northug-produkter og Northug kan ikke ha Coop-reklame på skidressen i et eneste skirenn.

Forbundet krever at Northug går ut av Coop-avtalen og inn i landslagsavtalen 1. november.

Vil ikke signere

Sagt på en annen måte:

Hvis Northug ikke har signert representasjonsavtalen før 1. november, kan han bare gå norgescup, skandinavisk cup og langløp den kommende sesongen.

NRK.no vet at Petter Northug har et genuint ønske om å komme til enighet med forbundet. Han ønsker å satse på verdenscupen, Tour de Ski og VM – og vil ha stabile sportslige rammer for satsingen.

Etter det NRK.no erfarer, er Northug likevel ikke villig til å undertegne representasjonskontrakten slik den foreligger fra skiforbundet per nå. Blant annet finner han det merkelig at han må signere avtalen før han i det hele tatt er kvalifisert for å gå verdenscup – i motsetning til i fjor, da han som regjerende verdenscupvinner hadde friplass i alle verdenscuprenn.

Men først og fremst finner Northug det urimelig at han overhodet ikke skal ha mulighet til å promotere sin personlige sponsor, som spytter inn et tosifret antall millioner i året for å gjøre ham til verdens beste skiløper.

Northug vil til VM – men ikke for enhver pris.

Det er her pappa kommer inn i bildet, med oppdrag å forhandle fram en bedre avtale.

Gode kort på hånda

Så er spørsmålet hvor mye det er å forhandle om. Hvis forbundet står på sine prinsipper, kan det bli vanskelig for Northug å få til noe som for ham framstår som en bedre avtale.

Legger forbundet seg på en mer pragmatisk linje, er det ingen tvil om at Northug fortsatt har noen gode argumenter – til tross for en skuffende 2014-sesong og den famøse fyllekjøringen:

* Northug er fortsatt sportslig viktig. Han er en potensiell verdensmester individuelt, og ikke minst en ekstremt viktig brikke på et norsk stafettlag.

* Petter Northug pådrar seg oppmerksomhet. Velger han langløp foran verdenscup, vil det føre til en vridning i mediedekningen. At Northug kan promotere Coop helt fritt gjennom hele vinteren, og samtidig stjeler oppmerksomhet fra landslagsløperne i verdenscupsirkuset, er åpenbart ikke noen god situasjon for forbundssponsor Norgesgruppen/Spar.

* Som tittelforsvarer har Northug en personlig friplass på 15-kilometeren i VM. Det vil åpenbart vekke harme blant mange norske langrennsinteresserte hvis en Petter Northug i storform ikke får benytte denne plassen, som uansett ikke kan overtas av andre norske løpere.

* Petter Northug er den eneste løperen utenfor landslag som må signere en representasjonsavtale for hele sesongen. Dermed kan ikke skiforbundet hevde at det bare gjelder generelle prinsipper. Dette dreier seg om en særavtale for den største stjernen.

Vil ikke svare

Et interessant spørsmål er også hva som skjer hvis Northug ikke signerer innenfor fristen 1. november.

Er han da uaktuell for internasjonal representasjon hele sesongen?

Akkurat det vil verken langrennssjef Åge Skinstad eller generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund svare på nå.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette før vi har hørt hva Northug har å si til avtalen han har fått oversendt, sier Opsal til NRK.no

Siste nytt

 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ronaldo er koronafri

  Cristiano Ronaldo er ute av sjølvisolasjon etter å ha blitt testa negativt for korona, det opplyser Juventus. Den italienske storklubben skriv på sine nettsider at Ronaldo etter 19 dager er ute av karantene. Han fekk påvist koronasmitte under ein landslagssamling tidlegare i månaden.

  UEFA Nations League - League A - Group 3 - Sweden v Portugal
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal