Hopp til innhold

Østberg avslører Johaugs tydelige beskjed: «Ingvild, nå er du for tynn»

Som gjest i Lindmo, åpner Ingvild Flugstad Østberg opp om bakgrunnen om hvorfor hun fikk startnekt – og hvordan hun har klart å komme seg på rett kjøl.

Ingvild Flugstad Østberg, Lindmo

SNAKKER UT: Ingvild Flugstad Østberg understreker at det ikke er farlig å si at man har en spiseforstyrrelse.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Hun var en av dem som tydelig sa «Ingvild, nå er du for tynn».

I Lindmo denne uken, som sendes på NRK1 kl. 21.40 fredag kveld, åpner Ingvild Flugstad Østberg opp om spiseutfordringene som førte til at hun høsten 2019 fikk startnekt fordi hun ikke oppfylte kravene til den obligatoriske helseattesten.

kbkbdgHVdqE

ÅPENT FORHOLD: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg har aldri vært redd for å være direkte med hverandre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Budskapet hun referer til, kom fra lagvenninnen gjennom mange år, Therese Johaug, som fortsatte argumentasjonen:

«Slik du er nå, er du ikke verdens beste skiløper. Du må spise bedre og mer.»

Vi kjenner hverandre godt. Hun vet hun kan si hva som helst til meg, selv om det sårer og jeg gråter, forteller Østberg.

Johaug tok dermed et lignende grep overfor Østberg som hun selv opplevde at Marit Bjørgen tok overfor henne da Johaug selv slet med å holde vekta oppe tidlig i sin karriere.

Da leverte nemlig Bjørgen inn en bekymringsmelding til en ernæringsfysiolog i Olympiatoppen.

Les også Bjørgen varslet om Johaug: – Jeg sendte bekymringsmelding

Marit Bjørgen og Therese Johaug

Johaug: – Måtte ta grep

Det var på en joggetur i fjor vår Johaug valgte å være så direkte. Selv hadde hun akkurat avsluttet karrieren etter å ha tatt tre gull under OL i Beijing. Der fikk ikke Østberg lov til å delta, fordi hun ikke oppfylte kravene til den obligatoriske helseattesten.

– Jeg tok det opp da fordi de hadde vært en negativ utvikling lenge. Jeg følte at hvis hun ville gå fort på ski, så måtte hun ta grep, sier Johaug til NRK.

Hun innrømmer at det ikke var en behagelig samtale, men basert på egne erfaringer håpet og trodde hun at det skulle ha en effekt.

– Det var hardt å høre det da jeg var i samme situasjon, men etterpå var jeg takknemlig for at noen tok det opp med meg, sier Johaug, som hadde prøvd å påvirke Østberg i positiv retning i lang tid.

– Vi er jo nære venninner, og jeg hadde prøvd å si det før. Men denne gangen var jeg ganske tydelig, erkjenner Johaug, som nå er NRKs langrennsekspert.

Les også Startnektane gjorde Østberg sint: – Kjentest veldig, veldig, veldig bortkasta

Ingvild Flugstad Østberg

– Gikk feil vei

Østberg hadde da slitt i nesten tre år. Det var i forbindelse med den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen i 2019 at Gjøvik-løperen for første gang måtte fortelle at hun hadde fått startnekt.

I samtale med Anne Lindmo åpner hun opp hvordan problemene startet. I sesongen 2018/19 vant Østberg både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. I VM tok hun fem medaljer på fem øvelser. Hun var topp motivert og ville bli enda bedre.

Jeg satte veldig høye krav til meg selv. Det gjør jeg fortsatt. Det er en bra ting for å bli verdens beste skiløper. Men det kan også være det som gjør at jeg bryter meg ned heller enn å bygge meg opp. Det jaget gjorde at det gikk feil vei, sier Østberg.

Lindmo 17.03.23

ÅPEN: I samtale med Anne Lindmo forteller Ingvild Flugstad Østberg mer om hva problemene hennes de siste årene har bestått i.

Foto: JULIA NAGLESTAD / NRK

Har snakket om spiseforstyrrelser

Problemet var imidlertid ikke treningen i seg selv, men at matinntaket ikke sto i stil.

På det tidspunktet trente jeg bra nok til å bli verdens beste, men jeg spiste ikke bra nok for å bli verdens beste skiløper, erkjenner hun ettertenksomt.

«Problemer med balansen mellom trening og ernæring» har vært brukt som forklaring på at Østberg har slitt med å innfri kravene til helseattesten, og i lange perioder de siste årene ikke har klart det.

I Lindmo får hun direkte spørsmål om noen rundt henne har brukt ordet «spiseforstyrrelser».

Det er en ting vi har snakket om, bekrefter hun.

Det er ikke et farlig ord. Det er mange nyanser i ordet. Jeg har ikke vært opptatt av om det har vært en spiseforstyrrelse, men hva jeg skal gjøre for å komme meg ut av min situasjon. Det er ikke farlig å si at man har hatt en spiseforstyrrelse, eller har det. Man kan uansett jobbe seg ut av det, utdyper Ingvild Flugstad Østberg i intervjuet som du altså kan se på NRK1 fredag kveld.

Ingvild Flugstad Østberg i Falun

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg måtte droppe femmila i Holmenkollen sist søndag på grunn av forkjølelse, men er klar til å lange ut i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vært ærlig

Opptaket ble gjort i Oslo onsdag kveld. Torsdag var Østberg på plass i Falun for å forberede seg til fredagens klassiske 10-kilometer i verdenscupen.

Det var en fin prat. Jeg var selvfølgelig innom temaer som er litt dystre, og tyngre perioder. Det blir mye fokus på det og veien tilbake. Jeg fikk kanskje delt mer enn tidligere, og jeg håper det kan bli et fint intervju, sier hun.

Var du nervøs?

Jeg vet ikke hvor nervøs jeg var, men jeg var litt spent. Jeg visste hva vi skulle snakke om, men jeg var mer spent på om jeg sa det på en måte som føltes riktig for meg. Jeg har vært ærlig hele veien, men så sitter man alltid med en følelse om man skulle delt mer.

Vil være et godt forbilde

Ingvild Flugstad Østberg har tidligere sagt at hun har følt seg som et dårlig forbilde på grunn av problemene hun har vært igjennom, delvis fordi hun har fått kritikk for å dele for lite.

Jeg har lyst til å være et godt forbilde. Kanskje jeg kan dette hjelpe noen, det hadde vært utrolig bra, sier hun.

Les også Flugstad Østberg følte hun var et dårlig forbilde: – Den stakk mest for min del

Østberg

Finnes det noen som har sagt du er et dårlig forbilde eller er det i ditt eget hode?

Det er et godt spørsmål, for ingen har sagt det noen gang. Jeg tror det er det selvdestruktive hodet mitt som er der med en gang, at «nå tenker den og den at jeg er sånn og sånn». Jeg er litt for hard med meg selv.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal