Özil ferdig på landslaget: – Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper

Mesut Özil gir seg på det tyske landslaget på grunn av at han føler seg utsatt for diskriminering og rasisme.

Mesut Özil

FERDIG: Mesut Özil slutter på det tyske landslaget.

Foto: Michael Probst / AP

– Det er med tungt hjerte, og etter mye tanker om de nylige hendelsene, at jeg ikke lenger kommer til å spille for Tyskland på et internasjonalt nivå, når jeg har disse følelsene om rasisme og respektløshet, skriver Arsenal-spilleren på Twitter.

Hendelsene han refererer til startet i mai da han ble avbildet sammen med tyrkias omstridte president Recep Tayyip Erdogan.

Özil og Erdogan

TRØBBEL: Özil har fått mye trøbbel grunnet dette bilde med Erdogan.

Foto: HANDOUT / Reuters

I ettertid forklarte den offensive midtbanespilleren at det ikke var noen politiske intensjoner med bildet, og at det kun var en måte å vise hans respekt for morens hjemland. Özil er oppvokst i Tyskland, men har som mange andre spillere på laget, flerkulturell bakgrunn.

Langer ut mot fotballpresidenten

I etterkant har han følt seg misforstått og dårlig behandlet, og langer ut mot den tyske fotballpresidenten Reinhard Grindel på nettstedet.

– Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, skriver 29-åringen i ett av tre lange innlegg.

Laster Twitter-innhold

Arsenalspilleren mener Grindel har pekt ham ut som syndebukk, og beskylder presidenten for å ikke lenger ønske ham på laget. Han føler seg uvelkommen, og mener at alt han har gjort for landslaget siden debuten i 2009 har blitt glemt. I tillegg klandrer 29-åringen personer i fotballforbundet for å ha brukt ham som politisk propaganda.

– Personer med rasistisk diskriminerende bakgrunn bør ikke få lov til å jobbe i verdens største fotballforbund som har mange spillere fra med flere nasjonaliteter.

– Har vært viktig for tysk fotball

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener det er trist at en verdensstjerne i sin beste alder gir seg på landslaget. Ikke bare for dem som liker å se på fotball, men også for Tyskland.

Mezut Özil

DEBUTERTE MOT NORGE: Mezut Özil, her i sin landskampdebut mot Norge i 2009.

Foto: ROBERTO PFEIL / AP

– Mezut Özil har jo oppnådd vanvittige ting med landslaget, og var jo på en måte symbolet på «nye» Tyskland, med spillere av flerkulturell bakgrunn. Sånn sett har jo han vært viktig for tysk fotball.

Torp er også redd for at flere unge spillere med flerkulturell bakgrunn nå kan komme til å velge vekk Tyskland.

– I verste fall kan det være en utløsende faktor. Han tok jo på en måte Tyskland inn i det 21. århundre, og er et forbilde for unge spillerne med flerkulturell bakgrunn.

Mezut Özil fikk 92 landskamper og 23 mål for det tyske landslaget, og står med et VM-gull fra 2014 som karrierens høydepunkt. Hans siste landskamp var tapet mot Sør-Korea i gruppespillet av årets verdensmesterskap. Det endte med tysk skuffelse.

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal