Hopp til innhold

Pakket for tidlig hjemreise – kan ta historisk seier

TOBLACH (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26) pakket ikke med seg klær for å fullføre Tour de Ski. Nå kan hun bli tidenes første norske vinner.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt har skaffet seg en ledelse som gjør at hun har en reell mulighet til å holde unna for Therese Johaug i Tour de Ski-sammendraget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hun ble seniorverdensmester i sprint som junior i 2007. Vinteren etter vant hun tre verdenscuprenn. Etterpå har Astrid Uhrenholdt Jacobsen måttet finne seg i å være litt lenger ned på resultatlistene.

Uhrenholdt Jacobsen

STORT GLIS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen seiler opp som favoritt til å vinne Tour de Ski etter den gode starten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag gikk hun endelig til topps igjen – og klarte å beholde hele forspranget på Therese Johaug i Tour de Ski-sammendraget gjennom den 15 kilometer lange jaktstsarten i Toblach.

Med to etapper igjen, har Oslo-jenta 43,7 sekunder til gode på klatremusa Therese Johaug.

Nå plasserer Johaug favorittstempelet på Uhrenholdt Jacobsen. Det er et scenario medisinstudenten fra Smestad aldri hadde drømt om før årets tour. Hun må neste le når hun får spørsmål om hun hadde trodd hun kunne bli Norges første Tour de Ski-vinner.

Bare én skidress

– Ikke i det hele tatt. Det var jo så vidt jeg kom med i troppen. Jeg skulle ned for å gå et par klassiskrenn, og så reise hjem, påpeker hun.

26-åringen hadde ikke engang pakket for å fullføre Tour de Ski.

– Jeg har bare med meg én skidress og én overtrekksdress. Så jeg måtte ha klær i vasken i går, smiler Astrid.

Om ledelsen i Tour de Ski er overraskende, er det ikke noen sensasjon at Astrid Uhrenholdt Jacobsen går mot sin beste sesong noen gang. Da NRK.no møtte henne på Kvitfjell i september, fortalte hun om tidenes beste treningssommer – og tidenes beste grunnform.

Pause fra studiene

Landslagstrener Egil Kristiansen peker på at framgangen blant annet skyldes at Uhrenholdt Jacobsen har tatt pause fra medisinstudiene.

Men hovedpersonen selv mener det langt fra er hele forklaringen.

– Jeg føler ikke det bare er at jeg har tatt meg fri fra studiene, og det som har skjedd det siste året, som gjør at jeg står her. Jeg er jo gjennomtrent, og det har skjedd mye fra jeg gikk en bra sprint i 2007 til jeg klarer å gå en 15-kilometer alene i tet – i skøyting, sier hun til NRK.no.

VIDEO: Uhrenholdt Jacobsen vant jakstarten i Toblach

(artikkelen fortsetter under videoen)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til sin første etappeseier i Tour de Ski på dagens 15 km og holdt liv i sammenlagtdrømmen. Se innspurten her.

Tettere oppfølging

En stor del av forklaringen ligger på det mentale plan, påpeker hun.

– Det handler veldig mye om det som sitter mellom ørene. Er du i bra humør og klarer å fokusere på de riktige tingene, klarer du å utføre det mye bedre. Å få på plass det mellom ørene handler om jobben man gjør med seg selv, men også samtalene med trenere og idrettspsykolog, sier Uhrenholdt Jacobsen, som får tettere oppfølging enn noen gang før.

– Jeg har hatt mer kontinuitet i samtaler med psykolog og blitt enda bedre kjent med Roar Hjelmeset som trener. Alt er satt mer sammen, fastslår hun.

Det mentale blir også viktig i sluttfasen av Tour de Ski. Lørdag er det 5 km klassisk intervallstart, en distanse der Johaug og Uhrenholdt Jacobsen normalt er relativt jevne.

– Therese må kjempe

Så venter monsterbakken Alpe Cermis, der Johaug har for vane å leke med resten av feltet. I fjor var Johaug over halvannet minutt bedre enn Uhrenholdt Jacobsen.

Hvor stor luke må være denne gangen, vil ikke den nåværende Tour-lederen spekulere i.

– Jeg har bare bestemt meg for at jeg ikke skal sette noen tidslimit på det. Hvis ting blir som i fjor, må jeg ha halvannet minutt, og det kommer jeg ikke til å klare å få uansett. Hvis jeg får starte på søndag med denne trøya, så må Therese kjempe for å ta den fra meg.

– Har du begynt å tenke bakken?

– Nei. Jeg føler det rennet er så sært at jeg kommer til å være kjempefornøyd uansett hvordan det går søndag. Jeg kommer ikke til å være redd for bakken. Det er helt jævlig når man går og vanvittig deilig når man kommer i mål, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen – vel vitende om at det vil være aller deiligst å passere målstreken først av alle.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal