Hopp til innhold

Tapte med vilje for å hjelpe – nekter lagvenninnene å gjøre det samme

QUEBEC (NRK): Ingvild Flugstad Østberg (28) setter klare grenser for hva slags hjelp hun vil ha i kampen for å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

ALLE FOR ÉN: Lagvenninnene har fått klar beskjed fra landslagsledelsen om å hjelpe Ingvild Flugstad Østberg (i midten) i kampen for den gule trøya, men ikke for enhver pris.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det husker jeg veldig, veldig, veldig godt, sier Østberg om det som skjedde i Val Müstair første nyttårsdag i 2013.

Hun tok sin første pallplassering i verdenscupen, men det er ikke det hun husker best fra sprinten.

I semifinalen var nemlig Østberg på vei mot andreplass og sikkert avansement. Men rett før målstreken bremset hun opp og slapp forbi seg Kristin Størmer Steira, som i motsetning til Østberg var en kandidat til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

– Det er ikke ofte man kommer i situasjon der man har mulighet til å hjelpe en annen på den måten. Og det så overhodet ikke bra ut, men jeg gjorde som jeg ble fortalt, og jeg ville jo hjelpe Kristin også, sier Østberg, som måtte tåle kritikk for usportslig oppførsel.

– Jeg husker jeg ble veldig lei meg fordi det ble påpekt som usportslig, for jeg hadde gjort det i aller, aller beste mening og ville bare hjelpe.

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

OFRET SEG: Her bremser Ingvild Flugstad Østberg opp og gir Kristin Størmer Steira finaleplassen i sprinten i Val Müstair i 2013.

– Kommer aldri til å skje igjen

Nå er det Østberg selv som trenger hjelp av lagvenninnene i kampen for å vinne verdenscupen. Hun leder med 97 poeng før verdenscupfinalen i Quebec, som innledes med sprint fredag.

Østberg vil imidlertid ikke høre snakk om at noen skal gjøre for henne det hun selv gjorde for Steira.

– Det som skjedde der, kommer aldri til å skje igjen. Det var veldig spesielt, sier hun til NRK.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at ingen denne gangen får stallordre om å slippe forbi seg Østberg. Men han vil ikke nekte noen å gjøre det, og har ingen prinsipielle betenkeligheter.

– Når vi skal vinne verdenscupen, gjør vi det som ett lag for én utøver, og da gjør vi det beste ut av det, fastslår han.

Ingvild Flugstad Østberg i Quebec

GULT ER KULT: Ingvild Flugstad Østberg er klar for å tyne de siste kreftene ut av kroppen i kampen om den gule verdenscuptrøya.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ønsker ikke at noen skal ødelegge

Og selv om Østberg ikke aksepterer at noen ofrer sin egen finaleplass for hennes del, tar hun gjerne imot litt hjelp. Om noen ofrer en femteplass i et heat for at hun skal få noen ekstra poeng, aksepterer hun det.

Østberg forventer dessuten at lagvenninnene ikke går i nærkamp med henne.

– Jeg ønsker ikke at noen skal ødelegge for meg, men det vil jo ikke disse jentene heller, håper jeg. Det er jo til det beste for alle at jeg får med meg så mange poeng som mulig, påpeker hun

I Val Müstair i 2013 ble enden god. Østberg gikk videre som «lucky loser» og tok sin første pallplass.

Nå er det hennes første sammenlagtseier i verdenscupen som er i potten.

Siste nytt

 • Sørloth har matchet klubblegender – jakter scoringsrekord onsdag

  Kun én gang tidligere har en Villarreal-spiller scoret i fem La Liga-kamper på rad. Onsdag kan Alexander Sørloth tangere rekorden til legenden Diego Forlán.

  Den norske landslagsspissen har fått en forrykende start på sesongen i spansk fotball. Fire mål på seks kamper er fasiten. Scoringene har kommet i de fire siste oppgjørene mot Barcelona, Cádiz, Almería og Rayo Vallecano.

  Aldri tidligere i Villarreals historie har en spiller scoret flere enn fire mål på sesongens seks første ligakamper, melder klubben. Dermed har Sørloth utlignet rekorden til Giuseppe Rossi, Gica Craioveanu, Nico Sansone og Arnaut Danjuma.

  I onsdagens ligamøte hjemme mot Girona kan nordmannen samtidig tangere enn annen klubbrekord. Tidligere Manchester United-spiller Diego Forlán er den eneste spilleren som har scoret i fem strake ligakamper for Villarreal. Det gjorde uruguayaneren i 2004-2005-sesongen.

  Da ble Forlan til slutt toppscorer i den spanske ligaen med 25 mål.

  Det er ikke helt utenkelig at Sørloth kan slå rekorden, for så sent som i fjor scoret han i fem strake ligakamper for Real Sociedad. (NTB)

  Sørloth
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP
 • Deila-søstrene sammen i landslagstroppen for første gang

  Søstrene Thale og Live Rushfeldt Deila er for første gang tatt ut i samme landslagstropp i håndball til kampene i EHF Euro Cup. Målvakt June Krogh er debutant.

  Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde tirsdag de 19 spillerne som skal representere Norge i kampene mot Ungarn og Sveits i midten av oktober.

  Der har både Odense-spiller Thale Rushfeldt Deila og tvillingsøster Live fått plass. Førstnevnte var med i EM-troppen i fjor.

  Samlingen er den eneste før det endelige VM-uttaket blir gjort 7. november. Spillerne som er inkludert i troppen til oktober-kampene, er dermed de som er mest aktuelle til å bli valgt ut til VM, opplyser håndballforbundet.

  Hele troppen:

  Målvakter: Marie Davidsen (CSM Bucuresti), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), June Cecilie Krogh (Follo)

  Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Stine Ruscetta Skogrand (Ikast), Nora Mørk (Esbjerg), Stine Bredal Oftedal, (Györ), Kristine Breistøl (Esbjerg), Ingvild Bakkerud (Ikast), Henny Ella Reistad (Esbjerg), Thale Rushfeldt Deila (Odense), Live Rushfeldt Deila (Sola)

  Kantspillere: Malin Aune (Odense), Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg), Emilie Margrethe Hovden (Györ)

  Linjespillere: Maren Aardahl (Odense), Kari Brattset Dale (Györ), Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucuresti).

  (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022, semifinale: Norge - Frankrike (28-20)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Ruud med vrien Kina-trekning – møter Struff i første runde

  Casper Ruud skal opp mot tyskeren Jan-Lennard Struff, som han har trøblet mot flere ganger, i første kamp i ATP500-turneringen i Beijing.

  Den høye og servesterke tyskeren er blitt en slags marerittmotstander for Ruud. De to har møttes tre ganger tidligere, og Struff har vunnet samtlige kamper.

  Senest var de i aksjon mot hverandre i Monte Carlo Masters i april, og da vant Struff i strake sett (6-1 og 7-6) på Ruuds favorittunderlag grus.

  Ruud er 7.-seedet i hardcourtturneringen i den kinesiske hovedstaden. Han ligger for øyeblikket på 9.-plass på ATP-rankingen, mens Struff er nummer 23.

  Dersom Ruud skulle starte turneringen bra, er han i rute til et kvartfinalemøte med verdensener Carlos Alcaraz.

  Kampen mot Struff spilles trolig torsdag. (NTB)

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste