Pappa Northug kjempet mot tårene etter sønnens rørende langrennsfarvel

TRONDHEIM/ÖSTERSUND (NRK) Pappa John (61) ville ikke følge pressekonferansen hvor Petter Northug (32) fortalte offentligheten at han kom til å legge opp. Men da han først fikk se bildene selv, kjempet 61-åringen mot tårene.

John Northug og Petter Northug

SER AVSKJEDEN: John Northug hadde ikke sett Petter Northugs farvel med langrennssporten på toppnivå. Her ser han den for første gang, inne i en smørebod i Östersund i helgen.

Det blir helt stille og øynene hans blir blanke.

Men etter å ha studert bildene i noen lange sekunder, sier pappaen følgende:

– Han er sterk. Han gjennomfører. Jeg ser at det kostet mye. Men på den andre siden tror jeg han sitter med følelsen av at han har opplevd mye da. Men å ta avskjed fra noe som har betydd så mye for ham siden han var 11–12 år ... Det er tøft, sier John Northug til NRK om sin egen sønns avskjed med langrennssporten på toppnivå.

Saken fortsetter under bildet.

Strindheimstafetten i Granåsen. Menn senior.

TETT SAMARBEID I MANGE ÅR: John og Petter Northug, her fra et renn i Granåsen 2017.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Har lesestoff frem til jul

61-åringen forteller at han valgte å «holde på med sitt» da Petter Northug fortalte langrennsverden at en eventyrlig karriere var over. John Northug sier han pleier å gjøre det når en av hans nærmeste skal på TV i en slik situasjon.

Han forstod naturlig nok når sønnen inntok podiet ved pressekonferanserommet på et hotell ved Lerkendal stadion i Trondheim onsdag. Han fikk så mange meldinger at han mener han har lesestoff frem til jul.

– Dette opptar jo folk ... Og for Petter vet jeg nå at det var sterkt. At han var overrasket over hvor sterkt det var selv når han nærmest hørte seg selv snakke til offentligheten om det. For det var en opplevelse som spilte på følelsene hans, sier John Northug.

Northug legger opp

– Sterkt

Deretter får han se at Petter Northug meddelte at nettopp John var blant dem som fikk beskjeden om karriereslutten først. At de på en måte forstod hverandre før ordene falt, at faren gjorde avgjørelsen enklere og at de gjorde det sammen.

Det blir enda tøffere for John Northug.

– Det blir følelser ... men for oss så har vi vært med på en fantastisk reise. Men det er sterkt at han sier det på den måten, sier han.

Frivillig på Skandinavisk Cup

John Northug

DEDIKERT: John Northug med full innsats i smøreboden til Strindheim-løperne under sist helgs Skandinavisk cup i Östersund.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Et slikt øyeblikk har det ikke vært siden NRK møtte ham i innkjøringen til langrennsstadion i Östersund i Sverige i helgen. Han er energisk. Han har en mening om mye innen langrenn – og virket først nærmest litt uberørt over at sønnen hans la skiene på hylla onsdag sist uke.

For det er Skandinavisk Cup. John Northug får fulgt opp regionsløper og yngstesønnen Even, og han stiller frivillig opp for Strindheim. Og han liker det veldig godt. Han gir dem små tips på veien, ordner ski og smurning. Tilbake får han en følelse av å holde seg ung, forteller han.

Forholdet i barndommen

John Northug

FIKK SKI-BISTAND: Petter Northug, her sammen med pappa John under et Norgescup-renn før VM i Lahti i 2017.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Men inne i boden han har fått låne av noen svenske venner, blir stemningen altså annerledes. Etter å ha sett gjennom den innledende delen av pressekonferansen, Petter Northugs rørende farvel til langrennseliten, får John Northug også se hvordan sønnen viet tid til å takke familien.

Den 32 år gamle skistjernen var klar på at det var oppveksten som la grunnlaget for en fantastisk skikarriere. Det han lærte i årene på gården i Mosvik dannet ham, og Petter Northug sa at han lærte at «man må jobbe hardt for å lykkes i livet».

Han sa også at pappa John var kravstor, det var tøft og nærmest brutalt da han var yngre.

Men han understreket at han var glad for det den dag i dag.

– Utsette behagelige opplevelser

John Northug fastslår overfor NRK at sønnen har opplevd det sånn og at han i oppdragelsen har vært klar på at dersom man setter seg mål, så får det konsekvenser.

Northug hjemme igjen

VELKOMSTKOMITÉ: John Northug var blant dem som ønsket Petter Northug velkommen hjem på Værnes flyplass etter to gull i Vancouver-OL i 2010.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

– Da får man utsette behagelige opplevelser. For det koster. Da må du gjøre prioriteringer. Da blir det sånn. Det er min mening, sier han, og legger til at han har blitt svært fascinert i møtet med Gjert Ingebrigtsen – trener og pappa – til løperfenomenene og brødretrioen Jakob, Filip og Henrik.

– De guttene som springer fra verden nå ... Du kan ikke si at det er noe galt med oppdragelsen der. Det er bra, vet du. Og vi gjør ting på forskjellig vis, sier John Northug.

Stoltest i Drammen 2015

Av de største øyeblikkene John Northug har opplevd sammen med sin egen sønn trekker han frem sprinten i Falun-VM 2015. Tomas og Petter Northug fulgte hverandre til finalen. Til slutt var det Petter som vant sin første mesterskapssprint. I tillegg slo han tilbake etter fyllekjøringen våren 2014, et snaut år i forkant.

Northug familie

TOPPET NESTEN ALT: May, Petter og John Northug, her sammen etter femmila, hvor skistjernen vant VM-gull i Holmenkollen i 2011.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er et øyeblikk hvor man følelsesmessig er «ute av det». Det er et fantastisk øyeblikk, sier han.

Det stolteste øyeblikket er en marsdag i Drammen i 2015. Da står brødrene Tomas, Even og Petter på startstreken i samme prolog i verdenscup.

– Da var jeg stolt, husker jeg. Alle tre hadde klart å nå opp på det nivået. Det var et stort øyeblikk.

Velkommen som gårdeier

Nå er det store spørsmålet hva som er Petter Northugs neste karrieresteg. Pappa John er klar på at sønnen må bruke god tid på å finne ut av det, før han mener dette er det aller viktigste:

– Jeg håper han tar vare på de grunnleggende verdiene og holder kontakt med grasrota. Det er det som er poenget og som gir deg mest livsglede. Det er jeg overbevist om, sier han – før han på fleipende Northug-vis melder at odelsgutten Petter Northug er velkommen til å overta gården på Mosvik en dag.

Han påpeker deretter at det er et komplekst yrke å drive gård og at han må ha utdannelse.

– Vi får se. Man vet aldri. Plutselig setter han seg ned på landbrukshøyskolen og pugger agronomi også. Vi får se. Det er ikke enkelt. Men bestemmer Petter seg for det, så greier han det også, lover pappa Northug.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Siste nytt

 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP
 • Glesnes tap i MLS-semifinale

  Jakob Glesnes og hans Philadelphia Union tapte 1–2 for Portland Timbers i semifinalen av MLS' comeback-turnering. Dermed blir det ingen nordmenn i finalen av turneringa i Orlando.

  Portland Timbers tok ei tidleg leiing etter scoring av Jeremy Ebobisse. Philadelphia hadde sjansen til å utlikne då dei fekk straffespark på overtid i første omgang, men Sergio Santos blåste straffa over mål.

  I andre omgang dobla Dario Zuparic Portland si leiing etter eit hjørnespark, før Andrew Wooten reduserte fem minutt før slutt. Men utan fleire mål er det Portland Timbers som er klare for finalen, der dei skal møte vinnaren av oppgjeret mellom Orlando City og Minnesota United.

  Jakob Glesnes (t.h.) i duell med Zdeněk Ondrášek.
  Foto: Jerome Miron / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal