Hopp til innhold

Özil ferdig på landslaget: – Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper

Mesut Özil gir seg på det tyske landslaget på grunn av at han føler seg utsatt for diskriminering og rasisme.

Mesut Özil

FERDIG: Mesut Özil slutter på det tyske landslaget.

Foto: Michael Probst / AP

– Det er med tungt hjerte, og etter mye tanker om de nylige hendelsene, at jeg ikke lenger kommer til å spille for Tyskland på et internasjonalt nivå, når jeg har disse følelsene om rasisme og respektløshet, skriver Arsenal-spilleren på Twitter.

Hendelsene han refererer til startet i mai da han ble avbildet sammen med tyrkias omstridte president Recep Tayyip Erdogan.

Özil og Erdogan

TRØBBEL: Özil har fått mye trøbbel grunnet dette bilde med Erdogan.

Foto: HANDOUT / Reuters

I ettertid forklarte den offensive midtbanespilleren at det ikke var noen politiske intensjoner med bildet, og at det kun var en måte å vise hans respekt for morens hjemland. Özil er oppvokst i Tyskland, men har som mange andre spillere på laget, flerkulturell bakgrunn.

Langer ut mot fotballpresidenten

I etterkant har han følt seg misforstått og dårlig behandlet, og langer ut mot den tyske fotballpresidenten Reinhard Grindel på nettstedet.

– Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, skriver 29-åringen i ett av tre lange innlegg.

Laster Twitter-innhold

Arsenalspilleren mener Grindel har pekt ham ut som syndebukk, og beskylder presidenten for å ikke lenger ønske ham på laget. Han føler seg uvelkommen, og mener at alt han har gjort for landslaget siden debuten i 2009 har blitt glemt. I tillegg klandrer 29-åringen personer i fotballforbundet for å ha brukt ham som politisk propaganda.

– Personer med rasistisk diskriminerende bakgrunn bør ikke få lov til å jobbe i verdens største fotballforbund som har mange spillere fra med flere nasjonaliteter.

– Har vært viktig for tysk fotball

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener det er trist at en verdensstjerne i sin beste alder gir seg på landslaget. Ikke bare for dem som liker å se på fotball, men også for Tyskland.

Mezut Özil

DEBUTERTE MOT NORGE: Mezut Özil, her i sin landskampdebut mot Norge i 2009.

Foto: ROBERTO PFEIL / AP

– Mezut Özil har jo oppnådd vanvittige ting med landslaget, og var jo på en måte symbolet på «nye» Tyskland, med spillere av flerkulturell bakgrunn. Sånn sett har jo han vært viktig for tysk fotball.

Torp er også redd for at flere unge spillere med flerkulturell bakgrunn nå kan komme til å velge vekk Tyskland.

– I verste fall kan det være en utløsende faktor. Han tok jo på en måte Tyskland inn i det 21. århundre, og er et forbilde for unge spillerne med flerkulturell bakgrunn.

Mezut Özil fikk 92 landskamper og 23 mål for det tyske landslaget, og står med et VM-gull fra 2014 som karrierens høydepunkt. Hans siste landskamp var tapet mot Sør-Korea i gruppespillet av årets verdensmesterskap. Det endte med tysk skuffelse.

Siste nytt

 • Juventus-spiller klar for Leeds

  Amerikanske Weston McKennie er klar for Leeds på en leieavtale fra italienske Juventus. Avtalen inneholder en opsjon på kjøp.

  24-åringen blir dermed lagkamerat med sine landsmenn Tyler Adams og Brenden Aaronson. I tillegg er manager Jesse Marsch amerikansk.

  McKennie har signert en avtale som gjelder ut inneværende sesong, men den kan bli gjort permanent, opplyser Leeds på sine nettsider.

  McKennie var involvert i alle kampene til USA under VM i Qatar før jul og står med 41 landskamper. Han debuterte i 2017 som 19-åring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Manchester City møter Bristol City i FA-cupen

  Manchester United møter enten Derby eller West Ham i den femte runden av FA-cupen. Erling Braut Haaland og Manchester City skal spille mot Bristol City.

  United får hjemmekamp, mens Haaland og co. skal spille på bortebane. Derby og West Ham møtes senere mandag om retten til å møte United. (NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Tok gull i junior-VM – hylles av ekspertene

  Norske Milla Grosberghaugen Andreassen knivet lenge med svenske Lisa Eriksson, men det var den norske langrennsløperen som stakk av med VM-gullet på 20 kilometer fellesstart for juniorer.

  Etter et knallsterkt rykk knuste hun konkurrentene, og tok sitt første VM-gull i juniorsammenheng.

  – Det er et stort, stort langrennstalent som har fremtiden foran seg, kommenterte en imponert Fredrik Aukland.

  NRK-eksperten fullroser den talentfulle 17-åringen, som mandag slo en rekke juniorer som var ett og to år eldre enn henne.

  – Hun har de rette kvalitetene. Hun kan beherske både lengre og korte distanser, fri teknikk, klassisk, fellesstart og individuell start. Når du da har utholdenten i tillegg, så er det klart at mye er mulig for Milla, sier han.

  Både Aukland og Torgeir Bjørn mener Andreassen er en langrennsløper med stor fremtid foran seg.

  – Hun er junior i to sesonger til, men allerede en løper som hevder seg i seniorsammenheng, sier Bjørn.

  Med snaue fire kilometer igjen satte Andreassen opp farten, og da klarte ikke svenske Eriksson å henge med.

  Det var ikke alt som gikk smertefritt, for på oppløpet glapp det norske flagget som hun skulle ta med seg over målstreken.

  Langrennstalentet fra Nordstrand tok også sølv på sprinten i mesterskapet i Canada.

  Junior-VM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste