NRK Meny
Normal

Pappa Ingebrigtsen: – Skjønner ikke at de tør å overlate et slikt talent til en far

Jakob Ingebrigtsen (16) knuste løpere som var flere år eldre i terrengløp-EM. Pappa Gjert Ingebrigtsen synes det er rart at det ikke blir satset mer på talenter som sønnen.

ingebrigtsen

STORT TALENT: Jakob Ingebrigtsens prestasjoner fører til en ny situasjon for Idretts-Norge. Man har sjelden hatt en utøver som presterer så godt i så ung alder.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi har flyttet noen grenser for hva man trodde var mulig i dag. Det er vi ekstremt stolte av, sier Gjert Ingebrigtsen.

Han står på sidelinjen og ser på mens sønnen Jakob Ingebrigtsen løper seg ned etter å ha tatt gull i U20-klassen i terrengløp-EM. De er i den lille byen Chia på Sardinia. 16-åringen var den nest yngste i feltet, men hadde ingen problemer med å slå løpere som var både to og tre år eldre.

Det norske stortalentet imponerte igjen, slik han har fått for vane å gjøre.

Jakob Ingebrigtsen vinner EM i terrengløp i U20-klassen.

Slik så det ut da Jakob Ingebrigtsen vant U20-klassen i terrengløp-EM etter en solid sluttspurt. Den norske 16-åringen krysset målstreken i ensom majestet etter å ha løpt fra konkurrenter som er flere år eldre.

– Livredd

Faren beskriver følelsene etter seieren som todelte. På den ene siden er han stolt og glad. På den andre siden er han litt tankefull.

For seieren var jo gledelig, men samtidig, hva skjer nå? Hva gjør man egentlig med en 16-åring som hele tiden setter nye rekorder, som allerede løper som om han hadde vært toppløper i mange år?

gjert

Pappa Gjert Ingebrigtsen har trent sine tre løper-sønner Henrik, Filip og Jakob.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg er så livredd for at noe skal tilstøte ham. Jeg har hatt noen gutter som løper fort før, men akkurat dette har jeg ikke sett noe sted, noen plass før. Det han gjør har aldri skjedd før i historien, sier faren.

Det samme sa NRK-ekspert Vebjørn Rodal etter løpet.

– Det er ikke unikt bare i europeisk løpssamennheng. Det er unikt også i verden. Talentet hans er på nivå med de beste man har sett.

Det er på bakgrunn av dette Gjert Ingebrigtsen innrømmer at han innimellom drømmer om enda litt mer støtte - og med det løfter debatten om hvordan utviklingen av de største idrettstalentene egentlig bør foregå i Norge.

– Den oppgaven jeg har i å ta vare på Jakob, det er... At de tør, holdt jeg på å si. Jeg skjønner ikke at de som skal sikre norske medaljer i fremtidige VM og OL tør å overlate ansvaret for et slikt ekstremt talent til en far. Ikke fordi jeg ikke tror jeg greier det, men...

Faren har selv vært trener for sine tre løper-sønner, og vært med på å sette sammen apparatet de har rundt seg.

Han drar på det, før han utdyper:

– Hadde jeg sittet og styrt toppen av norsk idrett, hadde jeg gjort alt for å sørge at han skal bli god når han er 25. Da har vi plutselig en verdensstjerne. Dette er ekstraordinært, og det krever ekstraordinære tiltak. I slike tilfeller burde man tørre å gå ut av komfortsonen. Men det jeg ikke forstår er at i Norge er vi redde for kontroversene rundt det å satse på et ungt talent, i stedet for å hjelpe talentet med et godt apparat og støtte de neste årene for å sørge for at han blir skikkelig god.

Vil ikke gjøre som Ingebrigtsen sier

Ingebrigtsen har både tenkt og uttalt lignende tanker før, men med yngstesønnens rakettutvikling i såpass ung alder er temaet mer aktuelt enn noensinne for ham.

16-åringen har blant annet satt en rekke rekorder på aldersbestemt nivå, for eksempel flere uoffisielle verdensrekorder på 1500-meter for 15-åringer - sist med tiden 3.42.44.

Her tyder mye på at man har muligheten til å få frem en virkelig stor idrettsutøver på sikt, dersom ting gjøres riktig.

Toppidrettsjef Tore Øvbrebø er enig i dét, men likevel ikke enig i forslaget fra pappa Ingebrigtsen om å spisse arbeidet med utøvere som Jakob Ingebrigtsen.

Norge har som kjent ingen tradisjon for å bygge store satsinger fra toppen rundt unge talenter, slik man ser i enkelte andre land, og slik kommer det nok til å forbli.

– Vi er redde for å forsere utviklingen til unge talenter slik at de ikke får den karrieretoppen de ellers skulle hatt. Vi vil skyndte oss langsomt. Han kommer ikke til å ha direkte oppfølging fra oss ennå, men vi har en dialog med særforbundet om Jakob. Vi vil samarbeide og finne ut hva som er best for utviklingen, så det ligger ingen avvisning i dette, sier Øvrebø.

De fleste er imidlertid enige i at med Jakob Ingebrigtsen har Norge fått en spesiell utfordring.

Man har sjelden hatt en utøver som leverer så oppsiktsvekkende resultater i så ung alder.

– Det ligger ikke noe patent svar på hvordan vi gjør det videre, men hovedsvaret er dialog med særforbund og trener for å finne ut hva som kan gagne Jakob best. Det kommer vi til å ha, sier Øvrebø, før han understreker:

– Det er viktig for meg å formidle at det at Jakob løper så fort nå skal ikke føre til at det legges et voldsomt prestasjonspress på ham. Vi skal samarbeide og sørge for en langsiktig utvikling for ham. Det er det vi har best erfaring med, sier toppidrettssjefen.

brødrene

Filip, Jakob og Henrik utgjør familien Ingebrigtsens toppløpere. Både Henrik og Filip har opplevd å bli europamestere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sportssjefen: – Spennende prosjekt

Sportssjefen i friidrettsforbundet, Håvard Tjørhom, synes pappa Ingebrigtsens innspill er interessante.

– Det er en litt ny situasjon å være oppi for alle. Vi må se litt på hvordan vi skal gjøre det fremover. Jeg har ikke noe godt svar på det nå, men jeg skjønner hva Gjert sier. Han har jo sett litt og vet hva som kreves. Det hadde vært et spennende prosjekt, sier han.

Han ser likevel for seg at løsningen blir å fortsette mye som før.

– Jeg tenker at vi skal legge ting til for alle Ingebrigtsene, slik at det blir en totalpakke der, og at Jakob inntil videre blir med som han har gjort og trener sammen med brødrene sine, sier han.

I Chia konkluderer Gjert Ingebrigtsen med at han tror de har god kontroll på situasjonen, i alle fall slik det ser ut nå.

– Målet vårt er at Jakob skal bli så god som mulig. Vi har jobbet med ham siden han var rundt ni, ti år gammel, og både han og teamet rundt er så dedikerte. Nå er vi kanskje halvveis i planen. Det er langt igjen og fasiten er ikke skrevet. Det blir litt upløyd jord, dette.

Han sier han ikke greier å spå når yngstebror løper like fort som sine eldre brødre, Henrik og Fillip, som begge har opplevd å bli europamestere på 1500-meter. Men mye tyder på at det ikke er så altfor lenge til.

Lillebror tar hele tiden nye steg på trening, og jo eldre han blir, jo mer lever han som en toppidrettsutøver.

Før terreng-EM ladet han opp med flere uker i høyden. Det ga åpenbart en grei effekt, siden han løp i mål i ensom majestet på konkurransedagen.

– Det er en bekreftelser på at vi i alle fall gjør mer rett enn galt, sier pappa Ingebrigtsen.

Siste nytt

 • Pallen glapp for Nilsen

  Vilde Nilsen havnet på femteplass i kvinnenes 7,5 kilometer klassisk stående.

  – Jeg satset på topp fem i dag, så jeg er kjempefornøyd med femteplass, sa Nilsen til NRK etter løpet.

  I mål var hun bare 22,4 sekunder bak vinner Natalie Wilkie fra Canada,

  Paralympics 2018 skiskyting
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Sjuendeplass på Olsrud

  Håkon Olsrud fikk en sjuendeplass på 10 kilometer langrenn stående. Olsrud gikk i mål drøye minuttet bak vinneren Yoshihiro Nitta fra Japan.

  Johannes Birkelund endte på 20. plass med tiden 28.51.

  Hakon Olsrud
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Bye endte på sjuendeplass

  Eirik Bye gikk inn til en sjuendeplass i 10 kilometer klassisk langrenn for synshemmede i natt.

  Det var canadiske Brian McEever som stakk av med seieren.

  Bye, med ledsager Arvid Nelson, gikk i mål 2 minutter og 46 sekunder etter førsteplassen.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics i Pyeongchang
Paralympics: Slalåm 2. omgang, menn
Paralympics: Rullestolcurling Norge - Kina, finale
Vinterstudio
Paralympics: Rullestolcurling Norge - Kina, finale
Ski Classics: Birkebeinerrennet
V-cupfinale alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Ski Classics: Birkebeinerrennet
V-cup kombinert: Hopp
Sportslørdag: V-cup alpint og langrenn