NRK Meny
Normal

Oslo bruker mest av alle på OL-søknanden

Ifølge VG har Oslo det klart høyeste søknadsbudsjettet av alle byene som ønsker seg vinter-OL i 2022. Helt feil, sier OL-direktøren.

OL

Eli Grimsby, direktør for den kommunale etaten Oslo2022, sier Oslo har lagt mer vekt på promotering og er kommet langt i forhold til konkurrentene om OL i 2022.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Ifølge VG har Oslo2022 levert et søknadsbudsjett til IOK på 312 millioner kroner.

De andre søknadsbyenes budsjett er langt mer nøkterne. Kasakhstanske Almatys budsjett er på 207 millioner kroner, mens Beijings er 180 millioner.

– Kunne gått til breddeidrett

Krakow og russiske Lvivs er på henholdsvis 156 millioner og 132 millioner.

– Dette er nye tall for meg. Det er ingen verdens ting i dette som vitner om nøysomhet. Det verste er likevel at jeg ikke vet hva pengene brukes til. Er det representasjon? Konsulenter? Det eneste jeg vet, er at dette er veldig, veldig mye penger som kunne gått til breddeidrett, sier Jacob Lund til avisen.

DNBs tidligere sponsorsjef er motstander av OL om åtte år.

Når det gjelder budsjett til bygging av OL-anleggene, oppgir Oslo at de skal bruke 16,5 milliarder kroner. Det er mindre enn Almaty (22,7 milliarder) og Lviv (19,2 milliarder), men mer enn Beijing (13,4 milliarder) og Krakow (3,2 milliarder).

– Vil ha nytte av det

Eli Grimsby, direktør for den kommunale etaten Oslo2022, mener VG tar helt feil.

– Mesteparten av det vi bruker på OL-søknaden er lønn til våre ansatte og innleide som har i oppgave å utvikle et godt konsept i tråd med statlige og kommunale krav. Det gjennomsnittlige lønnsnivået i Norge er betydelig høyere enn samtlige av våre konkurrenter. VG unnlater å se på kostnadene til søkerarbeidet i lys av dette, og da blir sammenligningen feil, sier Eli Grimsby i en pressemelding.

Hun understreker at prosjektet er kvalitetssikret i to omganger, nå sist av statens egen kvalitetssikrere med Det Norske Veritas i spissen.

På spørsmål om hva hun mener om at Oslo bruker mest av alle på søknaden, svarer hun følgende:

– Vi har lenge sagt at vi har kommet langt i forhold til konkurrentene våre i en tidlig fase. De legger nok mer vekt på promotering. Vi vil ha nytte av dette selv om vi ikke skulle få OL. Det ville da foreligge reguleringsplaner for Valle Hovin og Jordal, samt planer for Kjelsrud og Økern, sier Grimsby.

Vertsbyen velges i Malaysia i juli neste år.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale