NRK Meny
Normal

Özil ferdig på landslaget: – Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper

Mesut Özil gir seg på det tyske landslaget på grunn av at han føler seg utsatt for diskriminering og rasisme.

Mesut Özil

FERDIG: Mesut Özil slutter på det tyske landslaget.

Foto: Michael Probst / AP

– Det er med tungt hjerte, og etter mye tanker om de nylige hendelsene, at jeg ikke lenger kommer til å spille for Tyskland på et internasjonalt nivå, når jeg har disse følelsene om rasisme og respektløshet, skriver Arsenal-spilleren på Twitter.

Hendelsene han refererer til startet i mai da han ble avbildet sammen med tyrkias omstridte president Recep Tayyip Erdogan.

Özil og Erdogan

TRØBBEL: Özil har fått mye trøbbel grunnet dette bilde med Erdogan.

Foto: HANDOUT / Reuters

I ettertid forklarte den offensive midtbanespilleren at det ikke var noen politiske intensjoner med bildet, og at det kun var en måte å vise hans respekt for morens hjemland. Özil er oppvokst i Tyskland, men har som mange andre spillere på laget, flerkulturell bakgrunn.

Langer ut mot fotballpresidenten

I etterkant har han følt seg misforstått og dårlig behandlet, og langer ut mot den tyske fotballpresidenten Reinhard Grindel på nettstedet.

– Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, skriver 29-åringen i ett av tre lange innlegg.

Laster Twitter-innhold

Arsenalspilleren mener Grindel har pekt ham ut som syndebukk, og beskylder presidenten for å ikke lenger ønske ham på laget. Han føler seg uvelkommen, og mener at alt han har gjort for landslaget siden debuten i 2009 har blitt glemt. I tillegg klandrer 29-åringen personer i fotballforbundet for å ha brukt ham som politisk propaganda.

– Personer med rasistisk diskriminerende bakgrunn bør ikke få lov til å jobbe i verdens største fotballforbund som har mange spillere fra med flere nasjonaliteter.

– Har vært viktig for tysk fotball

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener det er trist at en verdensstjerne i sin beste alder gir seg på landslaget. Ikke bare for dem som liker å se på fotball, men også for Tyskland.

Mezut Özil

DEBUTERTE MOT NORGE: Mezut Özil, her i sin landskampdebut mot Norge i 2009.

Foto: ROBERTO PFEIL / AP

– Mezut Özil har jo oppnådd vanvittige ting med landslaget, og var jo på en måte symbolet på «nye» Tyskland, med spillere av flerkulturell bakgrunn. Sånn sett har jo han vært viktig for tysk fotball.

Torp er også redd for at flere unge spillere med flerkulturell bakgrunn nå kan komme til å velge vekk Tyskland.

– I verste fall kan det være en utløsende faktor. Han tok jo på en måte Tyskland inn i det 21. århundre, og er et forbilde for unge spillerne med flerkulturell bakgrunn.

Mezut Özil fikk 92 landskamper og 23 mål for det tyske landslaget, og står med et VM-gull fra 2014 som karrierens høydepunkt. Hans siste landskamp var tapet mot Sør-Korea i gruppespillet av årets verdensmesterskap. Det endte med tysk skuffelse.

Siste nytt

 • Stjernen best i norgescupen

  Andreas Stjernen har valgt å trene for seg selv store deler av sommeren. Det er ingen grunn til bekymring. Sprova-hopperen vant lørdagens norgescuprenn i Granåsen. Ett poeng skilte ned til Joakim Aune. Fredrik Bjerkeengen ble nummer tre.

  Hopplandslaget
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett