Hopp til innhold

Skandale avslørt: – Så dumme er vi ikke. Det måtte bli oppdaget

Da verdenseliten konkurrerte i militær-VM, vant en helt ukjent orienteringsløper. Nå er hun utestengt etter påstander om omfattende juks med hemmelige stier og hjelp fra tilskuere.

VM orientering 2019

– Dette er så ekstremt. Noe sånn har jeg aldri vært borte i. Det er bare for dumt, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Du har mye mer å tjene på dette enn å dope deg. Så ekstremt er det, sier orienteringsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg til NRK.

Hendelsen hun sikter til skjedde i Kina i helgen.

Og hendelsesforløpet er mildt sagt oppsiktsvekkende. Flere av de beste orienteringsløperne i verden deltok i mesterskapet ettersom mange av de mellom- og østeuropeiske løperne er ansatt i militæret.

Men putselig lekte helt ukjente hjemmehåp med konkurrentene.

– Folk bare ristet på hodet da de så resultatlistene. Da dette kom opp, så ga det jo litt mer mening, sier Nordberg.

Vinneren har fått munnkurv

I forkant av VM gjorde Li Meizhen et intervju hvor hun forklarte at hun begynte med orientering helt på slutten av 2018. Hun slet litt med å forstå hvordan man leste et kart, men at hun øvde på det.

Meizhen stod først som vinner av løpet med seks minutters margin.

– Altså, så dumme er vi ikke. Det måtte bli oppdaget. Det som er skremmende er at både arrangører, ledere og løpere må ha vært involvert, sier Nordberg.

Flere nasjoner sendte inn klager på kineserne. Protesten ble tatt til følge, og utøverne utestengt fra resten av mesterskapet.

– Kina var jo så frekke at de anket den avgjørelsen. Den ble avvist, sier Nordberg.

VM i orientering.

Matthias Kyburz, her fra VM i orientering i Norge tidligere i år.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Løperen som vant mesterskapet er sveitsiske Matthias Kyburz, som også løper stafetter for Tyrving i Bærum.

– Vi har fått ordre om at vi ikke får lov til å kommentere omstendighetene inntil det er en offisiell resultatliste, sier han til NRK.

Arrangøren har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Nordmenn løper i Kina denne helgen

Orienteringsløperne skal ha fått assistanse av publikum i skogen, samt hatt markeringer som viste veien til postene.

Kanskje mest oppsiktsvekkende er det at det var lagd stier som ikke var markert på kartene, men som kun kineserne visste om, skriver Det internasjonale orienteringsforbundet i en pressemelding.

– De hadde flere av de beste tidene i dameklassen. Sånn går jo bare ikke an, sier Nordberg.

Det internasjonale orienteringsforbundet etterforsker nå saken, selv om de ikke var arrangør for mesterskapet.

Det er de derimot i verdenscupfinalen som løpes i nettopp Kina denne helgen.

– Forbundet la ut en uttalelse i går hvor de går gjennom det som skjedde og hvor de forklarer at de skal følge med ekstra i løpet som skal arrangeres i helgen. Jeg skjønner at de som reiser nå er litt usikre på hva som venter dem, sier Nordberg.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Røff start på Hovlands tittelforsvar

  Viktor Hovland fikk en frustrerende åpning i jakten på en tredje strake golftittel i World Challenge. Han gikk første dag ett slag over par.

  Det holder til en 16.-plass før de tre siste rundene på Bahamas. Hovland spilte seg til fire birdier (tre av dem på rad), men gikk også på noen stygge smeller.

  Særlig det som skjedde på hull 17, vil plage ham. Der havnet han i greenbunkeren og slet med å få ballen opp igjen. Senere sendte han putten forbi hullkanten og noterte en sviende dobbeltbogey.

  Fra før hadde han fått bogey tre ganger.

  Hovland vant World Challenge i både 2021 og 2022. Tiger Woods står bak turneringen som er en del av PGA-kalenderen, men den teller ikke som en offisiell konkurranse.

  Woods deltar selv på banen i New Providence. Det er første gang siden US Masters i april at golfikonet spiller blant eliten. En ankeloperasjon satte 47-åringen ut av spill.

  Amerikaneren startet første runde med å gå tre slag over par. Kun 20 spillere er invitert til å delta på Bahamas. (NTB)

  Viktor Hovland i aksjon i World Challenge
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal