NRK Meny
Normal

Frykter streng Kjærgaard-straff kan skremme andre til taushet

Mads Kaggestad har respekt for Norges Cykleforbunds forslag om ti års utestengelse for Steffen Kjærgaard, men frykter det kan føre til mindre åpenhet om andres dopingsynder.

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad var en av dem som stilte kritiske og pågående spørsmål til Steffen Kjærgard da sistnevnte innrømmet dopingbruk.

Foto: NTB Scanpix

Steffen Kjærgaard

Norges Cykleforbund innstiller på at Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll mener forslaget om ti års utestengelse virker rimelig. – Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt, sier han.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Gjengedal

Leder i påtalenemda, Anstein Gjengedal, er usikker på om det blir noen straff for Kjærgaard. Det skyldes at saken er foreldet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norges Cykleforbund innstiller på at den tidligere sportssjefen i forbundet Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år. Det meldte procycling.no fredag formiddag.

– Jeg er litt overrasket over hvor strenge de er. Jeg synes ti år er ganske mye, men det er et tydelig signal. Man skal ha respekt for det forbundet gjør der, sier tidligere proffsyklist og nå TV 2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

– Samtidig lurer jeg på om det er litt i strengeste laget med tanke på den prosessen sykkelsporten er inne i nå, med å be om mer åpenhet, det å få folk til å innrømme og lære av tidligere synder, sier Kaggestad.

Kan skremme andre

Kjærgaard innrømmet i fjor at han brukte doping i sin karriere som proffsyklist. Dette benektet han flere ganger mens han var ansatt som sportssjef i forbundet, men da saken mot Lance Armstrong ble rullet opp for alvor, la Kjærgaard kortene på bordet.

Kaggestad frykter en straff på ti år kan skremme andre fra å komme med innrømmelser, om de har noe å skjule.

– I verste fall kan det det. Jeg har respekt for at de vil gi ham ti år, men samtidig kan det diskuteres om den nulltoleranselinja kan føre til mindre åpenhet. I så fall er det uheldig, sier Kaggestad.

– Rimelig sanksjon

Tidligere proffsyklist og nå sykkeltrener Atle Kvålsvoll presiserer at han synes det er vanskelig å være objektiv i saken, siden han har et tett forhold til Kjærgaard gjennom tidligere treningssamarbeid.

– Men det er ingen tvil om at det Steffen har gjort er veldig alvorlig. Derfor synes jeg ti års utestengelse er en helt rimelig sanksjon, sier Kvålsvoll.

– Tror du denne straffen kan skremme andre få å stå frem?

– Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt. Da må de være så strenge at folk ikke prøver å jukse. Det gjelder aktive utøvere, men det gjelder også trenere og ledere, sier han.

Kan være foreldet

Om Kjærgaard kan bli dømt, er likevel usikkert. Anstein Gjengedal, som er leder for påtalenemnda, tviler. Årsaken er foreldelsesfristen på åtte år.

– Situasjonen er den at saken mot Kjærgaard, og det han forklarte under pressekonferansen, er forhold som ligger langt tilbake i tid. De er foreldet, sier Gjengedal, til procycling.no.

Likevel velger altså Cykleforbundet å innstille på straff.

– Det er nok for å gi et tydelig signal og bygge omdømme. Det noe idretten trenger, mener Kaggestad.

VIDEO: Kjærgaard kan utestenges i ti år

Norges Cykleforbund vil nekte Steffen Kjærgaard medlemskap i organisasjoner som er tilknyttet Norges Idrettsforbund i 10 år framover. Etter å ha innrømmet doping, blir Kjærgaard nå anmeldt for å ha skadet sykkelsportens omdømme. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Harald Omland, redigerer: Nuno Duartes.

Kjærgaard kan utestenges i ti år

Siste nytt

 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK
 • Seier til Røiseland

  Snowboardkjøreren Mons Røisland vant søndagens verdenscupkonkurranse i Big Air i Colorado. I kvinneklassen tok Silje Norendal tredjeplassen.

  Det var Røislands andre seier i verdenscupsammenheng.

  Silje Norendal ble treer med poengsummen 156,75.

  Røisland
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal