NRK Meny
Normal

Oslo bruker mest av alle på OL-søknanden

Ifølge VG har Oslo det klart høyeste søknadsbudsjettet av alle byene som ønsker seg vinter-OL i 2022. Helt feil, sier OL-direktøren.

OL

Eli Grimsby, direktør for den kommunale etaten Oslo2022, sier Oslo har lagt mer vekt på promotering og er kommet langt i forhold til konkurrentene om OL i 2022.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Ifølge VG har Oslo2022 levert et søknadsbudsjett til IOK på 312 millioner kroner.

De andre søknadsbyenes budsjett er langt mer nøkterne. Kasakhstanske Almatys budsjett er på 207 millioner kroner, mens Beijings er 180 millioner.

– Kunne gått til breddeidrett

Krakow og russiske Lvivs er på henholdsvis 156 millioner og 132 millioner.

– Dette er nye tall for meg. Det er ingen verdens ting i dette som vitner om nøysomhet. Det verste er likevel at jeg ikke vet hva pengene brukes til. Er det representasjon? Konsulenter? Det eneste jeg vet, er at dette er veldig, veldig mye penger som kunne gått til breddeidrett, sier Jacob Lund til avisen.

DNBs tidligere sponsorsjef er motstander av OL om åtte år.

Når det gjelder budsjett til bygging av OL-anleggene, oppgir Oslo at de skal bruke 16,5 milliarder kroner. Det er mindre enn Almaty (22,7 milliarder) og Lviv (19,2 milliarder), men mer enn Beijing (13,4 milliarder) og Krakow (3,2 milliarder).

– Vil ha nytte av det

Eli Grimsby, direktør for den kommunale etaten Oslo2022, mener VG tar helt feil.

– Mesteparten av det vi bruker på OL-søknaden er lønn til våre ansatte og innleide som har i oppgave å utvikle et godt konsept i tråd med statlige og kommunale krav. Det gjennomsnittlige lønnsnivået i Norge er betydelig høyere enn samtlige av våre konkurrenter. VG unnlater å se på kostnadene til søkerarbeidet i lys av dette, og da blir sammenligningen feil, sier Eli Grimsby i en pressemelding.

Hun understreker at prosjektet er kvalitetssikret i to omganger, nå sist av statens egen kvalitetssikrere med Det Norske Veritas i spissen.

På spørsmål om hva hun mener om at Oslo bruker mest av alle på søknaden, svarer hun følgende:

– Vi har lenge sagt at vi har kommet langt i forhold til konkurrentene våre i en tidlig fase. De legger nok mer vekt på promotering. Vi vil ha nytte av dette selv om vi ikke skulle få OL. Det ville da foreligge reguleringsplaner for Valle Hovin og Jordal, samt planer for Kjelsrud og Økern, sier Grimsby.

Vertsbyen velges i Malaysia i juli neste år.

Siste nytt

 • Curlingparet tilbake i Sør-Korea

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien er på plass i Pyeongchang, og er klare for å motta OL-medaljene.

  – Vi har ikke hørt om noen seremoni ennå. Tiden vil vise, sier Skaslien.

  – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK
 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe. Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat. Lars Helge Birkeland går førsteetappe, mens Tarjei Bø har den andre etappen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin