NRK Meny
Normal

Over to minutter bak «dopingrekorden»

Aldri før har Nairo Quintana syklet så fort opp Alpe d'Huez som han gjorde lørdag. Likevel var han sjanseløs på rekorden til Marco Pantani.

Nairo Quintana

NR. 23: Selv om han kom på 2. plass på etappen, hadde Nairo Quintana den beste tiden opp selve klatringen til Alpe d'Huez lørdag. Likevel er klatretiden bare den 23. beste gjennom tidene.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Italy Pantani Investigation

REKORD: Marco Pantani var en god klatrer, men i ettertid er det blitt kjent at han brukte EPO. Pantani innrømmet selv aldri bruk av ulovlige midler. Bildet er fra Giro d'Italia i 1999.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Det er klart etter at sykkelnettstedet climbing-records la ut tidene lørdag kveld.

Tallenes tale er klar:

Quintana syklet opp den 13,8 km lange stigningen på 39 minutter og 22 sekunder. Rekorden til italienske Marco Pantani fra 1995 er på utrolige 36,40.

– Det er vel forskjellen på «flybensin» og vanlig bensin, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Før lørdagens etappe fortalte NRK hvor langt bak dagens ryttere er tidene til de dopingtatte 90-tallsrytterne.

Pantani var en av dem og innehar fortsatt de tre beste tidene opp fjellet.

– Men han var også et enestående talent, skreddersydd for å sykle oppover, i tillegg til å ha blodverdier som var helt ubegripelig høye, sier Pedersen.

Underveis på etappen lørdag fortalte observante seere på Twitter at Pantanis rekord gikk ut da Quintana hadde igjen 1,4 km til toppen.

Laster Twitter-innhold

Tre på topp 100-listen

Bare tre av Tour de France-rytterne som kjempet seg opp det sagnomsuste fjellet lørdag, havnet på topp 100-listen over de raskeste tidene.

Kanskje ikke så rart når de andre navnene på listen blant annet er Lance Armstrong, Jan Ullrich og Bjarne Riis.

Ikke overraskende var det de tre som topper sammendraget som likevel klarte å kjempe seg inn på listen etter lørdagens etappe: Chris Froome, Nairo Quintana og Alejandro Valverde.

– Jeg ga alt

– Jeg ga alt opp Alpe d'Huez, men det var ikke nok til å vinne touren, sier Quintana som forsøkte å å ta inn på forspranget til Chris Froome uten å lykkes.

Tiden hans ble likevel sterk og var 26 sekunder bedre enn hans egen fra 2013, og ingen av de andre rytterne lørdag var i nærheten av å slå klatretiden hans opp til Alpe d'Huez.

Likevel er Quintanas tid bare den 23. beste gjennom tidene.

Tidene til Valveerde og Froome, som kom likt i mål, holder «bare» til en 76. og 77. plass på topp 100-listen.

– Etappen var bare 110 km, men det føltes som 300, sa Froome etter målgang.

Uansett, han har nå vunnet Tour de France 2015 så lenge han holder seg på sykkelen søndag. Nairo Quintana ender til slutt ett minutt og 12 sekunder bak, mens Valverde tar 3. plassen sammenlagt.

Franske Thibaut Pinot vant lørdagens etappe.

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner