Hopp til innhold

Tapte med vilje for å hjelpe – nekter lagvenninnene å gjøre det samme

QUEBEC (NRK): Ingvild Flugstad Østberg (28) setter klare grenser for hva slags hjelp hun vil ha i kampen for å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

ALLE FOR ÉN: Lagvenninnene har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om å hjelpe Ingvild Flugstad Østberg (i midten) i kampen for den gule trøya, men ikke for enhver pris.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det husker jeg veldig, veldig, veldig godt, sier Østberg om det som skjedde i Val Müstair første nyttårsdag i 2013.

Hun tok sin første pallplassering i verdenscupen, men det er ikke det hun husker best fra sprinten.

I semifinalen var nemlig Østberg på vei mot andreplass og sikkert avansement. Men rett før målstreken bremset hun opp og slapp forbi seg Kristin Størmer Steira, som i motsetning til Østberg var en kandidat til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

– Det er ikke ofte man kommer i situasjon der man har mulighet til å hjelpe en annen på den måten. Og det så overhodet ikke bra ut, men jeg gjorde som jeg ble fortalt, og jeg ville jo hjelpe Kristin også, sier Østberg, som måtte tåle kritikk for usportslig oppførsel.

– Jeg husker jeg ble veldig lei meg fordi det ble påpekt som usportslig, for jeg hadde gjort det i aller, aller beste mening og ville bare hjelpe.

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

OFRET SEG: Her bremser Ingvild Flugstad Østberg opp og gir Kristin Størmer Steira finaleplassen i sprinten i Val Müstair i 2013.

– Kommer aldri til å skje igjen

Nå er det Østberg selv som trenger hjelp av lagvenninnene i kampen for å vinne verdenscupen. Hun leder med 97 poeng før verdenscupfinalen i Quebec, som innledes med sprint fredag.

Østberg vil imidlertid ikke høre snakk om at noen skal gjøre for henne det hun selv gjorde for Steira.

– Det som skjedde der, kommer aldri til å skje igjen. Det var veldig spesielt, sier hun til NRK.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at ingen denne gangen får stallordre om å slippe forbi seg Østberg. Men han vil ikke nekte noen å gjøre det, og har ingen prinsipielle betenkeligheter.

– Når vi skal vinne verdenscupen, gjør vi det som ett lag for én utøver, og da gjør vi det beste ut av det, fastslår han.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

GULT ER KULT: Ingvild Flugstad Østberg er klar for å tyne de siste kreftene ut av kroppen i kampen om den gule verdenscuptrøya.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ønsker ikke at noen skal ødelegge

Og selv om Østberg ikke aksepterer at noen ofrer sin egen finaleplass for hennes del, tar hun gjerne imot litt hjelp. Om noen ofrer en femteplass i et heat for at hun skal få noen ekstra poeng, aksepterer hun det.

Østberg forventer dessuten at lagvenninnene ikke går i nærkamp med henne.

– Jeg ønsker ikke at noen skal ødelegge for meg, men det vil jo ikke disse jentene heller, håper jeg. Det er jo til det beste for alle at jeg får med meg så mange poeng som mulig, påpeker hun

I Val Müstair i 2013 ble enden god. Østberg gikk videre som «lucky loser» og tok sin første pallplass.

Nå er det hennes første sammenlagtseier i verdenscupen som er i potten.

Siste nytt

 • Xavi taus om Lewandowski

  Barcelona-trener Xavi Hernández ønsker ikke å snakke om en mulig overgang for Robert Lewandowski fra Bayern München til den spanske storklubben.

  – Jeg kan ikke bekrefte Lewandowski eller noen andre navn. Selvfølgelig jobber vi hardt, og det er åpenbart at vi trenger å forbedre oss, sa Xavi på en pressekonferanse i Sydney.

  I den australske byen skal hans lag spille kamp mot et lag med sesongens beste spillere i den australske toppdivisjonen.

  – Det handler om tid. Det er ikke riktig øyeblikk ennå, sa Xavi når det kom til å kunngjøre nye spillere.

  Australia Soccer Barcelona
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Tampa Bay Lightning til semifinale

  Ishockeylaget Tampa Bay Lightning jakter på tredje strake Stanley Cup-tittel. Natt til tirsdag ble laget klar for semifinale etter fire strake seirer.

  Florida Panthers ble slått 2-0. Patrick Maroon satte inn 1-0 i tredje periode før Ondrej Palat avgjorde da han satte pucken i tomt bur på tampen.

  Panthers Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP
 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste