Norsk lagkamerat om ny dopingavsløring: – Sjokkerende og trist

Daniel Hoelgaard er svært overrasket etter at den østerrikske syklisten Georg Preidler har innrømmet å ha planlagt å dope seg. Preidler har nå trukket seg fra sykkellaget Groupama-FDJ.

Georg Preidler på tempoen under OL i Rio de Janeiro

NUMMER 16: Preidler ble nummer 16 på tempoen under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Foto: Matthew Childs / Reuters

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg for mye, for jeg har ikke lest saken selv, men det er både sjokkerende og trist, sier Hoelgaard til NRK.

Det er i et intervju med den østerrikske avisen Kronen Zeitung at Preidler forteller at han selv har gått til østerriksk politi og erkjent at han planla å bruke bloddoping.

Preidler forteller i intervjuet at han har fått tappet sitt eget blod, men sier han aldri fikk blodet ført inn igjen, som er slik vanlig bloddoping fungerer.

Preidler har det siste året syklet for det franske laget Groupama-FDJ, hvor Hoelgaard også sykler.

Daniel Hoelgaard under sykkel-VM i Bergen

LAGKAMERAT: Daniel Hoelgaard.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hoelgaard forteller at de to har vært på samlinger sammen i regi av laget, og at de i fjor vinter var på en privat samling sammen på Gran Canaria, kun han og Preidler, da de ble klart at de begge skulle dit for å trene.

– Da dere trente sammen snakket han aldri om at han vurderte å dope seg?

– Nei, nei, nei. Jeg tror mange er sjokkert. Han er en av de snilleste og mest sympatiske personene jeg har møtt, så det er vanskelig å tro dette.

Groupama-FDJ skriver i en pressemelding mandag at Preidler søndag informerte dem om at han trekker seg fra laget.

Preidler: – Den største feilen i mitt liv

Preidler beskriver de siste dagene etter at fem langrennsløpere ble pågrepet før 15-kilometeren under VM i Seefeld som et mareritt.

– Jeg har ikke sovet og spist. Jeg vet ikke om jeg ville blitt dømt. Jeg vet ikke hvordan dopinglegen har kryptert alt, men jeg kunne ikke leve med denne hemmeligheten lenger, sier toppsyklisten fra Graz.

– Det er den absolutt største feilen jeg har gjort i mitt liv. Jeg må be om unnskyldning til alle som nå føler seg lurt, sier han.

Han bedyrer at han ikke kjenner til andre utøvere som har dopet seg.

Ifølge avisen er det Mark Schmidt, den tyske legen som pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld, Preidler har vært i kontakt med. Syklisten nevner selv ikke legen som skal ha gått med på å samarbeide med tysk politi.

28-åringen fra Graz beskriver imidlertid hvordan han ble kontaktet med tanke på bloddoping.

– Disse folkene oppsøker deg og plukker deg ut. Jeg var interessant fordi jeg hadde gode resultater å vise til, resultater jeg hadde oppnådd uten å trikse, sier Preidler.

Østerriksk mester

Preidler er en dreven temposyklist.

Han er tre ganger østerriksk mester på tempo, senest i 2018, og ble nummer 16 på tempoen under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Preidler under VM i Innsbruck

TEMPOSPESIALIST: Preidler er mest kjent for sine egenskaper som temposyklist.

Foto: Heinz-peter Bader / Reuters

Preidler har dessuten deltatt i flere av verdens største sykkelritt. Han har syklet Tour de France to ganger, Giro d'Italia fire ganger og Vuelta a España to ganger. Han har også vunnet en etappe i Polen rundt.

Søndag meldte flere østerrikske medier at en annen østerriksk syklist, Stefan Denifl, har innrømmet å ha dopet seg med eget blod.

Siste nytt

 • Molde ubeseiret hjemme

  Med 2-1 seieren over Sarpsborg 08 søndag, er Molde fortsatt ubeseiret hjemme på Aker Stadion. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Sjølstad scoret målene for hjemmelaget. Kristoffer Zachariassen scoret målet for gjestene, som fortsatt er under nedrykksstreken.

  Moldes Magnus Wolff Eikrem (midten) feirer 1-0 i eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg 08.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Norske hopperne langt bak i Polen

  Det norske hopplandslaget hadde ingen topp dag i bakken i polske Wisla søndag kveld. Halvor Egner Granerud ble nordmann bestemann på 11.-plass etter å ha hoppet seg opp syv plasser i andre omgang. 19 år gamle Timi Zajc fra Slovenia vant rennet.

  Kvalifisering RAW AIR i Granåsen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Norge ute av G19-EM

  Norge tapte 1-0 mot Frankrike i den avgjørende gruppespillskampen i G19-EM, samtidig som Irland vant 2-1 over Tsjekkia. Norge er dermed ute av turneringen etter å ha tatt to poeng etter tre kamper. Frankrike vant gruppen foran Irland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal