Hopp til innhold

Sloss med strømgjerde og fikk «råtne» føtter – skrev historie i ekstremløp

Aldri før har en norsk kvinne gjennomført et så hardt ekstremløp. Men det ble 128 tøffe timer for Øyunn Bygstad (33).

Øyunn Bygstad

SLITEN: Øyunn Bygstad hviler beina og tar seg en kaffekopp etter 400 kilometer i skogen.

Foto: Fulvio Øksendal

– Jeg har fått høre at det ikke skal være mulig, sier Øyunn Bygstad til NRK.

Det er nå to uker siden hun kom i mål, men det 400 kilometer lange terrengløpet Gaea Norvegica Trail merkes fortsatt godt på kroppen. Etter 128 timer på tur, passerte hun målstreken i Hamar klokken 16.10 søndag.

– Dette løpet var viktig for meg. Fordi jeg er kvinne, har det blitt ymtet frampå litt for ofte, at dette er bare dødfødt, sier Bygstad til NRK.

Kranglet med strømgjerde

Målgang for Øyunn Bygstad

I MÅL: Her kommer Øyunn Bygstad i mål etter 400 knallharde, klissvåte kilometer alene i skogen.

Foto: Fulvio Øksendal

Men det gikk langt fra knirkefritt fra Oslo til Hamar. Etter to døgn på tur skulle ultraløperen passere en elv da det gikk galt.

– Hele meg, sekken mobilen og alt ble vått. Men det eneste jeg klarte å tenke på var om GPS-sporingen fortsatt satt på. Hvis ikke hadde det vært over, sier Bygstad.

Like før mål ble det trøbbel igjen. Denne gangen av den litt mer klønete sorten. Bergenskvinnen skulle over et strømgjerde, men i stedet for å åpne en grind bestemte hun seg for å rulle under ...

– Sekken hengte seg fast i gjerdet, mens jeg lå og sprellet med ansiktet nedi myra og kavet meg rundt for å løsne den. Jeg måtte fjerne ledningen med hendene, og fikk rundt ti støt, sier Bygstad, som kun ler av det i ettertid:

– Det positive er jo at jeg ble mer våken av støtene.

Bygstad fikk også såkalte «skyttergravsføtter». Det er en slags forråtnelse som skyldes fuktighet og kulde over lengre tid.

– Det er som at vann trenger inn under huden. Det er så vondt! Som om du løper på kniver. Jeg ble helt rystet over smerten det siste døgnet, sier Bygstad.

Blytungt

Leif Abrahamsen

VANT: Leif Abrahamsen kom først til mål. Han passerte målstreken like før klokken 9 søndag morgen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter over fem døgn med blodslit var hun i mål på søndag.

– Jeg hadde det forferdelig vondt, sier Bygstad.

Som om ikke 400 kilometer og 8300 høydemeter var tungt nok i seg selv, var det et forferdelig regnvær på Østlandet under løpet.

– Kroppen venner seg til smerten, men du vasser jo i myr til midt på leggen. Når beina blir våte er det ekstra krevende, sier Leif Abrahamsen, vinneren av herreklassen.

Bygstad hadde aldri vært med på noe lengre løp enn 170 kilometer.

– Jeg er mer imponert over hennes prestasjon. Hun er virkelig beintøff i hodet. Jeg visste ikke om hun kom til å klare det, skryter Abrahamsen.

Kart og høydeprofil Gaea Norvegica Trail.

LØYPA: Dette er ruten løperne måtte gjennom. Fire var påmeldte, men kun to fullførte.

Foto: www.racetracker.no

Siste nytt

  • Hovland med stadig overtak i Ryder Cup – USA må ha et mirakel

    Viktor Hovland leder kontrollert mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget har fortsatt grepet om turneringsseieren.

    Hovland og co. ledet 10,5-5,5 før den siste dagen, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

    Status i de tolv pågående kampene er fem ganger Europa-ledelse og amerikansk ledelse i like mange kamper. I de to resterende singleduellene er det ingenting som skiller.

    Den 26 år gamle nordmannen storspiller i duell mot Collin Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

    Søndag er alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det ligger dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trenger et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

    The 2023 Ryder Cup
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

    Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

    Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

    Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

    Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

    Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

    Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

    Laver Cup Tennis
    Foto: DARRYL DYCK / AP
  • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

    Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

    Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

    – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

    Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

    Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

    – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

    Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

    Friidrett: Boysen memorial 2022
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste