Hopp til innhold

Skrev skolestil om Bjørgen – to år før de kom på samme lag

SOTSJI (NRK.no): På videregående skole diktet Ingvild Flugstad Østberg om at hun besøkte sitt store forbilde. Onsdag ble de olympiske mestere sammen.

Bjørgen Østberg

Ingvild Flugstad Østberg smilte bredt etter å ha tatt OL-gull sammen med sitt store forbilde, Marit Bjørgen. Innfelt er kladden til stilen hun skrev om sitt store forbilde.

Foto: NTB scanpix

Østberg Bjørgen Johaug

Allerede i 2008 sto Ingvild Flugstad Østberg på pallen sammen med Marit Bjørgen. Det skjedde på Beitostølen. I midten er også Therese Johaug.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Oppgaven var å skrive en stil om forbildet ditt. Jeg skrev at jeg var og besøkte henne hjemme. Så presterte jeg å skrive at hun var fra Telemark – det var helt latterlig, men jeg skrev Rognes, da!

Ingvild Flugstad Østberg må le av seg selv når NRK.no konfronterer henne med stiloppgaven hun skrev på videregående – bare to år før hun slo igjennom med gull i senior-NM, som junior, i 2009.

– Jeg skrev om at hun var ekstremt god på ski, sterk og alt mulig, og at det var stort for meg å komme og besøke henne, mimrer Østberg.

– Hvilket bilde hadde du av henne?

– Hun var et forbilde sportslig. Jeg kjente jo henne ikke, så jeg kunne ikke vite noe om personligheten. Hun var best, og man kunne ikke vite om hun var skummel. Men jeg merket første gang jeg var med på samling at hun var den mest omsorgsfulle personen som fantes.

Les videre under bildet.

Østbergs stil

Her er kladden til Ingvild Flugstad Østberg fortelling om det fiktive møtet med Marit Bjørgen.

Foto: NRK

– Supertakknemlig

Nå er Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen olympiske mestere sammen, etter at de smadret all motstand i onsdagens lagsprint i Sotsji. Det ble Bjørgens femte OL-gull – og Østbergs første.

Og ikke bare er de mestere sammen – de er også veldig gode venner.

Deres første virkelige møte var egentlig under VM i Liberec i 2009. Det var Bjørgens svarteste mesterskap, men for juniorjenta fra Gjøvik var det stort å få være med.

Våren etter kom Østberg med på seniorlandslaget – og fikk være tett på Bjørgens renessanse som skiløper fram mot OL i Vancouver i 2010.

For to år siden ble de også naboer på Oslos vestkant.

– Jeg har fått trent mye sammen med henne og lært masse av Marit, både på samling og hjemme. Det er jeg supertakknemlig for, og det er mye av grunnen til at jeg står her i dag. Vi er blitt veldig godt kjent. Hun er en fantastisk person både når det går bra og når det ikke går bra.

«Team Stutt & Butt»

Nå har de også begynt å kalle seg «Team Stutt & Butt», med referanse til at ingen av dem har klassiske langrennskropper.

Så vil tiden vise om Ingvild Flugstad Østberg får en like stor karriere som Bjørgen. Målet er i hvert fall å bli en like komplett skiløper. Østberg aksepterer rett og slett ikke sprinterstempelet.

– Det Marit har gjort igjennom mange år, er helt ekstremt. Man kan ikke forvente å gjøre det så bra, for det er helt vilt, egentlig. Det er ikke noe mål i seg selv. Men det her er i hvert fall en kjempemotivasjon for at jeg skal bli så god som jeg kan bli, sier Østberg.

Jenta med sju gull fra junior-VM har brukt tid og tatt steg for steg etter at hun ble senior. Blant dem som har vært mest opptatt av å mane henne tålmodighet, er Marit Bjørgen.

Og selv om hun har vært i gamet lenge allerede, er ikke Østberg langt bak Bjørgens resultater på samme alder.

Bjørgen var 22 år da hun ble verdensmester i sprint i 2003. Østberg er altså 23, og har tatt individuelt sølv og lagsprintgull i OL.

Bjørgen var 24 år da hun vant sitt første distanserenn i verdenscupen. Etterpå er det altså blitt en god del flere ...

Skryt fra Bjørgen

Tidenes beste langrennsløper ser mye av seg selv i sin unge lagvenninne.

– Det gjelder bare å være tålmodig, få flere år på baken. Hun er veldig sterk, sterkere enn meg. Hun er helt rå. Hun går fantastisk bra på distanserenn i år, og år hun får enda noen år på baken, så blir hun vanvittig sterk, skryter Bjørgen.

Allerede er hun altså så sterk at hun kan kalle seg olympisk mester. Det er helt i overkant av hva Gjøvik-jenta hadde forventet.

– Det er helt vilt, egentlig. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi kunne drømt om dette, medgir hun.

Nå er hun reserve på tremila. Men selv om hun skulle rykke inn på laget, innser Østberg at hun må vente noen år på å bli olympisk tremilsmester. I hvert fall fire.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal