Hopp til innhold

Northug rørt etter brorens pallplass: – Viktigere for meg enn at jeg vant VM-gull

Om det skulle være noe tvil, viste Johannes Høsflot Klæbo at han blir å regne med også denne sesongen. Men også Even Northug imponerte – og det gjorde storebror rørt.

Even og Petter Northug.

STOLT BROR: Petter Northug synes lillebrorens andreplass i verdenscupåpningen var større enn eget VM-gull.

Foto: NTB

Klæbo var best både i sprintprologen, kvartfinalen og semifinalen – og smalt også til i finalen der han var overlegen konkurrentene.

– Det vi har sett av Johannes Høsflot Klæbo i dag, det er en ytterligere forbedret utgave av Klæbo. Han trengte ikke å bruke «Klæbo-klyvet» en gang. Han var altså så overlegen som jeg knapt har sett Klæbo noen gang, og det sier ikke lite, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Han mener Klæbo aldri har vært bedre fysisk forberedt til en sesong. Selv mener 26-åringen at seieren var viktig for ham.

Verdenscup i nordiske grener i Ruka

FORNØYD MED FANGSTEN: Klæbo fikk svar på hvordan det stod til med sprintformen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har absolutt vært usikker på hvordan min sprintform skulle være og har ikke sprintet noe siden teamsprinten i OL, så det er klart det begynner å bli en stund siden. Det er veldig godt å få til det her, og vise og vite at man er på ball og i hvert fall på bedringens vei, sier Klæbo til NRK.

Klæbo har lenge slitt med en hamstringskade, men i Ruka skled han likevel i ensom majestet over målstreken, halvannet sekund foran Northug.

Men sistnevnte hadde et familiemedlem på sidelinjen som var mer enn fornøyd med innsatsen.

Fra «lucky loser» til pallplass

Even Northug var den eneste nordmannen som tok seg videre til finalen på tid, men der viste han ny styrke og ble nummer to bak Klæbo.

– Det er ikke noe å gjøre med Johannes i dag, men at jeg klarer å komme på pallen i dag det er jeg så sykt glad for. Det betyr alt. Det legges ned en så stor innsats fra meg selv og folk rundt. Da er det jævlig artig å lykkes, sier Even Northug til NRK.

Storebror Petter Northug fulgte rennet og var svært stolt av lillebror:

– Det er første gang på pallen, så det her vet jeg betyr veldig mye. Han har gjort så mye innsats og trening for å komme seg hit nå, og han vet at det er klassisk sprint i VM også, så ... Jeg er rørt, sier Northug til NRK.

Sprint klassisk

PÅ PLASS: Petter Northug ble rørt av lillebrorens andreplass.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hva betyr det for deg?

Det betyr alt. Det her er viktigere for meg enn at jeg vant VM-gull selv. Jeg synes det er så artig at Even får det til og jeg unner han all suksess. Jeg gleder meg til å følge han videre, sier Petter Northug.

Han mener brorens innsats var solid, men hadde ikke helt roen da løpet var halvgått.

Jeg var litt skeptisk halvveis der da han havnet i femteposisjon rundt der man snur, men han hadde en veldig rå avslutning. Det her var imponerende og veldig artig også å se Johannes som vinner her, men selvfølgelig, for Evens del så tror jeg det her er definitivt karrierehøydepunkt med en andreplass her, sier Northug.

Les også: Karlsson fyrer løs mot Johaug-kritikk: – Skitsnakk

Verdenscup i nordiske grener i Ruka
Verdenscup i nordiske grener i Ruka

Norsk dominans fra start

Sprintfinalen med seks utøvere bestod av hele fire nordmenn, som alle viste at Norge nok en sesong blir nasjonen å hamle opp med.

For i tillegg til Klæbo og Northug på første og andreplass, fulgte Pål Golberg på tredje og Erik Valnes på fjerde. Dermed var den norske totaldominansen komplett.

Svenske Calle Halfvarsson og franske Jules Chappaz måtte ta til takke med femte- og sjetteplassen. For svensken ble det vanskelig å hamle opp med de norske.

Det var som vanlig, de er alltid i god form og det går unna for nordmennene. Det er tøft å slå dem, sier Halfvarsson til NRK.

Slik endte verdenscupåpningen i Ruka:

Siste nytt

 • Norsk bronse i EM og gull i junior-VM i skiorientering

  Anna Ulvensøen gikk inn til bronse på mellomdistansen under EM i skiorientering i Latvia, mens Teodor Mo Hjelseth sikret gull på samme distanse i junior-VM.

  Nydalen-utøveren Ulvensøen ble slått med 1.36 minutt av vinneren, estiske Daisy Ludre Schnyder. Svenske Frida Sandberg tok sølvet, 36 sekunder foran Ulvensøen.

  – Gjennomføringen min i dag var ikke perfekt. Jeg var kanskje litt redd for å bomme, men uansett var det bra, sa Ulvensøen.

  Jørgen Baklid ble beste norske på herresiden med en femteplass. Han var 13 sekunder bak den siste pallplassen.

  Teodor Mo Hjelseth ble verdensmester på mellomdistansen i juniorklassen. Han representerer i likhet med Ulvensøen Nydalen.

  Hjelseth slo to svensker i kampen om gullet. Isak Lundholm og Tim Lundberg var henholdsvis 12 og 21 sekunder bak vinneren. Ingeborg Roll Mosland tok bronse i kvinneklassen i junior-VM onsdag, mens Kristin Melby Jacobsen endte på plassen bak.

  Birgit Dorthea Madslien ble nummer seks. Sveitsiske Alina Niggli vant foran svenske Elsa Brandt.

  (©NTB)

  skiorientering
  Foto: Norges Orienteringsforbund
 • Sykkel: Wærenskjold tok sin første proffseier i Saudi Tour

  Norske Søren Wærenskjold, som sykler for Uno-X, tok sin første proffseier i dag på tredje etappe i Saudi Tour.

  Den 159,2 kilometer lange etappen gikk fra Al Manshiyah togstasjon til Abu Rakah.

  Wærenskjold vant etappen foran italienske Jonathan Milan. Nederlands Cees Bol tok tredjeplassen.

  – Disse ungguttene våre er uredde. Det er en helt enorm prestasjon de gjør i finalen. De sykler utrolig smart og setter opp Søren på en måte som er drømmemåten å gjøre det på, sier teamsjef Jens Haugland til NTB.

  – Når Søren er i den sonen han var i på denne etappen, er han vrien å slå, fortsetter han.

  Tirsdag ble Erlend Blikra nummer fire på Tourens andre etappe.

  Vegard Stake Laengen og Embret Svestad-Bårdseng sykler også rittet. For henholdsvis UAE og HPH.

  22-åringen fra Mandal har vunnet junior-EM i landeveissykling i 2017. Han vant International Tour of Rhodes sammenlagt i 2020. Og i 2022 tok han VM-gull på tempo og bronse på fellesstart i U23-klassen.

  Det er andre året på rad at det norske sykkellaget Uno-X deltar i rittet i Saudi Arabia. I fjor kritiserte Amnesty lagets deltakelse, og sykkel ekspert Jonas Lindstrøm gikk hardt ut mot laget i en NRK-artikkel i januar. Uno-X selv mener de kan fremme sine verdier ved å stille til start i Saudi Tour.

  wærenskjold
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Ukrainsk stjerne om mulig Russland-retur: – Forferdelig

  Den ukrainske stavhopperen Jaroslava Mahutsjikh er i Ulsteinvik og stiller på Karsten Warholm Invitational.

  Den regjerende verdensmesteren innendørs ønsker ikke russere og belarusere tilbake til idretten, når landet hennes blir angrepet.

  – Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Mange liv har blitt ødelagt og mange har dødd, sier Mahutsjikh til NRK.

  – Hva tenker du om at det nå snakkes om å få dem tilbake?

  – Det er forferdelig. Jeg mener at det ikke er riktig å ta dem tilbake. Men la oss se hvordan det blir, akkurat nå er det bare diskusjoner, sier VM-sølvvinneren fra 2022.

  Det har stormet rundt lederen av den norske utøverkomiteen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, de siste dagene, i kjølvannet av at Den internasjonale olympiske komité (IOC) på onsdag hevdet at majoriteten av utøverrepresentanter ønsket russiske og belarusiske utøvere tilbake til den internasjonale idretten.

  Karsten Warholm Invitational kan du se på NRK 1 torsdag 2. februar fra klokken 20.

  Yaroslava Mahuchikh
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste