NRK Meny
Normal

Frykter streng Kjærgaard-straff kan skremme andre til taushet

Mads Kaggestad har respekt for Norges Cykleforbunds forslag om ti års utestengelse for Steffen Kjærgaard, men frykter det kan føre til mindre åpenhet om andres dopingsynder.

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad var en av dem som stilte kritiske og pågående spørsmål til Steffen Kjærgard da sistnevnte innrømmet dopingbruk.

Foto: NTB Scanpix

Steffen Kjærgaard

Norges Cykleforbund innstiller på at Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll mener forslaget om ti års utestengelse virker rimelig. – Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt, sier han.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Gjengedal

Leder i påtalenemda, Anstein Gjengedal, er usikker på om det blir noen straff for Kjærgaard. Det skyldes at saken er foreldet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Norges Cykleforbund innstiller på at den tidligere sportssjefen i forbundet Steffen Kjærgaard skal utestenges fra idretten i ti år. Det meldte procycling.no fredag formiddag.

– Jeg er litt overrasket over hvor strenge de er. Jeg synes ti år er ganske mye, men det er et tydelig signal. Man skal ha respekt for det forbundet gjør der, sier tidligere proffsyklist og nå TV 2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

– Samtidig lurer jeg på om det er litt i strengeste laget med tanke på den prosessen sykkelsporten er inne i nå, med å be om mer åpenhet, det å få folk til å innrømme og lære av tidligere synder, sier Kaggestad.

Kan skremme andre

Kjærgaard innrømmet i fjor at han brukte doping i sin karriere som proffsyklist. Dette benektet han flere ganger mens han var ansatt som sportssjef i forbundet, men da saken mot Lance Armstrong ble rullet opp for alvor, la Kjærgaard kortene på bordet.

Kaggestad frykter en straff på ti år kan skremme andre fra å komme med innrømmelser, om de har noe å skjule.

– I verste fall kan det det. Jeg har respekt for at de vil gi ham ti år, men samtidig kan det diskuteres om den nulltoleranselinja kan føre til mindre åpenhet. I så fall er det uheldig, sier Kaggestad.

– Rimelig sanksjon

Tidligere proffsyklist og nå sykkeltrener Atle Kvålsvoll presiserer at han synes det er vanskelig å være objektiv i saken, siden han har et tett forhold til Kjærgaard gjennom tidligere treningssamarbeid.

– Men det er ingen tvil om at det Steffen har gjort er veldig alvorlig. Derfor synes jeg ti års utestengelse er en helt rimelig sanksjon, sier Kvålsvoll.

– Tror du denne straffen kan skremme andre få å stå frem?

– Det viktigste med dopingdommer er at de skal ha en avskrekkende effekt. Da må de være så strenge at folk ikke prøver å jukse. Det gjelder aktive utøvere, men det gjelder også trenere og ledere, sier han.

Kan være foreldet

Om Kjærgaard kan bli dømt, er likevel usikkert. Anstein Gjengedal, som er leder for påtalenemnda, tviler. Årsaken er foreldelsesfristen på åtte år.

– Situasjonen er den at saken mot Kjærgaard, og det han forklarte under pressekonferansen, er forhold som ligger langt tilbake i tid. De er foreldet, sier Gjengedal, til procycling.no.

Likevel velger altså Cykleforbundet å innstille på straff.

– Det er nok for å gi et tydelig signal og bygge omdømme. Det noe idretten trenger, mener Kaggestad.

VIDEO: Kjærgaard kan utestenges i ti år

Norges Cykleforbund vil nekte Steffen Kjærgaard medlemskap i organisasjoner som er tilknyttet Norges Idrettsforbund i 10 år framover. Etter å ha innrømmet doping, blir Kjærgaard nå anmeldt for å ha skadet sykkelsportens omdømme. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Harald Omland, redigerer: Nuno Duartes.

Kjærgaard kan utestenges i ti år

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street