NRK Meny
Normal

Oslo Schakselskap favoritt i serien

I helgen spilles de tre første rundene av Eliteserien i sjakk. Oslo Schakselskap må nok en gang finne seg i å ha favorittstempelet, mener Hans Olav Lahlum.

sjakk
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Serien er fordelt på ulike divisjoner og ulike soner, øverst troner Eliteserien hvor de 10 lag kjemper om å bli seriemester.

De tre første rundene spilles i helgen og stadion er Haraldsheim Vandrehjem i Oslo.

Det blir også direktesending av enkelte partier. Alle rundene spilles i Oslo, og lagene møtes kun en gang.

På sidene til NSF finner du mer info om serien med tabeller kampoppsett og direkte sendte partier.

Vi har spurt Hans Olav Lahlum om hvordan han vurderer årets Eliteserie.

-Oslo Schakselskap (OSS) har vunnet to år på rad og er regjerende norgesmester. De har det sterkeste laget på papiret, sier Lahlum.

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum

Foto: Arne Sørenes / NRK

Hans Olav Lahlum er lagkaptein for Porsgrunn. Han er for øvrig en markant skikkelse i norsk sjakkliv, som tidligere redaktør av Norsk Sjakkblad, internasjonal dommer og ikke minst som turneringsarrangør.

Hør hele intervjuet med Hans Olav Lahlum!

Kamp om medaljer og nedrykk

Han mener flere lag kan gi OSS god kamp om seriemestertittelen. Hovedutfordreren blir Moss, som b.la stiller med norgesmester Frode Elsness. De har dessuten forsterket laget med hjelp utenifra med de to stormestrene Normunds Miezis fra Latvia og Aloyzas Kveinys fra Litauen.

Asker er også et farlig lag som har flere mesterskap bak seg. De er anført av stormestrene Berge Østenstad og Jonathan Tidall.

Hvem tror du vinner Eliteserien? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

I den andre enden av tabellen mener Lahlum at det er fare for at Team Bjørnsen fra Tromsø kan komme til å rykke ned. Den andre nedrykksplassen vil bli en kamp mellom Trondheim og Akademisk, men selv lag som Bergens og Porsgrunn må prestere for å være sikker på plassen.

Stjernespillere

Enkelte av lagene har valgt og leie inn utenlandske spillere for å forstreke laget. Lahlum mener dette er et omstridt fenomen.

- Sett fra seriens synspunkt er det lett og se både fordeler og ulemper, det fører til en nivåøkning og det er spennende å få inn nye sterke spillere. Men man kan få et skille mellom lag som kan og vil bruke penger på utenlandske stjerner og de som vil bruke egne spillere.

Våre to store stjerner, Magnus Carlsen og Simen Agdestein spiller ikke i Eliteserien, men det er ingen mangel på storspillere like vel.

- Det er mange spennende spillere å følge, f.eks er Leif Erlend Johannesen og Einar Gausel av landets sterkeste spillere og spiller for OSS. Porsgrunn har brødrene Lie, Kjetil og Espen. Kjetil er stormester og Espen er norgesmester fra 2007. Moss har regjerende norgesmester Frode Elsness, Asker har Berge Østenstad som har vunnet eliteklassen 7 ganger, så på førstebord er det alltid et stjernemøte.

Få kvinner

Silje Bjerke

Silje Bjerke

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er ikke mange kvinner å finne på lagene, selv om sjakk er en sport hvor dette burde vært mulig. Men landets beste kvinnelige spillere er å finne i lagoppstillingene.

- Silje Bjerke er i form og er kanskje den sterkeste i øyebikket. Det virkelig store talentet er Katrine Tjølsen som bare er 15 år og scoret bra for Bergens også i fjor.

Hør hele intervjuet med Hans Olav Lahlum!

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal