Hopp til innhold

Frykter streng Kjærgaard-straff kan skremme andre til taushet

Mads Kaggestad har respekt for Norges Cykleforbunds forslag om ti års utestengelse for Steffen Kjærgaard, men frykter det kan føre til mindre åpenhet om andres dopingsynder.

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad var en av dem som stilte kritiske og pågående spørsmål til Steffen Kjærgard da sistnevnte innrømmet dopingbruk.

Foto: NTB Scanpix

Steffen Kjærgaard

Norges Cykleforbund innstiller på at Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll mener forslaget om ti års utestengelse virker rimelig. – Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt, sier han.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Gjengedal

Leder i påtalenemda, Anstein Gjengedal, er usikker på om det blir noen straff for Kjærgaard. Det skyldes at saken er foreldet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norges Cykleforbund innstiller på at den tidligere sportssjefen i forbundet Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år. Det meldte procycling.no fredag formiddag.

– Jeg er litt overrasket over hvor strenge de er. Jeg synes ti år er ganske mye, men det er et tydelig signal. Man skal ha respekt for det forbundet gjør der, sier tidligere proffsyklist og nå TV 2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

– Samtidig lurer jeg på om det er litt i strengeste laget med tanke på den prosessen sykkelsporten er inne i nå, med å be om mer åpenhet, det å få folk til å innrømme og lære av tidligere synder, sier Kaggestad.

Kan skremme andre

Kjærgaard innrømmet i fjor at han brukte doping i sin karriere som proffsyklist. Dette benektet han flere ganger mens han var ansatt som sportssjef i forbundet, men da saken mot Lance Armstrong ble rullet opp for alvor, la Kjærgaard kortene på bordet.

Kaggestad frykter en straff på ti år kan skremme andre fra å komme med innrømmelser, om de har noe å skjule.

– I verste fall kan det det. Jeg har respekt for at de vil gi ham ti år, men samtidig kan det diskuteres om den nulltoleranselinja kan føre til mindre åpenhet. I så fall er det uheldig, sier Kaggestad.

– Rimelig sanksjon

Tidligere proffsyklist og nå sykkeltrener Atle Kvålsvoll presiserer at han synes det er vanskelig å være objektiv i saken, siden han har et tett forhold til Kjærgaard gjennom tidligere treningssamarbeid.

– Men det er ingen tvil om at det Steffen har gjort er veldig alvorlig. Derfor synes jeg ti års utestengelse er en helt rimelig sanksjon, sier Kvålsvoll.

– Tror du denne straffen kan skremme andre få å stå frem?

– Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt. Da må de være så strenge at folk ikke prøver å jukse. Det gjelder aktive utøvere, men det gjelder også trenere og ledere, sier han.

Kan være foreldet

Om Kjærgaard kan bli dømt, er likevel usikkert. Anstein Gjengedal, som er leder for påtalenemnda, tviler. Årsaken er foreldelsesfristen på åtte år.

– Situasjonen er den at saken mot Kjærgaard, og det han forklarte under pressekonferansen, er forhold som ligger langt tilbake i tid. De er foreldet, sier Gjengedal, til procycling.no.

Likevel velger altså Cykleforbundet å innstille på straff.

– Det er nok for å gi et tydelig signal og bygge omdømme. Det noe idretten trenger, mener Kaggestad.

VIDEO: Kjærgaard kan utestenges i ti år

Norges Cykleforbund vil nekte Steffen Kjærgaard medlemskap i organisasjoner som er tilknyttet Norges Idrettsforbund i 10 år framover. Etter å ha innrømmet doping, blir Kjærgaard nå anmeldt for å ha skadet sykkelsportens omdømme. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Harald Omland, redigerer: Nuno Duartes.

Kjærgaard kan utestenges i ti år

Siste nytt

 • Macron rekker trolig ikke å svømme i Seinen før OL

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil bevise at Seinen er trygg å svømme i, men får det sannsynligvis ikke til før OL.

  Det kom fram i en uttalelse fra det franske presidentkontoret.

  Seinen skal brukes til åpningsseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

  Men fram mot OL har det vært fokus på vannkvaliteten i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Ifølge lokale myndigheter er elven trygg, men flere målinger har vist at det har vært problemer med innholdet av E. coli-bakterier.

  Derfor har flere franske politikere hoppet i vannet for å motbevise skeptikerne. Tidligere i uken testet den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera og Paris-ordfører Anne Hidalgo forholdene.

  Macron hadde ikke mulighet til å delta på svømmeturen, men vil gjøre det på et senere tidspunkt.

  – Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen på en pressekonferanse fredag.

  Fredag uttalte også ordføreren i Paris' kontor at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «plan B» være å utsette øvelsene i noen dager eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, som er en elv øst for Paris.

  Lekene i Paris går av stabelen 26. juli og varer fram til 11. august.

  eMyvvn90JdE
  Foto: AP
 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal