Opprør mot utbredt skøyting i langløp

Team United Bakeries er ikke i tvil om at vinner og rival Petter Eliassen burde vært disket for skøyting i helgens Ski Classics renn. – Det skader produktet, sier manager Henrik Henningsen Kvissel.

Petter Eliassen Ski Classics

DISKUSJON: Petter Eliassen (Team LeasePlan Go) vant Kaiser Maximilian Lauf, foran Johan Kjølstad (Team United Bakeries), men, men kan ha brukt ulovlige midler underveis.

Foto: Magnus Osth / Ski Classics

Team LeasePlan Go-løper Petter Eliassen vant helgens langløp, Kaiser Maximilian Lauf i Østerrike. Men under to kilometer før mål, beskyldes han nå for å ha benyttet seg av flere skøytetak for å komme seg i frontposisjon.

Petter Eliassen

SITUASJONEN: TV 2s bilder viser hvordan Petter Eliassen tok seg forbi tre andre løpere med 1,7 kilometer igjen av langløpet.

Foto: Skjermdump TV 2

Team United Bakeries har postet en video av hendelsen på in Instagram-konto, og går hardt ut mot juryen, som ikke disket sammenlagtleder Eliassen.

– Jeg vil understreke at vi ikke ønsker å «ta» Petter Eliassen her. Men når det er så klare bevis på skøyting, må vi ta tak. Ellers mener jeg det skader produktet langløp, sier Team United Bakeries-sjef Henrik Henningsen Kvissel til NRK.

– De må jo følge med

Det var langrenn.com som omtalte saken først. Kvissel ønsker å få en debatt rundt skøyting i langløp, og mener det er stor forskjell fra Det internasjonale skiforbundets skjerpede regler dette året. Blant annet ble Martin Johnsrud Sundby straffet for en skøyteforseelse på Beitostølen.

– Knapt en løper er blitt disket for skøyting i min langløp-historie.Jeg ønsker ikke å gjøre om på resultatlista. Jeg vil bare si ifra om juryen og vi er enige om at vi må si ifra. Det er de jeg er kritiske til, for de må jo følge med. Dette var graverende, sier Kvissel.

Endrer ikke resultatet

Ski Classics

PALLEN: Sammenlagtleder Petter Eliassen vant Kaiser Maximilian Lauf, foran Johan Kjølstad og Tord Asle Gjerdalen (Team Santander).

Foto: Magnus Osth/Ski Classics

Ski Classic-direktør, David Nilsson, bekrefter til NRK at resultatet vil bli stående. For å endre resultatlisten, må en klage komme inn senest 15 minutter etter rennslutt. Det gjorde den aldri Han innrømmer at juryen, som består av tre personer, har en utfordring.

– Den sportslige håndteringen har ikke gått i takt med utviklingen av langløp, og det er vanskelig for en jury og se alt som skjer i løpet av et så langt løp. Men det må også komme fra utøveren selv, at det ikke er greit å jukse, sier Nilsson.

– Men dette løpet ble vist på TV. Bildene viste tydelig skøytingen?

– Jeg er selvfølgelig enig i at man bør kunne anvende TV-produksjonen, så det er noe vi kanskje må endre, slik at noen i juryen følger sendingen når det vises. Vi vil forbedre oss, og ta steg frem, forsikrer han.

Lover ikke økt skøytefokus

– Vil dere ha mer fokus på dette resten av sesongen?

– Ikke på grunn av dette, men vi har hatt økt fokus på dette de siste årene. Dette er derimot et tegn på at det sportslige arbeidet må bli bedre, innrømmer langløp-innovatøren.

Manager i Team LeasePlan Go, Emil Weberg Gundersen, forsøker ikke å bortforklare hendelsen i søndagens renn, og sier til NRK at også de ønsker økt profesjonalitet og bedre rutiner.

Siste nytt

 • – Vi er knust akkurat nå

  Storbritannia var to minutter fra en historisk OL-semifinale i fotball fredag, men Australia utlignet kvartfinalen på overtid og vant 4-3 etter ekstraomganger.

  Dermed er OL-eventyret over for Hege Riises britiske mannskap. Det hjalp ikke at britene presset på for utligning og straffesparkkonkurranse mot slutten av annen ekstraomgang. Offensiven bar ikke nok frukter.

  – Vi er knust akkurat nå. Det er hardt å tape en kamp på denne måten. Vi var godt forberedt, og vi spilte bra i mesteparten av kampen, sa landslagssjef Riise ifølge BBC.

  6BtjItgfOgU
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Etiopisk jubel på 10.000 meter

  Selemon Barega fra Etiopia løp inn til OL-gull på 10.000 meter fredag. Joshua Cheptegei og Jacob Kiplimo fra Uganda innkasserte de øvrige medaljene.

  Det var duket for en skikkelig thriller da startskuddet for 10.000-meteren under sommerlekene i Tokyo gikk av stabelenfredag. Det ble til slutt en duell mellom Etiopia og Uganda, som tok alle de fire øverste plasseringene i finalen.

  Det ble et klassisk lureløp, der Selemon Barega hadde mest sprut i beina da gullkampen skulle avgjøres. Han vant med tiden 27.43,22.

  hTV4UpwqECE
  Foto: David J. Phillip / AP
 • Riises Storbritannia ute av OL

  Storbritannia var to minutter fra en historisk OL-semifinale i fotball fredag, men Australia utliknet kvartfinalen på overtid og vant 4-3 etter ekstraomganger.

  Dermed er OL-eventyret over for Hege Riises britiske mannskap. Det hjalp ikke at britene presset på for utlikning og straffesparkkonkurranse mot slutten av annen ekstraomgang.

  Hege Riises OL-eventyr fikk dermed en brå slutt. Laget tangerte deres beste resultat fra tidligere i sommerlekene. Kvartfinale ble det også på hjemmebane i 2012.

  Hege Riise
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal