Pakket for tidlig hjemreise – kan ta historisk seier

TOBLACH (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26) pakket ikke med seg klær for å fullføre Tour de Ski. Nå kan hun bli tidenes første norske vinner.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt har skaffet seg en ledelse som gjør at hun har en reell mulighet til å holde unna for Therese Johaug i Tour de Ski-sammendraget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hun ble seniorverdensmester i sprint som junior i 2007. Vinteren etter vant hun tre verdenscuprenn. Etterpå har Astrid Uhrenholdt Jacobsen måttet finne seg i å være litt lenger ned på resultatlistene.

Uhrenholdt Jacobsen

STORT GLIS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen seiler opp som favoritt til å vinne Tour de Ski etter den gode starten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag gikk hun endelig til topps igjen – og klarte å beholde hele forspranget på Therese Johaug i Tour de Ski-sammendraget gjennom den 15 kilometer lange jaktstsarten i Toblach.

Med to etapper igjen, har Oslo-jenta 43,7 sekunder til gode på klatremusa Therese Johaug.

Nå plasserer Johaug favorittstempelet på Uhrenholdt Jacobsen. Det er et scenario medisinstudenten fra Smestad aldri hadde drømt om før årets tour. Hun må neste le når hun får spørsmål om hun hadde trodd hun kunne bli Norges første Tour de Ski-vinner.

Bare én skidress

– Ikke i det hele tatt. Det var jo så vidt jeg kom med i troppen. Jeg skulle ned for å gå et par klassiskrenn, og så reise hjem, påpeker hun.

26-åringen hadde ikke engang pakket for å fullføre Tour de Ski.

– Jeg har bare med meg én skidress og én overtrekksdress. Så jeg måtte ha klær i vasken i går, smiler Astrid.

Om ledelsen i Tour de Ski er overraskende, er det ikke noen sensasjon at Astrid Uhrenholdt Jacobsen går mot sin beste sesong noen gang. Da NRK.no møtte henne på Kvitfjell i september, fortalte hun om tidenes beste treningssommer – og tidenes beste grunnform.

Pause fra studiene

Landslagstrener Egil Kristiansen peker på at framgangen blant annet skyldes at Uhrenholdt Jacobsen har tatt pause fra medisinstudiene.

Men hovedpersonen selv mener det langt fra er hele forklaringen.

– Jeg føler ikke det bare er at jeg har tatt meg fri fra studiene, og det som har skjedd det siste året, som gjør at jeg står her. Jeg er jo gjennomtrent, og det har skjedd mye fra jeg gikk en bra sprint i 2007 til jeg klarer å gå en 15-kilometer alene i tet – i skøyting, sier hun til NRK.no.

VIDEO: Uhrenholdt Jacobsen vant jakstarten i Toblach

(artikkelen fortsetter under videoen)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til sin første etappeseier i Tour de Ski på dagens 15 km og holdt liv i sammenlagtdrømmen. Se innspurten her.

Tettere oppfølging

En stor del av forklaringen ligger på det mentale plan, påpeker hun.

– Det handler veldig mye om det som sitter mellom ørene. Er du i bra humør og klarer å fokusere på de riktige tingene, klarer du å utføre det mye bedre. Å få på plass det mellom ørene handler om jobben man gjør med seg selv, men også samtalene med trenere og idrettspsykolog, sier Uhrenholdt Jacobsen, som får tettere oppfølging enn noen gang før.

– Jeg har hatt mer kontinuitet i samtaler med psykolog og blitt enda bedre kjent med Roar Hjelmeset som trener. Alt er satt mer sammen, fastslår hun.

Det mentale blir også viktig i sluttfasen av Tour de Ski. Lørdag er det 5 km klassisk intervallstart, en distanse der Johaug og Uhrenholdt Jacobsen normalt er relativt jevne.

– Therese må kjempe

Så venter monsterbakken Alpe Cermis, der Johaug har for vane å leke med resten av feltet. I fjor var Johaug over halvannet minutt bedre enn Uhrenholdt Jacobsen.

Hvor stor luke må være denne gangen, vil ikke den nåværende Tour-lederen spekulere i.

– Jeg har bare bestemt meg for at jeg ikke skal sette noen tidslimit på det. Hvis ting blir som i fjor, må jeg ha halvannet minutt, og det kommer jeg ikke til å klare å få uansett. Hvis jeg får starte på søndag med denne trøya, så må Therese kjempe for å ta den fra meg.

– Har du begynt å tenke bakken?

– Nei. Jeg føler det rennet er så sært at jeg kommer til å være kjempefornøyd uansett hvordan det går søndag. Jeg kommer ikke til å være redd for bakken. Det er helt jævlig når man går og vanvittig deilig når man kommer i mål, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen – vel vitende om at det vil være aller deiligst å passere målstreken først av alle.

Siste nytt

 • Molde tapte mot Sogndal

  Regjerende seriemester Molde måtte ble slått 2-1 av 1.-divisjonsklubben Sogndal i en treningskamp søndag.

  – Det var nok en liten vekker for oss, sier Molde-trener Erling Moe til Romsdals Budstikke.

  Selv om Molde byttet ut så å si hele laget i pausen, mener treneren det ikke finnes noen unnskyldning for nederlaget.

  – Jeg forventer ikke at vi ikke vinner hjemme mot Sogndal, sier Moen.

  Kristoffer Hoven og Per-Magnus Steiring scoret for Sogndal, mens Leke James puttet for Molde.

  Erling Moe
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Ighalo nærmer seg forlenget avtale

  Odion Ighalo skal nærme seg en forlengelse av utlånsavtalen til Manchester United, det bekrefter agenten hans, Atta Aneke, til VG.

  Spissen var i utgangspunktet på lån til Manchester United frem til 1. juni 2020, men nå skal spissen muligens bli i United frem til 30. januar 2020, skriver avisen.

  FA Cup Fifth Round - Derby County v Manchester United
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • PSG kjøper Mauro Icardi

  Mauro Icardi har signert en fireårskontrakt med PSG. 27-åringen har vært lånt ut til den franske storklubben fra Inter siden september.

  Det bekrefter klubbene på sine nettsteder søndag.

  Ifølge storavisen L'Equipe betaler PSG snaut 650 millioner kroner for å sikre seg spissens tjenester på permanent basis. Summen er 100 millioner kroner lavere enn opsjonen klubbene avtalte i september, og årsaken er koronapandemien.

  FILE PHOTO: Coupe de France - Round of 16 - Pau v Paris St Germain
  Foto: Regis Duvignau / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal