Skandale avslørt: – Så dumme er vi ikke. Det måtte bli oppdaget

Da verdenseliten konkurrerte i militær-VM, vant en helt ukjent orienteringsløper. Nå er hun utestengt etter påstander om omfattende juks med hemmelige stier og hjelp fra tilskuere.

VM orientering 2019

– Dette er så ekstremt. Noe sånn har jeg aldri vært borte i. Det er bare for dumt, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Du har mye mer å tjene på dette enn å dope deg. Så ekstremt er det, sier orienteringsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg til NRK.

Hendelsen hun sikter til skjedde i Kina i helgen.

Og hendelsesforløpet er mildt sagt oppsiktsvekkende. Flere av de beste orienteringsløperne i verden deltok i mesterskapet ettersom mange av de mellom- og østeuropeiske løperne er ansatt i militæret.

Men putselig lekte helt ukjente hjemmehåp med konkurrentene.

– Folk bare ristet på hodet da de så resultatlistene. Da dette kom opp, så ga det jo litt mer mening, sier Nordberg.

Vinneren har fått munnkurv

I forkant av VM gjorde Li Meizhen et intervju hvor hun forklarte at hun begynte med orientering helt på slutten av 2018. Hun slet litt med å forstå hvordan man leste et kart, men at hun øvde på det.

Meizhen stod først som vinner av løpet med seks minutters margin.

– Altså, så dumme er vi ikke. Det måtte bli oppdaget. Det som er skremmende er at både arrangører, ledere og løpere må ha vært involvert, sier Nordberg.

Flere nasjoner sendte inn klager på kineserne. Protesten ble tatt til følge, og utøverne utestengt fra resten av mesterskapet.

– Kina var jo så frekke at de anket den avgjørelsen. Den ble avvist, sier Nordberg.

VM i orientering.

Matthias Kyburz, her fra VM i orientering i Norge tidligere i år.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Løperen som vant mesterskapet er sveitsiske Matthias Kyburz, som også løper stafetter for Tyrving i Bærum.

– Vi har fått ordre om at vi ikke får lov til å kommentere omstendighetene inntil det er en offisiell resultatliste, sier han til NRK.

Arrangøren har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Nordmenn løper i Kina denne helgen

Orienteringsløperne skal ha fått assistanse av publikum i skogen, samt hatt markeringer som viste veien til postene.

Kanskje mest oppsiktsvekkende er det at det var lagd stier som ikke var markert på kartene, men som kun kineserne visste om, skriver Det internasjonale orienteringsforbundet i en pressemelding.

– De hadde flere av de beste tidene i dameklassen. Sånn går jo bare ikke an, sier Nordberg.

Det internasjonale orienteringsforbundet etterforsker nå saken, selv om de ikke var arrangør for mesterskapet.

Det er de derimot i verdenscupfinalen som løpes i nettopp Kina denne helgen.

– Forbundet la ut en uttalelse i går hvor de går gjennom det som skjedde og hvor de forklarer at de skal følge med ekstra i løpet som skal arrangeres i helgen. Jeg skjønner at de som reiser nå er litt usikre på hva som venter dem, sier Nordberg.

Siste nytt

 • BA: Norge søker håndball-VM i 2025

  Norge kommer trolig til å søke om å få arrangere håndball-VM for menn i 2025, sammen med Danmark og Kroatia, skriver Bergensavisen.

  – Vi har kommet såpass langt at vi er enige om hovedtrekkene i en modell for gjennomføring, inkludert fordeling av mesterskapet, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund til avisen.

  Håndball herrer Golden League-turneringen i Danmark
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal