NRK Meny
Normal

Så nære var Norge - ingen visste om steinen var inne eller ute

SOTSJI (NRK.no): Det har handlet om millimeter for curlinggutta hele OL, og i skjebnekampen kom det verste stangskuddet. – Stort nærmere går det ikke an å komme, sier Pål Trulsen.

Veldig nære

En av de britiske spillerne stirrer så hardt han kan ned mot sin egen stein. Det store spørsmålet - var hele steinen utenfor den røde linja? Begge lags spillere flokket seg rundt steinen i flere minutter - uten å komme til en klar konklusjon.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Thomas Ulsrud og Pål Trulsen

Skip Thomas Ulsrud og trener Pål Trulsen fortvilte over marginene som gikk mot dem. Her er de etter tapet mot Danmark.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Klimakset i den dramatiske kampen kom på aller siste stein, da den britiske skipen traff et mirakelskudd.

Men steinen som irriterte de norske gutta aller mest, kom i den åttende omgangen.

Norge kunne fått en stor fordel videre i kampen om de hadde spilt 0-0 i den åttende omgangen, men da måtte de få en av britenes steiner ut av boet.

Steinen skled utover mot høyresiden av boet og forbi den røde linja - trodde de norske spillerne.

– Jeg trodde den var ute, Håvard trodde den var ute, Thomas trodde den var ute. Skottene trodde den var inne. Det er vanskelig å si. Vi får vel aldri vite det, sier Christopher Svae til NRK.no.

Får ikke måle før slutten av omgangen

Steinen ble liggende helt ved siden av linja, og spillerne på begge lag ble stående i flere minutter og nistirre fra alle vinkler.

Dommerne får ikke sjekke plasseringen med måleinstrumenter før etter omgangen er ferdig. Og før den tid måtte de norske gutta velge taktikk - skulle de spille som om steinen var inne, eller som om steinen var ute?

Til slutt måtte Ulsrud og co erkjenne at de ikke kunne ta sjansen på å la steinen ligge. De turte ikke stole på at måleinstrumentene skulle vise at steinen var ute.

– Jeg trodde den var ute, og da kunne det blitt helt annerledes. Så det er små marginer, sier Thomas Ulsrud til NRK.no.

Thomas Ulsrud (left ) and Torger Nergård

Thomas Ulsrud (t.v.) og Torger Nergård fortviler under kampen mot Storbritannia.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Store konsekvenser

Den irriterende steinen på linja fikk nemlig store konsekvenser. Den gjorde det nesten umulig for Norge å «nulle» omgangen, og britene tok overtaket i kampen.

– Den får utrolig mye å si, for den ligger der og legger press på oss hele omgangen. Med usikkerheten om den er inne eller ikke, kan vi ikke gå for å nulle omgangen, så da ble det ett poeng til oss. Da sitter de i førersetet, og vi må prøve desperat å overleve i hele siste omgang. Det klarte vi helt til den siste steinen, sier Svae oppgitt.

Spennende også på slutten

Sochi Olympics Curling Men David Murdoch

Den britiske skipen Dave Murdoch traff sitt livs skudd.

Foto: Robert F. Bukaty / Ap

For dramaet var altså ikke over. I den siste omgangen var det bare noen få centimeter om å gjøre at Norge traff perfekt med sin sistestein, men Ulsrud bommet såvidt.

Dermed fikk den britiske skipen sjansen til å sette favorittskuddet sitt med den aller siste steinen i kampen.

– Jeg føler at vi har litt marginer mot oss på slutten. Han får favorittslaget sitt. Jeg var sikker på at han skulle bomme, men der tok jeg dessverre feil, sier Pål Trulsen.

– Det er antageligvis den beste steinen jeg har satt i karrieren min, gliste den britiske skipen David Murdoch etter kampen.

– Ekstremt lite om å gjøre

Christoffer Svae, som er mannen bak klovnebuksene, mener Norge var uheldig med flere lignende skudd gjennom hele kampen.

– Mostandersteinene gikk liksom akkurat ikke ut. Det er så ekstremt lite om å gjøre. Men alle curlinglag opplever at steinene ruller sin vei. Denne uka rullet de ikke vår vei, sier Svae.

Det var nemlig ikke bare i den avgjørende kampen at Norge hadde marginer mot seg.

Trener Pål Trulsen mener at det norske laget har vært godt nok, men at de har hatt uflaks i hele OL.

– Femteplass er kjipt, og stort nærmere går det ikke an å komme. Laget har spilt bra. Vi topper scoringsstatistikken, så vi har hatt mange småting mot oss. I de to siste kampene har vi dessuten møtt skiper i virkelig storform. Så litt uflaks føler jeg vi har hatt, sier OL-vinneren fra 2002.

Skip Thomas Ulsrud er enig.

– Det er liksom under én centimeter som skal til, så vinner Norge. Sånn er curling på toppnivå, men vi føler vi har fått litt dårlig betalt. Vi var veldig nære, sier Ulsrud.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, Norge - Storbritannia i curling» i nytt vindu

Siste nytt

 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma