Panama Papers: Infantino undertegnet kontrakt med korrupsjonstiltalte

Den nyvalgte Fifa-presidenten Gianni Infantino skrev under på en kontrakt med to menn som nå er tiltalt for korrupsjon i den store Fifa-skandalen.

Infantino

UNDER LUPEN: Tidligere Uefa-generalsekretær Gianni Infantino ble valgt til ny Fifa-president i februar. Her under en pressekonferanse i Colombia 31. mars.

Foto: Fernando Vergara / Ap

Jinkis

MELDTE SEG: Her blir Hugo Jinkis ført bort av argentinsk politi i juni 2015.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Det viser lekkede dokumenter fra Panama, skriver Aftenposten, som først omtalte saken i Norge.

I 2006 kjøpte Hugo Jinkis og sønnen Mariano rettighetene til mesterligaen gjennom selskapet Cross Trading og solgte dem videre til tredobbel pris.

Var Uefa-direktør

Videresalg med fortjeneste er ikke ulovlig, men amerikanske påtalemyndigheter mener at Jinkis betalte store bestikkelser for å skaffe seg avtalen under markedspris og uten budrunde.

Helt siden korrupsjonsskandalen rullet opp i Fifa, har Uefa nektet å ha noe med de korrupsjonstiltalte å gjøre.

Men kontrakten fra 2006 er signert nyvalgt Fifa-president Gianni Infantino, skriver blant andre BBC og The Guardian.

Infantino var på den tiden Uefa-direktør og ble senere generalsekretær.

Tiltalen i USA gjelder forhold begått over fire år etter at mesterliga-avtalen ble inngått, og det er dermed ikke mulig å fastslå at Uefa burde visst om de påståtte bestikkelsene.

Nektet i flere måneder

De lekkede kontraktene er del av den enorme dokumentlekkasjen Panama Papers,som har avslørt hvordan maktpersoner har unngått skatter og avgifter ved å plassere penger i såkalte skatteparadis.

Aftenposten er blant mediene med tilgang til papirene, og Uefa har overfor samarbeidsavisen Süddeutsche Zeitung nektet for forbindelser til de korrupsjonstiltalte helt siden 2. september 2015.

Da organisasjonen ble konfrontert igjen 23. mars, med den konkrete kontrakten, innrømmet Uefa forholdet etter noen dager, skriver Aftenposten.

Uefa opplyser samtidig at alle kontrakter må gå gjennom den juridiske avdelingen, og i 2006 ble den ledet av Infantino.

Skal granskes

Uefa hevder overfor BBC at de ikke har gjort noe galt.

Organisasjonen sier at alle avtaler har vært gjennom en åpen anbudsrunde, og Cross Trading skal ha hatt det beste tilbudet.

Ifølge Uefa representerte Cross Trading selskapet Teleamazonas i Europa, og Uefa la seg ikke borti hva som skjedde videre med rettighetene.

Fifas etiske komité skal nå granske den omtalte avtalen, opplyser en anonym Fifa-kilde til BBC.

Samtidig hevder Uefa at Gianni Infantino trodde at det ikke hadde vært noen kontrakter med noen av de tiltalte.

Organisasjonen påpeker at det inngås et utall kontrakter hvert år.

– Da vi svarte, hadde vi ikke hatt anledning til å sjekke hver eneste av våre (tusener) av kontrakter, og det opprinnelige svaret var derfor ufullstendig, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • City stilte med 35-årig debutant

  Ferrán Torres gjorde hattrick i Manchester Citys 4-3-seier borte mot Newcastle fredag. Torres scoret vinnermålet på en returball etter 66 minutter. City stilte med keeper Scott Carson, som spilte sin første kamp for de lyseblå. Oppgjøret var faktisk engelskmannens første Premier League-kamp siden 2011.

  Premier League - Newcastle United v Manchester City
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ventura raste nedover listene

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir neppe helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på først hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen ligger an til å være på fem slag under par. Etter to runder er Ventura ett slag unna. Dermed går det mot nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal