NRK Meny
Normal

Oslo får ny OL-konkurrent

Ukraina kommer til å søke om vinter-OL i 2022. Dermed får en eventuell norsk søknad ytterligere konkurranse.

Ukraina

Ukraina under innmarsjen i Torino-OL i 2006. Nå ønsker de å marsjere inn på hjemmebane når OL skal arrangeres i 2022

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Det var landets president Viktor Janukovitsj som kunngjorde dette torsdag. - Et østerriksk selskap med lang erfaring fra vinterolympiske prosjekt har undersøkt mulighetene våre, sa presidenten.

Han fortalte ikke navnet på det østerrikske selskapet.

OL i Karpatene

Det er ennå ikke helt nøyaktig klart hvor Ukraina mener å arrangere OL. Men det blir i Karpatene lengst vest i landet, en fjellkjede med topper opp mot 2000 meters høyde. Der ligger det allerede flere vintersportssentre, men foreløpig med svært utilstrekkelig infrastruktur for større arrangementer.

- Det østerrikske selskapet fortsetter sine vurderinger, og skal levere en oppdatert rapport mot slutten av første halvår. Da vil vi få vite mer om hvor mye arbeid vi må gjøre før vi offisielt kan kunngjøre vårt kandidatur, sa Janukovitsj.

Ukraina skal sammen med Polen arrangere fotball-EM i sommer. Men landet har allerede fått kritikk for at de ligger etter planen med forberedelsene.

- Fotball-EM blir avgjørende

Stadion i Lvov

Ukraina skal arrangere fotball-EM sammen med Polen i sommer, og gjennomføringen av det arrangementet får mye å si for Ukrainas OL-sjanser i 2022

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Janukovitsj kunngjorde planene om OL-søknad i forbindelse med åpningen av en ny terminal på flyplassen ved Lvov. Terminalen blir bygget i forbindelse med fotball-EM, og presidenten la ikke skjul på at gjennomføringen av EM blir viktig for landets OL-søknad.

- Vi er innforstått med at en EM-suksess i sommer vil bli avgjørende når IOC (den internasjonale olympiske komité) skal ta sin avgjørelse, sa Janukovitsj.

Ukrainas mest kjente vintersportssted er Bukovel utenfor byen Ivano-Frankivsk vest i landet. Den er bygt av private investorer og har rundt 50 kilometere med løyper.

Også Norge kan som kjent komme til å stå på søkerlista når arrangøren av OL 2022 blir valgt i 2015 . Norges Idrettsforbund kommer etter alt å dømme til å vedta at Norge skal sende en søknad på sitt ekstraordinære ting i sommer.

Vinter-OL har hittil aldri vært arrangert i Øst-Europa, men Sotsji i Russland skal være vertskap i 2014. I 2018 skal de gå i Pyeongchang i Sør-Korea.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street