Hopp til innhold

Overvåker sentrum med spesialkameraer før mesterligafinalen

Myndighetene i Cardiff har satt i gang en rekke sikkerhetstiltak før mesterligafinalen mellom Real Madrid og Juventus lørdag kveld.

Cardiff

TAR INGEN SJANSER: Her er Real Madrid-bussen på vei til den siste treningen før mesterligafinalen.

Foto: John Sibley / Reuters

Trusselnivået i finalebyen er hevet til det maksimale etter terrorangrepet i Manchester.

Hovedstaden, som har cirka 340.000 innbyggere, venter å ta imot 170.000 mennesker i forbindelse med finalen, ifølge BBC.

Den britiske kanalen skriver at mange av hovedveiene i sentrum er stengt, og folk oppfordres til å la bilen bli stående hjemme.

Den store pågangen på kollektivtransporten gjør også at buss- og togselskap ber folk ikke å benytte seg av dem hvis det ikke er strengt nødvendig.

Overvåkes med spesialkameraer

Samtidig vil cirka 2000 politifolk være til stede i sentrum. Mesterligafinalen er den største sikkerhetsoperasjonen for et sportsarrangement i Storbritannias historie, ifølge Wales Online.

Sikkerhetsoperasjonen beskrives som «uten sidestykke», og politiet har gjort en rekke spesielle tiltak:

  • Spesialkameraer som kan gjenkjenne ansikt vil være plassert i og rundt sentrum, ifølge Wales Online. Bildene kan fortløpende identifisere registrerte trusselpersoner fra databaser.
  • Taket på Millenium Stadium blir lukket av sikkerhetshensyn. Grunnen er frykt for mulige droneangrep, skriver Wales Online.
  • Det vil være ekstra strenge billettkontroller før finalen – akkurat som under europaligafinalen. Det er ikke lov å ta med vesker eller bager, og arrangøren har lagt til rette med egne «bagdrops».
Cardiff

FORBEREDT: Rundt 2000 politifolk vil være ute i gatene i Cardiff.

Foto: Frank Augstein / AP

– Vårt råd er å ha ekstra god tid for reise- og sikkerhetssjekker, og være vaktsom gjennom dagen, sier sjefskonstabel Richard Lewis til BBC.

Forberedt seg i to år

Politiet og UEFA varslet allerede etter angrepet på Dortmund-bussen at sikkerheten rundt finalen vil bli høynet til «maksimum».

Siden Cardiff ble valgt som arrangørsted for to år siden, har det vært en rekke terrorangrep i verden, og Manchester ligger drøye 30 mil unna finalebyen.

VG beskriver arenaen som «en tungt bevæpnet flyplass».

– Vi vet alle at det har vært grusomheter over hele Europa. Vi har fortsatt å gjennomgå og utvikle planleggingen som svar på nye anslag, sier Lewis til Wales Online.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal