Panama Papers: Infantino undertegnet kontrakt med korrupsjonstiltalte

Den nyvalgte Fifa-presidenten Gianni Infantino skrev under på en kontrakt med to menn som nå er tiltalt for korrupsjon i den store Fifa-skandalen.

Infantino

UNDER LUPEN: Tidligere Uefa-generalsekretær Gianni Infantino ble valgt til ny Fifa-president i februar. Her under en pressekonferanse i Colombia 31. mars.

Foto: Fernando Vergara / Ap

Jinkis

MELDTE SEG: Her blir Hugo Jinkis ført bort av argentinsk politi i juni 2015.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Det viser lekkede dokumenter fra Panama, skriver Aftenposten, som først omtalte saken i Norge.

I 2006 kjøpte Hugo Jinkis og sønnen Mariano rettighetene til mesterligaen gjennom selskapet Cross Trading og solgte dem videre til tredobbel pris.

Var Uefa-direktør

Videresalg med fortjeneste er ikke ulovlig, men amerikanske påtalemyndigheter mener at Jinkis betalte store bestikkelser for å skaffe seg avtalen under markedspris og uten budrunde.

Helt siden korrupsjonsskandalen rullet opp i Fifa, har Uefa nektet å ha noe med de korrupsjonstiltalte å gjøre.

Men kontrakten fra 2006 er signert nyvalgt Fifa-president Gianni Infantino, skriver blant andre BBC og The Guardian.

Infantino var på den tiden Uefa-direktør og ble senere generalsekretær.

Tiltalen i USA gjelder forhold begått over fire år etter at mesterliga-avtalen ble inngått, og det er dermed ikke mulig å fastslå at Uefa burde visst om de påståtte bestikkelsene.

Nektet i flere måneder

De lekkede kontraktene er del av den enorme dokumentlekkasjen Panama Papers,som har avslørt hvordan maktpersoner har unngått skatter og avgifter ved å plassere penger i såkalte skatteparadis.

Aftenposten er blant mediene med tilgang til papirene, og Uefa har overfor samarbeidsavisen Süddeutsche Zeitung nektet for forbindelser til de korrupsjonstiltalte helt siden 2. september 2015.

Da organisasjonen ble konfrontert igjen 23. mars, med den konkrete kontrakten, innrømmet Uefa forholdet etter noen dager, skriver Aftenposten.

Uefa opplyser samtidig at alle kontrakter må gå gjennom den juridiske avdelingen, og i 2006 ble den ledet av Infantino.

Skal granskes

Uefa hevder overfor BBC at de ikke har gjort noe galt.

Organisasjonen sier at alle avtaler har vært gjennom en åpen anbudsrunde, og Cross Trading skal ha hatt det beste tilbudet.

Ifølge Uefa representerte Cross Trading selskapet Teleamazonas i Europa, og Uefa la seg ikke borti hva som skjedde videre med rettighetene.

Fifas etiske komité skal nå granske den omtalte avtalen, opplyser en anonym Fifa-kilde til BBC.

Samtidig hevder Uefa at Gianni Infantino trodde at det ikke hadde vært noen kontrakter med noen av de tiltalte.

Organisasjonen påpeker at det inngås et utall kontrakter hvert år.

– Da vi svarte, hadde vi ikke hatt anledning til å sjekke hver eneste av våre (tusener) av kontrakter, og det opprinnelige svaret var derfor ufullstendig, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • Kjetil Haug har signert for VIF

  Målvakt Kjetil Haug har teikna kontrakt med Vålerenga fram til juli 2022. 22-åring har vore på utlån ifrå Sogndal sidan april. Han har ei fortid i mellom annan Manchester City og Sarpsborg, og har 39 landskampar bak seg i aldersbestemte klassar.

  Kjetil Haug
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Gulbrandsen ferdig i Salzburg

  Fredrik Guldbransen har signert en treårskontrakt med den tyrkiske toppklubben Basaksehir og forlater dermed Red Bull Salzburg etter tre år. Gulbrandsen som har en fortid i Molde og Lillestrøm blir lagkamerat med Robinho og Adebayor i Istanbul-klubben.

  Europa League - Group Stage - Group B - Celtic v RB Salzburg
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Ekstraordinært møte om VAR

  Det internasjonale fotballforbundet har innkalt til ekstraordinært møte om det omdiskuterte videodømmingsverktøyet VAR onsdag, skriver Aftonbladet. Det skjer dagen etter at VAR igjen stjal oppmerksomheten i Sveriges seier over Canada i fotball-VM.

  Stina Blackstenius og Kosovare Asllani
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal