Hopp til innhold

Medgangsbølge for norsk sandvolleyball: – Det er en stor dugnad

De siste ukene har norske sandvolleyballspillere levert bedre resultater enn på mange år. Både på herresiden og kvinnesiden begynner unge talenter å ta steget opp i verdenstoppen.

Switzerland Beach Volleyball

OPPTUR: Norsk sandvolleyball opplever stor suksess med unge utøvere for tiden.

Foto: Peter Schneider / AP

– Vi er absolutt i en medgangsbølge, med mange gode resultater og unge utøvere som gjør det bra på herre- og kvinnesiden, sier Iver Horrem, markedssjef i Norges Volleyballforbund.

For to uker siden sikret Anders Mol (21) og Christian Sørum (22) Norges første EM-gull i sandvolleyball på 21 år. Uken før vant de også majorturneringen i Gstaad. I helgen kom Ingrid Lunde (26) og Oda Johanne Ulveseth (25) til semifinalen i trestjernersturneringen i Tokyo. Det er karrierebeste for duoen.

– En stor dugnad med mange involverte

SANDVOLLEY

MEDGANGSBØLGE: Tidligere sandvolleyballspiller og nå markedssjef i Norges Volleyballforbund, Iver Horrem, sier de nå opplever en medgangsbølge i norsk sandvolleyball.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Horrem mener suksessen skyldes litt flaks, men også at det er blitt gjort en ekstrem god jobb i hele sandvolleyball-Norge.

– Det har litt med generasjoner å gjøre, men også at vi blant annet har toppvolleygymnas som samler gode spillere. Vi har gode trenere i forbundet som har klart å motivere spillerne til å legge ned den jobben som må gjøres for å nå toppen internasjonalt. Det er en stor dugnad med mange involverte.

– Betyr dette at vi for første gang på flere år kanskje kan få en kamp om plassene til OL?

– Jeg håper det. Vi har utøvere som er såpass unge at de kan spille på topp i 10–15 år til. Ingenting er bedre enn at de får selskap av flere lag som er med på å dra lasset til å skaffe flere medaljer til Norge. Gjerne i et OL, sier Horrem.

Motiveres av hverandres suksess

Lysten på å satse for Ulveseth og Lunde blir ikke akkurat mindre av å komme hjem med den beste plasseringen noensinne. Akkurat som suksessen til Mol og Sørum.

– Det viser at all treningen vi har lagt ned funker og at vi stadig nærmer oss målene våre. Når de får de resultatene så er det klart det motiverer oss til å kunne gjøre det samme.

– Særlig dette året har vi vært en veldig god norsk gjeng på turneringer, hvor alle har vært veldig flinke til å følge opp hverandre, sier Ulveseth.

Oda Ulveseth (t.v.) og Ingrid Lunde

JENTENE IMPONERER: Oda Ulveseth (t.v.) og Ingrid Lunde under World Tour-turnering i sandvolleyball i Tokyo, hvor de tok seg til semifinalen.

Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix

Tirsdag klokken 11 spiller de kvalifisering til femstjernersturneringen i Wien. Der møter de lavere rangerte Tyskland til første kamp.

– Vi begynner å komme på et nivå der vi spiller stabilt godt og slår de lagene vi på papiret burde slå. Nå blir målet å slå ut et av de beste brasilianske eller amerikanske lagene, sier Ulveseth.

– Ingen tvil om at det er noe på gang nå

Europamester Christian Sørum sier det er utrolig moro å få norsk sandvolleyball tilbake i verdenstoppen.

Mol og Sørum tok EM-gull.

SIKRET EM-GULL: Anders Mol og Christian Sørum sikret det første norske EM-gullet i sandvolleyball på 21 år.

Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix

– Det har vært noen år det har vært veldig stille, men det er ingen tvil om at det er noe som er på gang nå. Jentene satser også fullt, de gir alt for å bli best, sier han.

Sørum og Mol skal også delta i femstjernersturneringen i Wien.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal