Hopp til innhold

Østberg leder Rally Spania

COSTA DARUDA (NRK.no): Ford-fører Mads Østberg leder VM-runden Rally Spania etter seks fartsprøver fredag. Dermed er nordmannen på god vei til å sikre bronsemedaljen i årets rally-VM.

Østberg på vei ut til fartsprøve i Spania.

Østberg på vei ut til fartsprøve i Spania. Foreløpig leder nordmannen VM-runden Rally Spania.

Foto: Ole Rolfsrud / NRK

Nordmannen troner så langt ganske så alene på toppen av resultatlistene i Spania. Østberg leder foreløpig sesongens siste rally 27,2 sekunder foran verdensmester Sebastien Loeb.

Samtidig har han hele 47 sekunder ned til Jari-Matti Latvala på tredjeplass.

Finske Latvala er i realiteten Østbergs eneste konkurrent til tredjeplassen sammenlagt i VM, etter at Petter Solberg kjørte ut i dagens andre fartsprøve.

Overrasket av regn

Østberg selv beskriver rallyet som utfordrende og er overrasket over å befinne seg i lederposisjonen i dag.

– Vi var litt usikre på dekkene i dag tidlig, og endte opp med å gå ut med harde dekk da vi fikk beskjed om at det ikke skulle regne. Der tok vi grundig feil. Men vi har hatt en veldig gunstig startposisjon i forhold til regnet. Selv med harde dekk har vi kunnet kjempe i toppen, og det har overrasket meg litt, sier han til NRK.

– Jeg snakket med teamet og vi ble enige om å fokusere på å tape så lite tid som mulig da det begynte å regne, og heller prøve å hente det inn senere. At vi klarte å rykke ifra i stedet er veldig positivt.

Kjemper om bronse sammenlagt

I potten ligger tredjeplassen i VM sammenlagt. Før Rally Spania ligger Østberg fire poeng foran Latvala i bronsekampen. Dermed kan han bli den andre nordmannen til å ta medalje i rally-VM. Petter Solbergs har gull, tre sølv og én bronse fra før.

Men Østberg vil ikke tenke på så mye annet enn én etappe om gangen.

– Det er et langt løp – i dag er vi på grus og i morgen på asfalt. Da er det en helt annen innstilling som gjelder. Vi må bare ta en etappe av gangen. Det er her og nå som gjelder, sier han.

Nervøs før avreise

Men før turen til Spania var østfoldingen svært nervøs med tanke på at edelt metal sto på spill.

– Nervene er på høykant. Jeg har kjent presset en god stund allerede, men jeg liker løpet godt, og jeg tror vi har muligheten til å gjøre det bra, sa han på mandag.

Og det ser ut som om Østberg trives godt på den iberiske halvøy. Hans hittil eneste VM-rundeseier kom i Portugal i april.

Solberg og Mikkelsen kjørte ut

Petter Solberg kjørte av veien etter 18 kilometer på den andre fartsprøven i Rally Spania.

Solberg kjørte inn i noe på siden av veien og opphenget på bilen ble ødelagt. Kjøretøyet var for skadet til at han kunne fortsette.

NRKs reporter på stedet meldte om at Andreas Mikkelsen også ødela bilen, på nøyaktig samme sted i løypa som Petter Solberg.

Det skal være en betongkant nede i en grøft som begge de norske bilene har truffet.

Ifølge Manager Erik Veiby skal det til sammen være fem biler som har fått skader på samme sted i løypa.

Avsluttes søndag

Både Solberg og Mikkelsen ryker begge på store tidstillegg, og er antageligvis ute av kampen om topplasseringer i sesongens siste VM-runde. Ingen kom til skade i uhellene.

Ytterligere tre fartsprøver skal kjøres fredag. Rallyet avsluttes søndag ettermiddag. Sebastien Loeb er alleredeverdensmester for niende året på rad.

Siste nytt

 • Stortalentet om U21-vraking: – Overraskende

  Kristian Malt Arnstad (19) ble onsdag vraket til U21-landslagets EM-tropp. Stortalentet, som spiller i belgiske Anderlecht, legger ikke skjul på at han er skuffet.

  – Det var overraskende. Spesielt siden jeg spilte alle tre kampene under den viktige kvaliken forrige sommer og spilte bra. Pluss at jeg i tillegg har spilt 45 proffkamper denne sesongen, inkludert kvartfinale i Conference League, sier Arnstad til NRK.

  I juni i fjor vant U21-landslaget tre av tre kvalikkamper mot henholdsvis Aserbajdsjan, Finland og Kroatia og la grunnlaget for avansement. Arnstad startet alle.

  Totalt spilte han syv kamper for U21-landslaget i 2022, og var på banen i begge kampene mot Nederland og Portugal i mars. Likevel var han ikke med i EM-troppen.

  – Men livet går videre og jeg fokuserer maks på preseason med Anderlecht, sier Arnstad.

  U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud sier til NRK at det var «tøft» å ikke ta med 19-åringen til EM.

  – Kristian er en veldig spennende og god midtbanespiller som kom inn og var en av dem som skjøt oss til EM i fjor sommer. Da løftet vi han tidlig opp fra G19 til U21, og han gjorde en veldig god innsats, sa Smerud til NRK.

  – Denne gangen ble han veid ut av troppen og det skyldes konkurranse. Jeg skal bygge det beste laget, og da er det noen veldig gode spillere som ikke blir med, denne gangen Kristian, sier Smerud.

  Eqvt8QXkCL4
  Foto: NTB
 • Maanum forlenget med Arsenal

  Frida Maanum (23) har skrevet under på en ny kontrakt med Arsenal. Det opplyser Arsenal på sin nettside.

  Maanum kom til London-klubben sommeren for to år siden fra Linköping i Sverige. Hun står med 78 kamper og har scoret 20 mål for de røde og hvite.

  Women's Super League - Arsenal v Leicester City
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Formel 1-stjerne auksjonerer bort kjøredress til inntekt for flomofre

  Ferrari-fører Charles Leclercs kjøredress fra Monacos Grand Prix skal neste uke auksjoneres bort. Inntektene går til ofrene for flommen i Nord-Italia.

  Flommen i Italia gjorde det umulig for arrangøren å gjennomføre Emilia Romagna Grand Prix 21. mai, som er Ferraris hjemmeløp. Laget har sine fasiliteter ikke langt unna Imola-banen.

  Foran helgens Grand Prix-løp i Spania opplyser Leclerc i en Twitter-melding at både hjelm, kjøredress, hansker og sko som stjernen brukte i Monaco i helgen, skal auksjoneres bort til inntekt for ofrene. Det er det anerkjente auksjonshuset Sotheby's som skal stå for auksjonen som avsluttes 6. juni.

  – Etter de nylige flommene i Emila Romagna har jeg bestemt meg for å auksjonere bort alt av kjøreutstyr fra Monaco-helgen. Jeg håper vi kan samle inn så mye penger som mulig for å hjelpe folk som er i denne vanskelige situasjonen, sa Leclerc i en video.

  Kjøredressen ble både våt og skitten som følge av regn i Monaco, men aksjonærene tror det hjelper med å gjøre den mer autentisk. Leclerc ble nummer seks i løpet på hjemmebane.

  Spanias Grand Prix kjøres i Barcelona til helgen. (NTB)

  Monaco F1 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste