Tapte med vilje for å hjelpe – nekter lagvenninnene å gjøre det samme

QUEBEC (NRK): Ingvild Flugstad Østberg (28) setter klare grenser for hva slags hjelp hun vil ha i kampen for å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

ALLE FOR ÉN: Lagvenninnene har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om å hjelpe Ingvild Flugstad Østberg (i midten) i kampen for den gule trøya, men ikke for enhver pris.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det husker jeg veldig, veldig, veldig godt, sier Østberg om det som skjedde i Val Müstair første nyttårsdag i 2013.

Hun tok sin første pallplassering i verdenscupen, men det er ikke det hun husker best fra sprinten.

I semifinalen var nemlig Østberg på vei mot andreplass og sikkert avansement. Men rett før målstreken bremset hun opp og slapp forbi seg Kristin Størmer Steira, som i motsetning til Østberg var en kandidat til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

– Det er ikke ofte man kommer i situasjon der man har mulighet til å hjelpe en annen på den måten. Og det så overhodet ikke bra ut, men jeg gjorde som jeg ble fortalt, og jeg ville jo hjelpe Kristin også, sier Østberg, som måtte tåle kritikk for usportslig oppførsel.

– Jeg husker jeg ble veldig lei meg fordi det ble påpekt som usportslig, for jeg hadde gjort det i aller, aller beste mening og ville bare hjelpe.

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

OFRET SEG: Her bremser Ingvild Flugstad Østberg opp og gir Kristin Størmer Steira finaleplassen i sprinten i Val Müstair i 2013.

– Kommer aldri til å skje igjen

Nå er det Østberg selv som trenger hjelp av lagvenninnene i kampen for å vinne verdenscupen. Hun leder med 97 poeng før verdenscupfinalen i Quebec, som innledes med sprint fredag.

Østberg vil imidlertid ikke høre snakk om at noen skal gjøre for henne det hun selv gjorde for Steira.

– Det som skjedde der, kommer aldri til å skje igjen. Det var veldig spesielt, sier hun til NRK.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at ingen denne gangen får stallordre om å slippe forbi seg Østberg. Men han vil ikke nekte noen å gjøre det, og har ingen prinsipielle betenkeligheter.

– Når vi skal vinne verdenscupen, gjør vi det som ett lag for én utøver, og da gjør vi det beste ut av det, fastslår han.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

GULT ER KULT: Ingvild Flugstad Østberg er klar for å tyne de siste kreftene ut av kroppen i kampen om den gule verdenscuptrøya.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ønsker ikke at noen skal ødelegge

Og selv om Østberg ikke aksepterer at noen ofrer sin egen finaleplass for hennes del, tar hun gjerne imot litt hjelp. Om noen ofrer en femteplass i et heat for at hun skal få noen ekstra poeng, aksepterer hun det.

Østberg forventer dessuten at lagvenninnene ikke går i nærkamp med henne.

– Jeg ønsker ikke at noen skal ødelegge for meg, men det vil jo ikke disse jentene heller, håper jeg. Det er jo til det beste for alle at jeg får med meg så mange poeng som mulig, påpeker hun

I Val Müstair i 2013 ble enden god. Østberg gikk videre som «lucky loser» og tok sin første pallplass.

Nå er det hennes første sammenlagtseier i verdenscupen som er i potten.

Siste nytt

 • Hovland sviktet – Ventura imponerte

  Norges to golfstjerner, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura, ligger tett på hverandre etter tredje dag av Arnold Palmer Invitational på PGA-touren.

  Det skjedde etter en veldig sterk runde av Ventura, hvor han klatret 30 plasser, samtidig som Hovland fosset nedover resultatlistene.

  Ventura startet dagen ett slag over par, og gikk ut i fyr og flamme. På de første syv hullene hadde han fem birdier, én par og én bogey. Derfra og ut spilte han solid og endte dagen fem slag under par, og dermed fire slag under par totalt. Like før runden var ferdigspilt lå han på delt 23.-plass.

  Viktor Hovland hadde imidlertid ikke en god dag i Florida. Han startet dagen på delt 3.-plass, sju slag under par. Men en middels start ble elendig da han først slo seg ut i skogen, for så å slå seg ut i vannet på hull åtte. Han gikk av hullet med dobbeltbogey, og det ble ikke bedre resten av runden.

  Hovland endte dagen fem slag over par, og to slag under par totalt, på en delt 35.-plass.

  Ventura og Hovland
 • Hagen slo skulder ut av ledd

  Den norske syklisten Carl Fredrik Hagen skriver på Instagram om at han slo skulderen ut av ledd da han syklet på et hull i veien og krasjet i en bom under en treningstur.

  Etter legene på sykehuset satt skulderen på plass viste det seg også at Hagen hadde fått en fraktur i skulderbladet, skriver han videre.

  Han venter på en MR-skanning neste uke for å se etter andre mulige skader, og vet ikke hvor lang tid skadelindringen vil vare, avslutter han meldingen.

  Hagen sykler i år for Israel Start-Up Nation, og skal etter planen sykle Giro d'Italia.

  carl fredrik hagen
  Foto: Tor Erik Schrøder
 • Målløst i West Midlands-derbyet

  Begge lag kom til flere store sjanser, men det ble likevel 0-0 da Aston Villa tok imot Wolverhampton til et underholdende lokaloppgjør i Premier League lørdag.

  Wolverhampton hadde de største sjansene mot slutten av kampen, men Aston Villa hadde to baller i treverket i starten av oppgjøret.

  Likevel endte det målløst mellom lagene, i en kamp som aldri burde endt 0-0.

  1oopNXnZCrM
  Foto: Peter Cziborra / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal