Dette er landslagstrenerens «hemmelige» våpen

SOTSJI (NRK.no): På en tavle som landslagstrener Espen Andersen viser løperne under innskyting og trening står det «offensiv – enkelt». Ordene skal hjelpe de norske skiskytterne til OL-gull.

Espen Andersen

Her er tavlen med de motiverende ordene «offensiv – enkelt» sammen med landslagstrener Espen Andersen (med ryggen til) på standplass under lørdagens OL-sprint.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

 • Følg, hør og chat med NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée under mennenes fellestart fra kl 11.30 her!

– Det er de ordene vi går for hele tiden, sier Andersen når NRK.no ber han fortelle historien bak ordene.

Espen Andersen

Slik ser tavlen ut. Nederst er ordene «offensiv – enkelt» som skal hjelpe skiskytterne å fokusere på de riktige tingene under skyting.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

De to ordene «offensiv» og «enkelt» skal hjelpe løperne til å fokusere på de rette tingene. De skal også «trigge gutta», som han sier.

– Vi trener på mange ulike aspekter gjennom en hel sesong, men når vi kommer til konkurranser er det viktig å ikke komplisere ting. Vi må klare å konsentrere oss om de viktigste oppgavene i skytingen der og da. Det er det dette (ordene) handler om, sier Andersen.

– Alle har hemmelige ord

Siden det ikke er tillat med kommunikasjon mellom trenere og løpere på standplass under konkurranser, er det på trening og under innskyting Andersen viser tavlen til de norske skiskytterne.

Tavlen er den samme som viser treffpunktene til løperne.

Johannes Thingnes Bø avslører at også hver enkelt løper har sine egne ord de tenker på når de skyter.

– Men jeg vil ikke røpe mine ord, gliser 20-åringen.

– Hvorfor ikke?

– Fordi hvis jeg en dag bommer så spør dere (journalister, journ. anm.) om de ordene er feil. Det er ikke vits å fortelle de til noen andre.

Espen Nordby Andersen

Landslagstrener Espen Anderse.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Svendsen gir OL-skytingen «godkjent»

Hegle Svendsen mener trenerens ord er velvalgte.

– Det å være offensiv og samtidig tenke enkelt er ofte det som fungerer, sier han.

Svendsen gir skytingen hittil i OL godkjent, mens langrennsformen begynner å komme seg etter to tunge dager under sprinten og jaktstarten. Dårlige ski sendte han trolig ut medaljekampen på 20-kilomteren.

Trener Andersen sier skytingen hittil i OL har vært «ganske bra».

– Men den kan alltid bli bedre.

Da gjelder det å være offensiv og tenke enkelt.

PS! Smørerne hevder de har knekt koden og at de norske skiskytterne nå skal ha bra ski.

Siste nytt

 • Gir grønt lys for treningskamper

  Norges Fotballforbund åpner nå for at klubbene i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon kan spille treningskamper. Det bekrefter NFF i en uttalelse på egne nettsider. Kravene i helseprotokollen som er nedfelt for treningsaktiviteter vil inntil videre også gjelde også for treningskamper.

  rKtt_kErvZ4
  Foto: Ole Martin Wold
 • Ny Start-spiller langtidsskadet

  Starts nye midtstopper Henrik Gjesdal får ikke spilt en eneste kamp i den gul-svarte drakten denne sesongen. 26-åringen fikk en vridning i kneet under lørdagens trening, og undersøkelser viser at fremre korsbånd er avrevet, skriver Start på sin hjemmeside. Gjesdal må opereres, og det ventes over et halvt år med behandling og opptrening.

  SFdfUdJw2OQ
  Foto: Ole Martin Wold
 • Kjempebrøler av Jarstein

  Rune Almenning Jarstein gjorde en kjempetabbe i det 68. minutt i kveldens oppgjør mellom Hertha Berlin og RB Leipzig. Den norske målvakten sleit med å holde ballen i fast grep etter å ha reddet et skudd, og var uheldig og skjøv ballen inn i eget mål. Det ga 2-1-ledelse til Leipzig. Heldigvis for Jarstein og Hertha sørget Krzysztof Piateks straffespark på tampen for sluttresultatet 2-2, og ett poeng til bortelaget. Begge målene før pause kom på hjørnespark. Marko Grujic ga Hertha ledelsen, men Lukas Klostermann nikket inn 1-1.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal