Norsk lagkamerat om ny dopingavsløring: – Sjokkerende og trist

Daniel Hoelgaard er svært overrasket etter at den østerrikske syklisten Georg Preidler har innrømmet å ha planlagt å dope seg. Preidler har nå trukket seg fra sykkellaget Groupama-FDJ.

Georg Preidler på tempoen under OL i Rio de Janeiro

NUMMER 16: Preidler ble nummer 16 på tempoen under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Foto: Matthew Childs / Reuters

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg for mye, for jeg har ikke lest saken selv, men det er både sjokkerende og trist, sier Hoelgaard til NRK.

Det er i et intervju med den østerrikske avisen Kronen Zeitung at Preidler forteller at han selv har gått til østerriksk politi og erkjent at han planla å bruke bloddoping.

Preidler forteller i intervjuet at han har fått tappet sitt eget blod, men sier han aldri fikk blodet ført inn igjen, som er slik vanlig bloddoping fungerer.

Preidler har det siste året syklet for det franske laget Groupama-FDJ, hvor Hoelgaard også sykler.

Daniel Hoelgaard under sykkel-VM i Bergen

LAGKAMERAT: Daniel Hoelgaard.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hoelgaard forteller at de to har vært på samlinger sammen i regi av laget, og at de i fjor vinter var på en privat samling sammen på Gran Canaria, kun han og Preidler, da de ble klart at de begge skulle dit for å trene.

– Da dere trente sammen snakket han aldri om at han vurderte å dope seg?

– Nei, nei, nei. Jeg tror mange er sjokkert. Han er en av de snilleste og mest sympatiske personene jeg har møtt, så det er vanskelig å tro dette.

Groupama-FDJ skriver i en pressemelding mandag at Preidler søndag informerte dem om at han trekker seg fra laget.

Preidler: – Den største feilen i mitt liv

Preidler beskriver de siste dagene etter at fem langrennsløpere ble pågrepet før 15-kilometeren under VM i Seefeld som et mareritt.

– Jeg har ikke sovet og spist. Jeg vet ikke om jeg ville blitt dømt. Jeg vet ikke hvordan dopinglegen har kryptert alt, men jeg kunne ikke leve med denne hemmeligheten lenger, sier toppsyklisten fra Graz.

– Det er den absolutt største feilen jeg har gjort i mitt liv. Jeg må be om unnskyldning til alle som nå føler seg lurt, sier han.

Han bedyrer at han ikke kjenner til andre utøvere som har dopet seg.

Ifølge avisen er det Mark Schmidt, den tyske legen som pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld, Preidler har vært i kontakt med. Syklisten nevner selv ikke legen som skal ha gått med på å samarbeide med tysk politi.

28-åringen fra Graz beskriver imidlertid hvordan han ble kontaktet med tanke på bloddoping.

– Disse folkene oppsøker deg og plukker deg ut. Jeg var interessant fordi jeg hadde gode resultater å vise til, resultater jeg hadde oppnådd uten å trikse, sier Preidler.

Østerriksk mester

Preidler er en dreven temposyklist.

Han er tre ganger østerriksk mester på tempo, senest i 2018, og ble nummer 16 på tempoen under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Preidler under VM i Innsbruck

TEMPOSPESIALIST: Preidler er mest kjent for sine egenskaper som temposyklist.

Foto: Heinz-peter Bader / Reuters

Preidler har dessuten deltatt i flere av verdens største sykkelritt. Han har syklet Tour de France to ganger, Giro d'Italia fire ganger og Vuelta a España to ganger. Han har også vunnet en etappe i Polen rundt.

Søndag meldte flere østerrikske medier at en annen østerriksk syklist, Stefan Denifl, har innrømmet å ha dopet seg med eget blod.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal