Suveren norgesmester – men anser kongepokalen som en umulighet

HAMAR/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (18) var som forventet suveren på 1500 meter i NM. Men kongepokalen kan han sannsynligvis bare glemme.

Jakob Ingebrigtsen

SE LØPET: Se vinnerløpet til Jakob Ingebrigtsen

18-åringen, som er rangert som verdens nest beste på distansen, satte fart fra start og så seg aldri tilbake. Tiden viste 3.36,33 – ny mesterskapsrekord.

– Det lover godt. Jeg gjør det helt solo. Det er jeg veldig godt fornøyd med. Jeg bare kjørte ut, og prøvde å holde jevn fart, sier den ferste norgesmesteren til NRK, etter å ha løpt en æresrunde på Hamar idrettspark.

Men at han får den tradisjonsrike kongepokalen for innsatsen, det er det ingen i Team Ingebrigtsen som har tro på.

– Den kan jeg garantere at vi ikke får heller. For så lenge statuttene er som de er, så vil det alltid være sånn. Det et er ikke noe vi ofrer en kalori, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Man slipper jo å ha den i tankene, for det er ikke opp til hver enkelt å bestemme hvem som får den. Det er en tabell som bestemmer det. Sånn sett har øvelsene forskjellig utgangspunkt. På 1500 og lengre øvelser så må man ha et stort felt for å springe fort og det har man som regel ikke i NM, sier Jakob Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen

NM-VINNER: Jakob Ingebrigtsen satte mesterskapsrekord på 1500 meter under NM på Hamar.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Skalaen er tøff

Karsten Warholm har vunnet herrenes kongepokal fire år på rad, og ligger meget godt an til å ta sin femte når den deles ut søndag. En herre i mellom- eller langdistansen har ikke vunnet pokalen siden 1997, da Jim Svenøy vant den for sin prestasjon på 3000 meter hinder.

– Det er lettere å dra igjennom én runde uten konkurranse enn 1500 meter helt for seg selv, understreker 800-meterspesialist Vebjørn Rodal, som selv fikk kongepokalen én gang.

Toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik, leder juryen som avgjør hvem som får kongepokalen. De følger en poengskala, og det er norgesmesterskapets beste prestasjon sett ut ifra historiske og internasjonale resultater som skal bli belønnet med denne. Men det hender også skjønn brukes.

– Skalaen er tøff for mellom- og langdistanseløpere, ja, og vi ser at det ofte er utøvere i kastøvelser eller korte distanser som har tatt kongepokalen, bekrefter Slokvik.

Vi må ha et stort felt for å løpe raskt, og det har vi ikke i NM. Derfor er det lettere å gjøre det godt i tekniske øvelser fordi det kun handler om individet, sier Jakob Ingebrigtsen.

Synes du poengskalaen er urettferdig?

– Jeg skal ikke uttale meg for mye om det, men det en noen som har bedre utgangspunkt enn andre. Men det er ikke opp til oss å bestemme, og vi er her for å ha det gøy. Det er stort nok i seg selv å delta i NM, svarer han.

– Det kan det jo være, men det er jo også lov å bruke litt skjønn også, svarer toppidrettssjef Slokvik på samme spørsmål.

Måtte ta norsk rekord

Jakob Ingebrigtsen

FIKK PRIS: Jakob Ingebrigtsen ble derimot tildelt Norges Friidrettsforbunds gullmedalje for 2019.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Før lørdagens 1500-meter fortalte Slokvik til NRK at etter skalaen så måtte Jakob Ingebrigtsen løpet på 3.29, altså norsk rekord, for å ta førsteplassen.

Tiden får 18-åringen rett og slett til å le.

– Enhver nordmann som følger med på friidrett skjønner at det ikke er mulig.

– Vi går ikke all in. 800 meter, 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter er ikke av en sånn type at man poengmessig sett kan score nok ved å ene og alene løpe det man klarer. Øvelsen er for lang i tid og lengde. Det er ikke mulig, derfor er det for oss ikke en diskusjon som er så interessant, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Det er ikke umulig, men vi springer mer for å vinne enn å springe fort, mener Filip Ingebrigtsen.

– Ikke enkelt

– Warholm kan ta sin femte strake kongepokal, er det for enkelt for ham?

Warholm NM

DOBBEL NORGESMESTER: Karsten Warholm.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er jo enkelt for ham, men det er fordi han er så god. Han la inn en god søknad om kongepokalen her, og jeg blir ikke forundret om han får den med 47,43 i et NM, svarer Filip Ingebrigtsen, som stiller på 800 meter i NM.

– Det er ikke enkelt. Han graver utrolig dypt. Det er ikke så lett å løpe som han gjorde her som det ser ut. Det koster. Men jeg tror Karsten synes det er veldig gjevt å vinne den, sier trener Leif Olav Alnes.

– Nei. Han er bare en fantastisk utøver, som leverer på verdensklassenivå, svarer Slokvik.

Warholm ble norgesmester for andre dag på rad da han vant 400 meter flatt på 45,55. At en kongepokal er enkel å hende med seg avviser han.

– Nei, på ingen måte. Det koster veldig mye, og jeg må ta meg sammen. Det å komme hit å levere en prestasjon i verdensklasse hvor det er en annen type konkurranse, så blir det litt mer naturlig at det koster mer i NM. Men jeg gjør det i respekt for arrangøren, meg selv og kongens egen pokal, sier han.

– Jakob Ingebrigtsen mener det nærmest er umulig for ham å ta den, hva tenker du om det?

– Jeg synes Jakob er en fantastisk idrettsutøver. Han løper forbasket fort, men det prøver jeg også. Du legger ikke ut gull og forventer at en sunnmøring ikke skal ta det, sier Warholm og gliser.

På kvinnesiden fikk Karoline Bjerkeli Grøvdal kongepokalen for sitt norgesrekordløp på 3000 meter hinder for to år siden. Hun la inn en god søknad om å få den også i år. Grøvdal var overlegen på 3000 meter hinder, og tok NM-gull med tiden 9,24,53. Sara Aarsvoll Svarstad ble nummer to, mens Olea Villa Furre ble nummer tre.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt tok viktig poeng

  Nordlendingane klarte ikkje ta tilbake tabelltoppen, då laget spelte 1-1 borte mot Sarpsborg 08. Laget har dermed likt poeng med serieleiar Molde, men dårlegare målforskjell. Kristoffer Zachariassen sørga for 1-0 til heimelaget, men sju minutt før full tid utlikna Ulrik Saltnes for Glimt.

  Eliteserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Neerland gir seg som Molde-direktør

  Øystein Neerland sluttar som sjef for Molde Fotball ved årsskiftet, melder klubben. 55-åringen har vore direktør i klubben sidan 2015. Som fotballspelar har han 120 kampar og 35 mål for klubben. Styret er i gang med å finne Neerland sin erstattar.

  Nerland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Overtar det polske landslaget

  Storhamar-trenar Arne Senstad blir ny trenar for det polske kvinnelandslaget i handball. Det opplyser det polske handballforbundet. Han skal erstatte Leszek Krowicki som fekk sparken tidlegare i sommar grunna svake resultat.

  HÅNDBALL: Eliteserien kvinner. Rælingen Storhamar Marikollhallen. (11 - 34)
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal