Panama Papers: Infantino undertegnet kontrakt med korrupsjonstiltalte

Den nyvalgte Fifa-presidenten Gianni Infantino skrev under på en kontrakt med to menn som nå er tiltalt for korrupsjon i den store Fifa-skandalen.

Infantino

UNDER LUPEN: Tidligere Uefa-generalsekretær Gianni Infantino ble valgt til ny Fifa-president i februar. Her under en pressekonferanse i Colombia 31. mars.

Foto: Fernando Vergara / Ap

Jinkis

MELDTE SEG: Her blir Hugo Jinkis ført bort av argentinsk politi i juni 2015.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Det viser lekkede dokumenter fra Panama, skriver Aftenposten, som først omtalte saken i Norge.

I 2006 kjøpte Hugo Jinkis og sønnen Mariano rettighetene til mesterligaen gjennom selskapet Cross Trading og solgte dem videre til tredobbel pris.

Var Uefa-direktør

Videresalg med fortjeneste er ikke ulovlig, men amerikanske påtalemyndigheter mener at Jinkis betalte store bestikkelser for å skaffe seg avtalen under markedspris og uten budrunde.

Helt siden korrupsjonsskandalen rullet opp i Fifa, har Uefa nektet å ha noe med de korrupsjonstiltalte å gjøre.

Men kontrakten fra 2006 er signert nyvalgt Fifa-president Gianni Infantino, skriver blant andre BBC og The Guardian.

Infantino var på den tiden Uefa-direktør og ble senere generalsekretær.

Tiltalen i USA gjelder forhold begått over fire år etter at mesterliga-avtalen ble inngått, og det er dermed ikke mulig å fastslå at Uefa burde visst om de påståtte bestikkelsene.

Nektet i flere måneder

De lekkede kontraktene er del av den enorme dokumentlekkasjen Panama Papers,som har avslørt hvordan maktpersoner har unngått skatter og avgifter ved å plassere penger i såkalte skatteparadis.

Aftenposten er blant mediene med tilgang til papirene, og Uefa har overfor samarbeidsavisen Süddeutsche Zeitung nektet for forbindelser til de korrupsjonstiltalte helt siden 2. september 2015.

Da organisasjonen ble konfrontert igjen 23. mars, med den konkrete kontrakten, innrømmet Uefa forholdet etter noen dager, skriver Aftenposten.

Uefa opplyser samtidig at alle kontrakter må gå gjennom den juridiske avdelingen, og i 2006 ble den ledet av Infantino.

Skal granskes

Uefa hevder overfor BBC at de ikke har gjort noe galt.

Organisasjonen sier at alle avtaler har vært gjennom en åpen anbudsrunde, og Cross Trading skal ha hatt det beste tilbudet.

Ifølge Uefa representerte Cross Trading selskapet Teleamazonas i Europa, og Uefa la seg ikke borti hva som skjedde videre med rettighetene.

Fifas etiske komité skal nå granske den omtalte avtalen, opplyser en anonym Fifa-kilde til BBC.

Samtidig hevder Uefa at Gianni Infantino trodde at det ikke hadde vært noen kontrakter med noen av de tiltalte.

Organisasjonen påpeker at det inngås et utall kontrakter hvert år.

– Da vi svarte, hadde vi ikke hatt anledning til å sjekke hver eneste av våre (tusener) av kontrakter, og det opprinnelige svaret var derfor ufullstendig, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal