Pappa Granerud: – Det ble mørkere og mørkere

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Halvor Egner Granerud kjempet mot tårene da han fikk verdenscup-kula i hendene. For veien til toppen har nemlig vært lang.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

– Vi har fått det til. Tusen takk for all hjelpen jeg har fått opp gjennom. Det her hadde ikke vært mulig uten deg og mamma. Nå har vi fått det til, sa Granerud til pappa Svein da han endelig hadde fått den store globen i hendene.

– Jeg sitter med tårer i øynene og er så vanvittig stolt over det du har fått til. Det har vært vanvittig gøy, svarte faren.

Søndag kunne sønnen løfte sammenlagttrofeet i verdenscupen. Beviset på at han denne sesongen har vært den beste mannlige skihopperen.

Det etter en sesong med store oppturer og noen nedturer. Men mest av alt en sesong som ingen så komme. Bortsett fra kanskje Granerud selv.

Perfeksjonist

For selv om det startet bra, ga ikke Granerud seg med perfeksjoneringen:

Tidlig i februar skjedde det noe på et hotell i Polen som fikk de andre gjestene til å kikke nysgjerrig. En norsk skihopper var på besatt leting etter hva som var galt med sittestillingen.

Halvor Egner Granerud sto på et rullebrett, og den samme scenen gjentok seg igjen og igjen. Han rullet fremover, satte seg godt ned, tok sats og skjøt ut i luften. Igjen og igjen. Helt konkret hundre ganger.

Foto: Norges Skiforbund

Foto: Norges Skiforbund

Granerud ledet verdenscupen, men han var ikke fornøyd, tvert imot var han på grensen til fortvilt: Nå handlet alt om å ikke havnet tilbake der han var i fjor.

– Jeg hadde ikke troa på det

– I fjor var han veldig lenge sterk i troen på at det løsnet. Og etter hvert ble det mørkere og mørkere. Da ble det ganske mange lange telefonprater, sier Svein Granerud til NRK.

Svein Granerud

PAPPA: Svein Granerud.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Da slet han fryktelig tungt, en 23. plass var hans beste resultat forrige sesong. Han var veldig frustrert og følte hele tiden at han trodde på feil ting. Hver gang han prøvde noe, endte det med fiasko.

– Jeg hadde utur. Sånn er det alltid når det går dårlig. Masse uflaks, sier Granerud.

Trenerne hadde nesten mistet troen, og lurte på hva de skulle gjøre med Granerud. Han hadde vist noe, men klarte ikke å få det ut. Han fikk beskjed om å sette seg et mål.

Han skulle bli best i verden.

– Da fikk han litt tid til å tenke, og vi fikk litt bakoversveis. Det var litt spesielt, litt friskt, sier trener Christian Meyer.

– Jeg hadde ikke troa på det, sier Henning Stensrud.

– Et fryktelig hårete mål, sier Granerud selv.

Så hvordan skulle han få til noe sånt?

Lærte alt på nytt

Det krevde ekstreme tiltak. Granerud plukket fra hverandre alt. Skihopping fra a til å skulle læres på nytt. Og det skulle terpes på detaljer – igjen og igjen.

– Hvis ting skal gjøres ordentlig må det gjøres en god jobb, sier Granerud.

Det har han lært fra barndommen. Fra da fem år gamle Halvor løp rundt i hagen med ski på beina og kjørte ned den ti-femten meter lange bakken.

Hagen hjemme i Asker ble hans forskningsarena. Hva skjer når jeg legger trykk på ytterskia? Hva skjer hvis jeg satser her? Hva er et godt telemarknedslag? Han terpet og lærte mens pappa Svein filmet. Femåringen leverte også en liten egenanalyse av eget nedslag.

JUNIOR: Halvor Egner Granerud i et hopprenn som liten. Før rennet hadde han øvd hjemme i hagen.

Det har han fortsatt med. Han jakter fortsatt på de ørsmå detaljene for å strekke seg en halvmeter lenger.

– Han har en stor grad av ydmykhet. Sånn som han hopper på ski i dag er ikke godt nok i morgen. Han gir seg ikke, og er ikke tilfreds med det han kan, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

Norsk hoppsport har aldri opplevd noe lignende, sier han.

VM p ski 2021 i Oberstdorf

VINNERDUO: Landslagstrener Alexander Stöckl (t.v.) og Halvor Egner Granerud avbildet før første renn i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

Den elendige spådommen

Stöckl som er treneren som er med på tur, men Christian Meyer og Henning Stensrud har vært nærmest på Granerud i snuoperasjonen.

Duoen som fikk bakoversveis da Granerud presenterte sesongens mål.

– Han hadde en fjerdeplass som beste før sesongen, og hadde vist at han kan hoppe ordentlig. Men at det skulle bli rått, sier Meyer.

Duoen mener den horrible sesongen i fjor var avgjørende. Den var så fæl at han absolutt ikke ville havne der igjen.

– Han vil veldig mye, og vil veldig fort finne løsningen fremfor å holde på med ting over tid. Men han har vært tro mot det vi ble enige om hele året, og har klart å holde på med det hver eneste dag, sier Henning Stensrud.

Men det gikk veldig sakte fremover. Kjæresten Karoline Nilsen så at Granerud la ned en voldsom jobb. Han så på bilder og video igjen og igjen for å lete etter detaljene.

Men hvordan gikk det egentlig?

– Jeg tenkte at det ikke gikk så fort framover, sier Nilsen.

Hun tok feil.

Halvor Egner Granerud Ruka

FØRSTE SEIER: Halvor Egner Granerud smilte bredt etter å ha vunnet verdenscuprennet i Ruka.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

Uforklarlig opptur

I november kom den første oppturen, da Granerud vant i Ruka. Totalt har han vunnet 11 verdenscuprenn denne sesongen. Andre norske hoppere har brukt flere sesonger på å nå like mange.

Han har hoppet inn 1,9 millioner kroner, men ydmykheten gjenspeiler seg i pengebruken. Han har kun kjøpt seg nytt ullundertøy.

Da følte jeg meg veldig gal, sa han tidligere i vinter.

– I fjor levde jeg på sparekontoen. I år er det mye trafikk fra brukskontoen til sparekontoen, så det er stor forskjell, sier Granerud.

– Jeg er blitt streng med meg selv

Tilbake til hotellet i Polen. Granerud hadde nettopp tatt fire strake seirer i verdenscupen. Likevel følte han at han måtte endre noe. Han var «litt offensiv i bøyinga i overkroppen».

Løsningen ble et rullebrett. Der kunne han øve seg på å bøye overkroppen og beina samtidig. 100 ganger.

– Det er veldig systematisk. Hvis han har fått en idé skal det terpes på til det sitter. På den helt andre siden, sier Svein Granerud.

Halvor Egner Granerud sier at han brenner for dette. Han er blitt «avhengig» av å hoppe godt på ski. Det innebærer en besettelse i detaljer.

– Hvis det skal sitte ordentlig, må det gjøres en god jobb. Selv om ting har gått veldig bra er jeg blitt veldig streng med meg selv med hva som er greie feil å gjøre.

Ettersom han lærte seg å hoppe på nytt, kjenner han til hva som må endres til neste gang. Og hvordan han kan gjøre det.

Dette har vært en gjenganger. Fra ytterskia i hagen til sittestilling i hoppbakken. Eller noe helt annet.

– Det kan være hva man får som utfall hvis man kaster to terninger. Han er jevnt over ganske flink til å ta imot beskjeder og omsette til riktige ting, sier han.

Han har lært dette helt fra han tok med seg skiene ut i hagen. Det er derfor Granerud overtaler seg selv til å gjøre ting som er på grensen til uutholdelig kjedelig, som å hoppe på et brett hundre ganger, helt alene.

– Det er ganske lett å ta tak i. Det må bare fikses så fort som mulig.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

VERDENS BESTE: Halvor Egner Granerud.

Foto: Lise Åserud / NTB

Siste nytt

 • Målrush skjøv WBA mot nedrykk

  Jamie Vardy brøt måltørken og bidro også med en assist da Leicester tok tre viktige poeng i kampen for mesterligaspill med 3-0 over West Bromwich.

  Leicester innehar med seieren fortsatt tredjeplassen på tabellen, med syv poeng opp til Manchester United og fire poeng ned til Chelsea og West Ham.

  For West Bromwich er det verre. De har ni poeng opp til Burnley på rett side av streken, og det er bare seks kamper igjen.

  gldrIK3gKFw
  Foto: Michael Regan / AP
 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Hovland og Ventura i ledelsen

  Kristoffer Ventura var i kjempeslag på åpningsrunden i parturneringen New Orleans Classic i golf. Sammen med Viktor Hovland leder han etter første dag.

  Ventura greide sju birdier mot Hovlands tre, men det var sistnevntes birdieputt på det siste hullet som sendte duoen opp i ledelse alene.

  Det spilles «fourball», eller «best ball» som betyr at spillerne spiller med hver sin ball, og at den beste spilleren på hvert hull teller.

  Duoen avsluttet runden ti slag under par. Nordmennene er ett slag foran tre amerikanske duoer.

  Turneringen fortsetter fredag og avsluttes søndag.

  Landslaget i golf
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal