Hopp til innhold

Østberg innrømmer tøffe mentale endringer: – Skjønner at ting du har gjort, det holder ikke

Etter å ha hatt startnekt i konkurranse hele forrige vinter, og samlingsnekt gjennom denne sesongen, er Ingvild Flugstad Østberg klarert for å gå verdenscup denne vinteren.

DIfjIxarvq4

ENDELIG KLAR FOR SKIRENN: Ingvild Flugstad Østberg, her under en presseseanse i Skiforbundets lokaler 8. november.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mandag 8. november var nærmest en merkedag i Norges Skiforbunds lokaler. Landslagslege i langrenn, Øystein Andersen, smilte endelig. Det samme gjorde langrennssjef Espen Bjervig.

Ikke minst hovedpersonen selv.

Ingvild Flugstad Østberg kunne fortelle at hun endelig får gå skirenn igjen. Hun har en helseattest som er godkjent og sesongdebuterer under verdenscupen i finske Ruka siste helgen i november.

En opplevelse hun ikke har hatt siden mars 2020. Sist gang hun gikk et skirenn var for halvannet år siden.

Ingvild Flugstad Østberg

BLID: Det var en blid Ingvild Flugstad Østberg som møtte pressen mandag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Har hatt tanken om dette ikke går

Østberg innleder med å si til NRK at det kjennes deilig å få beskjeden om at hun får «re-debutere» i verdenseliten i finske Ruka siste helgen i november.

Men hun erkjenner at «tanken har streifet henne» at hun aldri kom til å klare å innfri kravene i helseattesten og komme tilbake.

– Det har gått lang tid, jeg har fått noen slag i trynet og det har ikke bare vært enkelt. Den tanken har streifet meg. Men jeg har hatt det bra, selv om ting har vært tøft rundt det som har toppidrett og langrenn å gjøre.

– Så har jeg klart å gjøre de tingene jeg skal, enn om jeg også har hatt tanker om at «det ender med at det ikke går».

– Klare å trene mindre, spise mer

44bTfghOxNU

VIKTIG STØTTESPILLER: Landslagslege Øystein Andersen, her i Skiforbundets lokaler på Ullevaal i Oslo mandag 8. mai.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun skryter av oppfølgingen fra Norges Skiforbund, Olympiatoppen, et team av leger, ernæringsfysiolog og psykiater.

Men likevel har veien virket lang. Siden sesongen offisielt startet 1. mai har ikke 30-åringen vært å se på verken rulleskirenn eller landslagssamlinger. Informasjonen fra henne selv og Skiforbundet har vært minimal rundt situasjonen hennes.

Nå forteller Gjøvik-jenta mer inngående om hva hun har måttet jobbe med.

– Det er mange områder her, og noen av dem er å klare å trene mindre, spise mer og jobbe med de mentale utfordringene som ligger i dette her. Og gjøre de endringene, som ikke er lett når jeg har gjort noen ting over mange år.

– Å snu den gjør seg ikke av seg selv. Uansett hvor mye hjelp og støtte jeg får, så er det jeg som må gjøre jobben.

Utfordring med beintetthet

Selv om helsesituasjonen hennes har handlet om en totalvurdering fra landslagslegen, så har Østbergs utfordring handlet om beintettheten hennes, forteller hun.

Hun har hatt to tretthetsbrudd som følge av det. Det handler om for dårlig ernæringsstatus, sier hun, og legger til at statusen rundt beintettheten er noe hun har klart å endre på.

– Skjønner at enkelte ting du har gjort, det holder ikke

Når NRK spør om dette har handlet om en uvilje til å trene mindre, eller spise mer en lengre periode, svarer hun slik:

– Det har vært krevende å få dette til å snu. Men jeg har gjort en stor jobb og mye har handlet om at jeg har klart å snu på vaner, eller kall det uvaner om du vil. Jeg har klart å spise mer mat og tilpasset treningen mer. Og kroppen responderer og er med på det.

– At jeg har klart å snu den trenden, det er det beste tegnet på at ting ser bedre ut.

På spørsmål om det har vært tøft å erkjenne at hun har hatt slike utfordringer knyttet til ernæring og trening, avviser Østberg at hun har fornektet det.

– Det har vært mer en prosess hvor du innser og skjønner at enkelte ting du har gjort, det holder ikke hvis du skal komme tilbake. Da må jeg innse at den og den tingen har jeg ikke gjort bra nok og må endres.

Blir klar til OL?

Nå venter en gradvis opptrapping. Det er både langrennssjef Bjervig, lege Andersen og Østberg klare på.

Det blir ikke langrennsåpning på Beitostølen 19.-21. november, men en verdenscuphelg i Ruka 26. - 28. november i første omgang. Det er ikke klart hva hun går etter det.

– Det blir kontinuerlig vurderinger underveis. Øystein (legen) skal fortsatt være streng med meg, sier Østberg.

E-WDw_VpyLo

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter høydenekten mente NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn at det begynte å haste med tanke på å rekke OL. Østberg sier hun har tro på at hun er på startstreken i Beijing i februar.

– Det er fortsatt langt igjen til noe som heter OL. Selvfølgelig ligger det der framme, men helsa går først, sier Østberg.

Langrennssjef Bjervig sier det viktigste er at helsa er i orden og at hun får gått skirenn.

– Vi begynner i Ruka, så får vi se hvordan ting går etter hvert. Det er klart at hun har en imponerende CV. Om ting fungerer er hun høyaktuell for OL, men hun som alle andre må prestere, sier han til NRK.

Sportsnyheter

18-åring rystet Barcelona: – Jeg husker ingenting

Barcelona ble for sterke i Mesterligaens kvartfinale, men nok en gang klarte Brann å skape magi mot verdens beste fotballag.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal