Hopp til innhold

Williams etter skandalekamp: – Jeg følte det var sexistisk

Tennisstjernen Serena Williams var så sint at hun gråt etter å ha tapt US Open-finalen. Etterpå uttalte hun at hun ikke tror en mannlig spiller ville fått samme behandling av dommerne.

TENNIS/

IRRITERT: Serena Williams var ikke fornøyd med avgjørelsene hun fikk imot seg i US Open-finalen, noe hun også fortalte til dommerne. Her snakker hun med hoveddommer Carlos Ramos, som så langt ikke har uttalt seg om hendelsene.

Foto: Danielle Parhizkaran / Reuters

US Open-finalen mellom Williams og det japanske stjerneskuddet Naomi Osaka utviklet seg til en kamp som ikke akkurat vil bli husket for selve spillet.

Det hele startet etter at Williams fikk advarsel fordi treneren hennes, som satt på tribunen, forsøkte å gestikulere noe til henne. I disse kampene har ikke trenerne lov til å ha kontakt med utøveren.

Williams nektet for at hun hadde sett noe hånd-tegn fra treneren, og ba om en unnskyldning fra dommeren. Treneren har senere innrømmet at han prøvde å kommunisere.

Deretter forsøkte Williams på et tidspunkt å knuse sin egen racket i raseri, noe hun fikk poengtrekk for, før hun kalte dommeren en tyv fordi han ga henne poengstraff. Dette utløste en såkalt «gamestraff».

– Jeg er ikke en juksemaker! Hvordan våger du å insinuere at jeg jukset? Du stjal ett poeng fra meg. Du er en tyv, sa Williams da stillingen i det andre settet ble endret fra 4-3 til 5-3.

Williams

Også turneringsdommer Brian Earley fikk høre det fra Williams.

Foto: Timothy A. Clary / AFP

Tårene rant

I den videre diskusjonen med dommeren klarte ikke amerikaneren å holde tårene tilbake. Tårene rant også hos Williams da 20 år gamle Osaka til slutt vant US Open-finalen.

Etterpå var det Osakas tur til å gråte, da hun ble buet på av det Williams-vennlige publikummet da hun sto på podiet.

SPO-TEN-GSE-WTA-2018-US-OPEN---DAY-13

Williams ble så oppgitt at hun knuste sin egen tennisracket.

Foto: CHRIS TROTMAN / AFP

Den høydramatiske finalen endte 6-2, 6-4, og Osaka er dermed den første japanske kvinnen som har vunnet en Grand Slam-tittel.

Men, den unge japanerens prestasjon vil trolig likevel bli overskygget av alt det andre som skjedde i finalen.

– Ville aldri gjort det mot en mann

På pressekonferansen etter kampen sa Williams at hun føler dommerne behandler kvinnelige tennisspillere annerledes enn de mannlige.

– Jeg har sett andre menn kalle dommerne forskjellige ting. Jeg er her for å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling. At jeg sa «tyv», og at han da ga poengstraff, det fikk meg til å føle at det var sexistisk. Han ville aldri ha gjort det mot en mann for å si «tyv», sa den tidligere verdenseneren.

Hun har også tidligere uttalt at ett av hennes mål i karrieren er å gjøre tennis til en mer likestilt sport.

Får støtte

Williams uttalelser har vakt oppsikt og ikke alle er enige i at dommeren gjorde noe galt, men hun får også støtte fra andre tennisprofiler, som den tidligere Australian Open-vinneren Victoria Azarenka.

– Dersom dette var en kamp mellom menn, hadde det ikkje skjedd på den måten. Det bare hadde ikke det, skrev hun på Twitter etter kampen.

Laster Twitter-innhold

Den tidligere tennisstjernen Billie Jean King, som etter sin egen karriere har jobbet mye med nettopp likestilling i tennis, støtter også Williams.

– Når en kvinne viser følelser er hun «hysterisk» og hun blir straffet for det. Når en mann gjør det samme, er han frittalende og det er ingen konsekvenser. Takk, Serena Williams for å sette ord på denne dobbeltmoralen. Vi trenger at flere gjør det samme, skriver hun på sin Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

Andre mener dommeren bare gjorde det han skulle.

– Ramos fulgte bare regelverket. Jeg synes ikke han gjorde noe galt. Om dette er galt må vi heller diskutere om denne regelen (coaching) skal eksistere, sier Catherine Whitaker i The Telegraphs tennis-podcast.

Beklaget seieren

Også for vinneren Osaka ble finalen en følelsesmessig berg- og dalbanetur.

I spillet var hun fullstendig uredd og herjet til tider med 16 år eldre Williams. Men da hun omsider kunne slippe jubelen løs, var det til pipekonsert fra publikum i New York. Etter finalen beklaget hun rett og slett seieren.

– Jeg vet at alle heiet på henne, og jeg er lei meg for at det endte slik. Jeg vil bare si takk for at dere så på kampen. Tusen takk, sa den beskjedne 20-åringen, som ennå ikke var født da Williams begynte sin profesjonelle karriere.

TENNIS/

Både Williams og Osaka gråt etter finalen, men mellom dem var det ikke ondt blod. Williams forsøkte etter hvert å trøste den unge vinneren.

Foto: Robert Deutsch / Reuters

Williams ba publikum om å slutte å bue på Osaka, og etter kampen sa hun også at japaneren spilte godt og fortjente å vinne.

Osaka har flere ganger uttalt at Williams er hennes store idol, noe hun gjentok etter finalen. De to har møttes kun én gang tidligere, i Miami, og også den gangen vant Osaka etter to sett.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal