NRK Meny
Normal

Derfor gjør han comeback på landslaget

Etter tre år på privatlag, er Simen Østensen (29) tilbake på landslaget. Han håper det øker sjansen til å få gå de viktigste skirennene.

Simen Østensen

Simen Østensen satser mot VM i Falun. Derfor vil han trene med de beste.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg får muligheten til å trene med noen av verdens beste skiløpere. Det kan forhåpentligvis løfte meg enda et steg på vanlige distanser, slik at jeg kan slåss om en plass i VM-troppen og medalje i Falun.

Slik forklarer Simen Østensen hvorfor han har takket ja til en plass på allroundlandslaget kommende sesong.

I tre år har han satset på det det private laget Team Centric etter at han mistet plassen på allroundlandslaget. Den gangen var han ikke interessert i en overgang til sprintlandslaget, og valgte privat satsing.

– Var frustrerende

Nå håper han at landslagsreturen ikke bare skal gjøre ham til en bedre skiløper, men også gjøre det lettere for ham å få gå viktige løp.

For Østensen legger ikke skjul på at han noen ganger har følt seg forbigått i uttak til viktige skirenn som privatløper. For eksempel holdt ikke NM-gull på 15 km klassisk til OL-uttak i vinter. Tidligere på vinteren følte han seg forbigått i uttaket til Tour de Ski.

– Det var et par ganger hvor det var frustrerende i vinter, særlig før Tour de Ski. Det kom litt overraskende at jeg plutselig var inne i OL-diskusjonen igjen under OL, jeg følte da jeg kom dit at toget var gått. Selvfølgelig hadde det vært morsomt å få en tur til Sotsji, men jeg la det bak meg da jeg dro fra Lillehammer, sier Fossum-løperen som fyller 30 år i august.

Drømmen: VM-gull

Han har også lagt bak seg ryktet om at han er en løper som er rå på trening om sommeren, men som ikke leverer i skisesongen. At han også er blitt bedre når det gjelder, forklarer han slik:

– Jeg har trent veldig bra de siste tre sesongene, hatt god kontinuitet, hevet kvaliteten og vært sykdomsfri. Jeg har fått gjort jobben jeg skal. Og jeg håper den jobben jeg har gjort i år skal gi meg et løft også neste sesong.

Overgangen betyr at han nå legger langløpssatsingen på is. Den kommende vinteren er det verdenscup og VM i Falun som gjelder. Østensen har ikke gitt opp drømmen om å bli verdens beste skiløper.

– Med maks klaff og hvis man treffer med alt på den rette dagen, tror jeg det er fullt mulig, sier Østensen, som peker ut VM-femmila i Falun som sesongens klart viktigste skirenn.

Betalt for tålmodighet

Landslagstrener Trond Nystad er glad for at Simen Østensen har takket ja til en plass på hans lag.

– Simen er tilbake på landslaget fordi han er en meget dyktig langrennsløper som har de egenskapene vi er på utkikk etter når vi tar ut et landslag, sier Nystad til NRK.no.

– Hvilke egenskaper er det?

– Vi ser at hvis man skal bli god på ski, så er man nødt til å trene mye over lang tid. Det er en tålmodighetsprøve å bli god langrennsløper. Han har over mange år jobbet særdeles profesjonelt, gjort en bra jobb, trent mye, trent hardt, utfordret sine egne grenser og gått fort på ski.

– Hvorfor er det bra for Simens videre sportslige utvikling å være på laget ditt?

– Det er ikke sånn at andre miljø er dårlig, men ting går videre, og det er viktig å søke nye impulser til enhver tid for å utvikle seg selv. Det miljøet han har vært i har utviklet ham og gjort en veldig god jobb med ham, og vi kan kanskje komme med andre løpere og andre innspill som gjør at han kan utvikle seg videre, sier Trond Nystad.

– Styrketegn

Team Centric-sjef Nils Marius Otterstad føler det ikke som et nederlag at Østensen nå forlater hans lag.

– Absolutt ikke, jeg vil heller si at det er et styrketegn at vi har et apparat som gir resultater. Det lover godt for nye løpere som kommer inn på teamet vårt, sier Ottersad.

Han er glad på Østensens vegne.

– Dette er kjempebra for Simen i form av at han har lyst til å komme seg til Falun-VM, og da er det rett team han er i, sier Otterstad.

I Team Centric har Simen Østensen hatt Fredrik Aukland som trener. Lagbyttet innebærer også at dette samarbeidet avsluttes. Østensen kommer helt og holdent til å forholde seg til landslagets trenerressurser.

Endringer på landslaget

Torsdag ble det kjent at Chris Jespersen går fra Team United Bakeries til landslaget. Etter det NRK erfarer, har også Team Leasplan Go-løperen Simen Andreas Sveen takket ja til en landslagsplass.

Petter Northug blir tatt ut, men takker nei.

Niklas Dyrhaug forsvinner ut av landslaget, etter det NRK erfarer sammen med Petter Eliassen og Tord Asle Gjerdalen.

Det gir følgende allroundlandslag for herrer i 2015-sesongen: Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Finn-Hågen Krogh, Simen Østensen, Chris Jespersen og Simen Andreas Sveen.

Uttaket offentliggjøres fredag ettermiddag.


Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal