Hopp til innhold

Tapte med vilje for å hjelpe – nekter lagvenninnene å gjøre det samme

QUEBEC (NRK): Ingvild Flugstad Østberg (28) setter klare grenser for hva slags hjelp hun vil ha i kampen for å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

ALLE FOR ÉN: Lagvenninnene har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om å hjelpe Ingvild Flugstad Østberg (i midten) i kampen for den gule trøya, men ikke for enhver pris.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det husker jeg veldig, veldig, veldig godt, sier Østberg om det som skjedde i Val Müstair første nyttårsdag i 2013.

Hun tok sin første pallplassering i verdenscupen, men det er ikke det hun husker best fra sprinten.

I semifinalen var nemlig Østberg på vei mot andreplass og sikkert avansement. Men rett før målstreken bremset hun opp og slapp forbi seg Kristin Størmer Steira, som i motsetning til Østberg var en kandidat til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

– Det er ikke ofte man kommer i situasjon der man har mulighet til å hjelpe en annen på den måten. Og det så overhodet ikke bra ut, men jeg gjorde som jeg ble fortalt, og jeg ville jo hjelpe Kristin også, sier Østberg, som måtte tåle kritikk for usportslig oppførsel.

– Jeg husker jeg ble veldig lei meg fordi det ble påpekt som usportslig, for jeg hadde gjort det i aller, aller beste mening og ville bare hjelpe.

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

OFRET SEG: Her bremser Ingvild Flugstad Østberg opp og gir Kristin Størmer Steira finaleplassen i sprinten i Val Müstair i 2013.

– Kommer aldri til å skje igjen

Nå er det Østberg selv som trenger hjelp av lagvenninnene i kampen for å vinne verdenscupen. Hun leder med 97 poeng før verdenscupfinalen i Quebec, som innledes med sprint fredag.

Østberg vil imidlertid ikke høre snakk om at noen skal gjøre for henne det hun selv gjorde for Steira.

– Det som skjedde der, kommer aldri til å skje igjen. Det var veldig spesielt, sier hun til NRK.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at ingen denne gangen får stallordre om å slippe forbi seg Østberg. Men han vil ikke nekte noen å gjøre det, og har ingen prinsipielle betenkeligheter.

– Når vi skal vinne verdenscupen, gjør vi det som ett lag for én utøver, og da gjør vi det beste ut av det, fastslår han.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

GULT ER KULT: Ingvild Flugstad Østberg er klar for å tyne de siste kreftene ut av kroppen i kampen om den gule verdenscuptrøya.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ønsker ikke at noen skal ødelegge

Og selv om Østberg ikke aksepterer at noen ofrer sin egen finaleplass for hennes del, tar hun gjerne imot litt hjelp. Om noen ofrer en femteplass i et heat for at hun skal få noen ekstra poeng, aksepterer hun det.

Østberg forventer dessuten at lagvenninnene ikke går i nærkamp med henne.

– Jeg ønsker ikke at noen skal ødelegge for meg, men det vil jo ikke disse jentene heller, håper jeg. Det er jo til det beste for alle at jeg får med meg så mange poeng som mulig, påpeker hun

I Val Müstair i 2013 ble enden god. Østberg gikk videre som «lucky loser» og tok sin første pallplass.

Nå er det hennes første sammenlagtseier i verdenscupen som er i potten.

Siste nytt

 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP
 • Sandvolleyball: Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i Wien

  Anders Mol og Christian Sørum vant finalen på verdenstouren i sandvolleyball i Wien mot polske Michal Bryl og Bartosz Losiak med settsifrene 25-23, 21-12.

  Det lover godt for et av Norges største gullhåp i sommerens OL i Paris, to uker før deres første kamp i lekene.

  – Vi drar definitivt nytte av denne seieren i Wien. Det var akkurat hva vi trengte, å finne litt selvtillit i spillet vårt. Vi har ikke hatt mange turneringer i år, så det er uvurderlig å komme hit til finalen og spille så mange kamper, sa Mol etter kampen.

  Tittelforsvarerne fra sist OL hadde aldri tapt mot deres polske motstander før og var heller aldri særlig truet på sanden i Wien.

  Det første settet var riktignok jevnt og den polske duoen forsvarte noen settballer fra nordmennene, før Mol og Sørum sikret 25-23.

  I andre sett tok den norske duoen initiativet fra start og sikret seieren med 21-12.

  Søndagens finale var den norske duoens første på verdenstouren i sandvolleyball denne sesongen. Nordmennene har ikke fått deltatt i så mange turneringer som ønsket i år, etter at Mol pådro seg brudd i foten i mars.

  I Paris-OL kan duoen bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull.

  I Frankrike er de imidlertid ikke like store favoritter som sist. Den unge svenske duoen Jonatan Hellvig og David Åhman har tatt sandvolleyballverden med storm de siste årene og er verdensenere.

  Svenskene deltok ikke i Wien. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB
 • Alcaraz løfter Wimbledon-trofeet for andre gang etter «finale-reprise»

  Det var nærmest som en reprise av fjorårets Wimbledon-finale da spanske Carlos Alcaraz (21) møtte serbiske Novak Djokovic (37) på gressmatta i London.

  Med celebre gjester som prinsesse Kate, Zendaya, Tom Cruise og Jack Grealish til stede, var det duket for tennisfest.

  Alcaraz, som nylig vant French Open, bød opp til dans og åpnet klart best. Djokovic ble brutt fire ganger i første og andre sett og slet med å holde tempoet til Alcaraz.

  – Det Alcaraz driver med i dag er tennis i særklasse, sa Discoverys tenniskommentator Ola Bentzen.

  Spanjolen vant både første og andre sett 6–2. I tredjesett hentet derimot Djokovic seg inn.

  Men serberen slet med backhand-baller, og tapte dyrebare poeng. Alcaraz tryllet på den andre siden frem det lille ekstra når han trengte det.

  – Jeg tror ikke jeg har sett Alcaraz spille bedre gresstennis enn det han gjør i dag. Alt han prøver på går inn her i dag, sa Bentzen da spanjolen slo til med en knallhard forehand da det sto 4-4 i tredje sett.

  Spanjolen gikk opp til 5-4 ledelse, og det hele kunne bli avgjort. Men Alcaraz misset på fire matchballer og Djokovic spilte seg tilbake i kampen.

  Tredje sett gikk dermed til tiebreak, men til slutt kunne 21-åringen juble. Alcaraz vinner Wimbledon for andre år på rad med settsifrene, 6-2, 6-2, 7-6 (7-4).

  – Det er en drøm for meg å vinne dette trofeet. Jeg sa det i et intervju da jeg var 12 år. Jeg lever drømmen, og det er en fantastisk følelse. Dette er den vakreste turneringen, banen og trofeet, sa Alacaraz etter seieren.

  Det er den unge spanjolens andre Wimbledon-seier og hans fjerde Grand Slam tittel.

  – Han fortjente absolutt å vinne i dag, sa Djokovic etter tapet.

  Den serbiske veteranen kan trøste seg med at han har vunnet den prestisjetunge engelske turneringen sju ganger tidligere, i tillegg har Djokovic totalt 24 Grand Slam titler.

  Tidligere søndag ble norske Nicolai Budkov Kjær historisk da han vant juniorklassen i turneringen.

  Carlos Alcaraz med Wimbledon-trofeet
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal