Oppvaskmøte for norsk ishockey

– Jeg vil ha slutt på ordningen med å trekke klubbene for poeng midt i en sesong, sier Rosenborg Hockeys direktør. I dag er det oppvaskmøte mellom klubbene og forbundet.

Rosenborg Hockey

Rosenborg (bildet) og dommerregninger vil stå i fokus på ishockeyens oppklaringsmøte - eller oppvaskmøte - i dag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Klubblederne i eliteserieklubbene i ishockey møtes i dag for å diskutere forholdet mellom klubbene og forbundet, ikke minst i lys av poengtrekk-straffer som er delt ut denne sesongen.

Møtet skal etter planen vare i hele seks timer.

Tre av klubbene i eliteserien har fått idømt poengtrekk av ulik størrelse og av ulike grunner denne sesongen.

 • Lørenskog ble før sesongstart straffet med 20 minuspoeng for å ha vært for seine med å levere inn sin lisenssøknad etter fjorårssesongen. Anken er avvist, og nå går saken til det sivile rettsapparatet.
 • Rosenborg er trukket 4 poeng for å ha vært for sein med å refundere utlegg til dommerutgifter. De anker straffen, og sier at også de vil forfølge den helt til rettsapparatet om nødvendig.
 • Tønsberg er trukket 3 poeng av samme grunn som Rosenborg. De har ennå ikke varslet noen reaksjoner på straffen.

– Alt dette gjør det nødvendig å ta en runde på regler og håndtering av regelverket. Her må vi bli mer samstemt. Det er det som blir tema på møtet i dag, sier Per Jørgensen til NRK. Han er administrerende direktør i Rosenborg Hockey Elite.

– Fokus blir naturlig nok på de sakene om poengstraff som har versert i det siste, legger han til.

Vil stoppe "tullete regler"

Per Jørgensen

- Jeg vil ha bort ordningen med poengtrekk midt i sesongen, sier Rosenborg-direktør Per Jørgensen.

Foto: NRK

Jørgensen vil ha slutt på ordningen med å trekke poeng midt i en sesong.

– Det er tullete regler, og det må vi få stoppet. Det er meningsløst. Tenk deg at det hadde skjedd i fotball: Rosenborg ligger to poeng bak Strømsgodset med fem serierunder igjen, blir trukket seks poeng og mister sjansen til å vinne serien. Det sier seg selv hvor dumt det er, sier Jørgensen.

Og han legger til:

– Klubbene har et ansvar overfor sponsorer, sesongkortkjøpere, vip-kort, supportere og vanlig publikum. Det blir lett useriøst når poeng trekkes i løpet av sesongen. Da må man heller se på sanksjoner for neste sesong, Og det trenger ikke bli poengtrekk, jeg kommer til å foreslå andre sanksjoner.

– Kan du ta dem her?

– Nei. Jeg vil vente til i kveld.

– Lei av svart dommerbetaling

– Men dette er regler som klubbene selv har vært med på å vedta. Hvorfor reagere da når dette rammer en selv?

– Med hensyn til dommerregningene, var det korrekt å godta ordningen. Jeg hadde selv sett meg lei på at dommerregningene ofte ble betalt svart, gjerne fra kiosker og billettsalg der pengene ble puttet i en konvolutt og gitt til dommerne. Derfor signerte jeg avtalen.

Jørgensen mener likevel at forbundet håndterer den firkantet. – Vi har betalt regningene fram til november, og det var da de nye reglene trådte i kraft. Og den første fakturaen var en forskuddsbetaling. Vi kan ikke drive bankvirksomhet for forbundet, det har vi ikke råd til, sier han.

– Har du billån, tar ikke banken høyre forhjul

Videre forteller Jørgensen at Rosenborg hadde bedt om et møte med forbundet for å finne en smidig måte å gjøre det på.

Det er enkelt å finne løsninger på veien. Har du et billån, kommer ikke banken og tar av høyre forhjul selv om du er litt sein med innbetalingen. Da finner men en annen løsning.

– Hvorfor går dere til media med kritikken?

– Det er fordi at vi sender mailer og ringer uten respons, og vi deretter blir framstilt som store idioter som har underskrevet en avtale. Og at vi derfor blir straffet med minuspoeng. Dette uten at vi har fått sjansen til å forklare oss i forkant. Vi fikk bare en mail, vi, om at vi skulle trekkes fire poeng. Forbundet sendte deretter pressemelding uten å snakke med oss. Det er uholdbart.

Vil ha mer fleksibel praksis

Han ønsker at forbundet skal ha en mer fleksibel praksis som omfatter diskusjon med klubbene når problemer oppstår.

– Da må forbundet gå i seg selv for å finne ut hvordan vi skal løse det sammen. Det er det dette møtet skal finne ut av, og det tror jeg vil skje, sier Jørgensen.

Ottar Eide, Norges Ishockeyforbund

Organisasjonssekretær Ottar Eide i ishockeyforbundet er enig i at det trengs et møte for å legge uoverensstemmelsene døde, slik at man kan fokusere på det sportslige.

Foto: Privat

Organisasjonssjef Ottar Eide i Ishockeyforbundet er delvis enig.

– Vi skal lufte ut det som har versert i media i det siste, blant annet det med dommerregninger, poengtrekk og varsel om anmeldelse av forbundet. Tiden er inne for dette møtet nå. Jeg håper vi får lagt de fleste ballene døde og fokusere på det sportslige.

– Hvordan blir stemningen på møtet, tror du?

– Jeg tror det blir rolig. Det er voksne folk vi har med å gjøre, og de opplever at det blåser litt av og til. Det tåler vi. Jeg håper og tror vi blir enige om veien videre, sier Eide til NRK.

– Ikke bra for hockeyens anseelse

– Det er beklemmende det som skjer nå. Vi, det vil si klubbene bestemmer og forbundet praktiserer. Det ser ikke bra ut, det som skjer, sier Tore Jobs til NRK. Han er leder av eliteserieforeningen, klubbenes interesseorganisasjon.

For sju-åtte år siden prøvde klubbene det samme med dommerbetalingen. Da betalte nesten ingen klubber inn. Nå bestemte de seg for å pålegge klubbene å betale 77.000 20. november og 20. januar.

– Det var vi enige i. Vi var også enige i at det skulle straffes med poengtrekk å overskride denne fristen med mer enn 30 dager. To klubber fulgte ikke dette, de truet med å trekke laget. Men dette har de jo akseptert. Det som skjer nå, er ikke bra for hockeyen.

– Synes du det er tullete å holde på sånn?

– Ja, det synes jeg. Har man besluttet en ting, kan man ikke komme med protester i ettertid. Dette er skadelig for ishockeyen i Norge, sier Jobs.

– Må stå for det man beslutter

Leder i Sparta Sport AS -Tore Jobs

- Det som skjer nå, er svært uheldig for norsk hockeys anseelse, mener Tore Jobs i eliteserieforeningen

Foto: NRK

– Hva håper du kommer ut av dagens møte?

– At man står for det man beslutter.

– Er problemet at klubbene godtar reglene i prinsippet, men ikke når man blir rammet selv?

– Ja, sånn er det, sier Tore Jobs.

Han frykter for renommeet til norsk ishockey er skadelidende av det som skjer.

– Sandkassementalitet

– Vi går ikke akkurat framover organisasjonsmessig. Norsk hockey gjør store framskritt sportslig, det er ikke det. Landslaget har gjort det godt i flere år, og det Stavanger gjorde da de vant kontinentalcupen sist helg, er en fantastisk prestasjon.

– Men skal hockeyen få en god anseelse og trekke til seg store samarbeidspartnere, må noe endres. De vil ikke være på en sport med en slik sandkassementalitet. Da vil sporten ha problemer med å ekspandere slik den bør ut fra de gode sportslige resultatene, sier Jobs.

– Rosenborg sa før helga at forbundet motarbeider norsk ishockey. Hva mener du om en slik uttalelse?

– Den er så lav at jeg vil ikke svare på det.

– Er du enig i påstander om at forbundet håndterer reglene altfor rigid og ikke behandler alle likt?

– Nei. Tvert imot tror jeg heller de har vært for snille i for mange år.

Siste nytt

 • – Zlatan blir værende i USA

  Zlatan Ibrahimovic blir værende i Los Angeles Galaxy i amerikanske Major League Soccer. Milan gir opp jakten på svensken. Det bekrefter Milans sportsdirektør Leonardo.

  – Han hadde gitt Galaxy sitt ord på at han ville bli dersom klubben imøtekom hans krav.

  ZLATAN IBRAHIMOVIC
  Foto: Elisa Ferrari/TT / TT NYHETSBYRÅN
 • Quintero-perle sikret River trofeet

  Det har vært mye bråk rundt årets Copa Libertadores-finale. Søndag ble den endelig spilt, i Madrid. Kampen gikk til ekstraomganger etter Benedetto- og Pratto-scoringer, og der fikk Boca rødt kort. Da klinket Juan Quintero til med strak vrist. Ballen smalt via tverrliggeren og i mål. Boca kastet keeperen frem, og Martinez scoret 3-1 i åpent nett. River Plate er årets Libertadores-mestere.

  Quintero
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Elverum med sjokktap mot bunnlag

  Elverum gikk på en skikkelig håndballmine med 29-30-smellen borte mot Nærbø. Søndagens seriekamp bød på hele tre røde kort. – Vi er for dårlige, rett og slett, sa trener Michael Apelgren til Østlendingen.

  Mesterligaen i håndball : Elverum - Orlen Wisla Plock (Polen)(28-30)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag