Hopp til innhold
Kommentar

På storebrødrenes skuldre

Den enestående Jakob Ingebrigtsen ville aldri vært olympisk mester uten sine to løpende storebrødre. Eller å være fra Vestlandet.

Sommer-OL i Tokyo 2021

GULLGUTT: Jakob Ingebrigtsen nådde sitt ti år lange mål.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Alle gode ting er tre, sier vi i Norge.

Enda mer treffende i denne sammenheng er den svenske varianten: Tredje gången gillt.

Jakob er den særdeles gilde og nå så gylne tredjeutgaven av løperfamilien Ingebrigtsen fra Sandnes. Nå har han fullført familiens prosjekt – i hvert fall inntil videre.
Og ikke minst fått far Gjert til å gråte. Det sier faktisk ganske mye om prestasjonen.

Forrige søndag holdt Jakob Ingebrigtsen pressekonferanse i Tokyo.

Der stilte TV 2 spørsmål om hvor lenge han hadde tenkt på denne 1500-meteren.

«Siden 2012», var svaret. Den gang ble den nesten 10 år eldre storebroren Henrik sensasjonelt nummer 5 i finalen på 1500 meter i OL i London på ny norsk rekord, 3.35.43, bare en måned etter at han hadde tatt EM-gull på distansen.

Datoen var 7. august 2012.

Lillebror Jakob var fortsatt bare 11 år. Men denne augustkvelden bestemte han seg for å bli den i familien som brakte OL-gullet på denne legendariske distansen hjem til Sandnes. På dagen ni år senere fullførte han prosjektet på Olympiastadion i Tokyo.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

BRØDRE: Jakob Ingebrigtsen har mye å takke sine to brødre for på veien mot OL-gull.

Foto: Lise Åserud / NTB

Brødrene baner vei

Å være lillebror i familien Ingebrigtsen er noe i nærheten av et relativt begrep. Henrik er ikke familiens eldste bror, og mellom Henrik og Jakob er det to andre brødre. En av disse, Filip, er som kjent også en som løper – og løper fort.

For mens historiene begynte å vandre om de utrolige tidene lillebror Jakob var på vei til å oppnå i påfallende ung alder, var det sju år eldre Filip som overtok familietronen. I EM i 2016 i Amsterdam blir han familiens andre europamester på 1500 meter, hvilket i seg selv var spesielt. Det skulle bli enda mer unikt.

Mens Henrik begynte å føle på mer og mer sammenhengende skadeproblemer, tok Filip ytterligere et steg opp i den absolutte verdenstopp året etter. Da kaster han seg inn til bronse på 1500 meter under VM i London.

Men det er kanskje symptomatisk at familiens første- og til denne augustdag fire år senere eneste- medaljevinner i et globalt mesterskap allerede her forteller om hvor glad han har vært for å kunne forberede seg i skyggen av hysteriet rundt lillebror Jakob.

Dagens bilde fra NTB scanpix. Søndag fikk Filip Ingebrigtsen (t.v) sin EM gullmedalje og storebror Henrik sin EM bronsemedalje etter lørdagens 1500 meter under friidretts-EM i Amsterdam.

EM-GULL: Filip og Henrik startet ballet. Henrik tok EM-gull i 2012, mens Filip fulgte opp her i 2016.

Foto: Heiko Junge / NTB

Jakob har alltid hatt søkelyset på seg. Far Gjert har heller aldri gjort noe for å dempe forventningene på femtesønnen. Og han har visst hva han har snakket om.

Utviklingen til Jakob Ingebrigtsen har fulgt en mye brattere kurve enn noen har trodd skulle vært mulig. Unntatt den samme far. Gjert Ingebrigtsen tar enormt med plass. Men Gjert Ingebrigtsen er også en far som har tatt så mye plass at det faktisk har gitt mer ro for høyt eksponerte sønner enn det umiddelbart har kunnet virke som.

Det er også gjort atskillige feilvurderinger på veien, som de også selv har innrømmet. Det har blitt presset og prioritert for hardt fra en tidvis brutalt krevende trenerfar, det har blitt trent for mye og fokusert feil. Særlig har dette gått ut over eldstebror, sportslig sett, Henrik. Hans skadehistorikk er like skremmende som den er nedslående- men også tankevekkende. For det har blitt samlet mengder av erfaringer og kunnskap på veien – i en stadig kamp mot omgivelser og seg selv. I en indre blanding av kustus og kjærlighet i familien. Der også Filip Ingebrigtsen har hatt sin rause andel tilbakeslag.

Bak dem har lillebror Jakob tatt med seg lærdommen- og brukt den meget, meget effektivt. Han ble familiens tredje europamester på 1500 meter allerede som 17-åring. Nå er han olympisk mester – og fortsatt bare 20 år gammel.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SJEFEN: Gjert Ingebrigtsen har styrt alle brødrene med stødig hånd i flere år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Våre vestlandske vinnere

Ingebrigtsens gull er Norges fjerde og siste i dette OL.

Samtlige av gullene er kommet i øvelser Norge aldri tidligere har vunnet. Slik sett er dette et tidsskille i norsk OL-historie.

Samtidig har samtlige av disse gullvinnerne sin opprinnelse på Vestlandet. Den gylne linje går fra Ulsteinvik i nord, via Bergen, Fusa og til Sandnes. Og den eneste som er fra Østlandet, sandvolleymester Christian Sørum fra Rælingen, tok også turen til volleyballskolen i Sand i Ryfylke før han virkelig ble god. Nå er han olympisk mester.

Vi skal ikke konkludere alt for kategorisk med hvorfor. Men foruten den friske lufta er det et fellestrekk i mennesker og omgivelser som er villige til å bidra med all den oppofrelse og støtte som skal til for at deres unge talenter skal få de aller beste forutsetninger for å lykkes. Om det er ved å droppe jobb, tannlege, hytter eller å frakte sand inn med båt for å lage bane, slik foreldrene til Anders Mol har gjort i Strandvik.

Sommer-OL i Tokyo 2021

KAN FEIRE: Jakob Ingebrigtsen kommer til å bli tatt imot av en stor mengde støttespillere når han kommer tilbake på norsk jord.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I natt var det samlet 6–700 mennesker for å se OL-finalen i sandvolleyball, i bygda med 500 innbyggere.

I Sandnes noen timer senere ble det neste gullet også feiret med ekstatisk jubel.

Foran alle de hundrevis av glade mennesker var familien selv -mor Tone, forloveden Elisabeth, søster Ingrid og brødre. Dette er et gull vunnet av dem alle, ikke bare Jakob og Gjert på plass i Tokyo.

Midt oppe i de rørende gledesscenene, er det en i familien som holder seg rolig, mens han smilende og lett undrende bivåner den lykkelige familien rundt seg.

For hva funderte han egentlig over, den 7-årige minstebroren William, der han sto?

Dette var dagen for å sette seg nye, store mål, slik Jakob gjorde det for nøyaktig ni år siden. I 2032 er det OL i Brisbane.

Og fortsatt har jo ingen i familien eksempelvis vunnet OL-gull og satt verdensrekord på samme dag. Tenk litt på det, du, William Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal