Her opphever han tyngdeloven - nesten

Magnus Midtbø leverte nylig tidenes beste norske prestasjon innen klatresporten. Se de spektakulære bildene fra Midtbøs konkurranse i videoen over.

Video Magnus Midtbø ble nummer 2 i V-cup i klatring

Magnus Midtbø ble nummer 3 i V-cup i klatring

- Ja, tredjeplassen er jeg storfornøyd med, sier Midtbø til NRK etter verdenscup-konkurransen i franske Chamonix.

Han betegner Norge som et u-land i denne idretten, som krever en enorm styrke i hele kroppen - ikke bare armer og bein.

På videoen kan du se Magnus kjempe seg oppover og oppover, grep for grep. Eller kanskje heller bortover og bortover, ettersom deler av "løypa" er et flatt tak. Magnus må ikke bare hale seg bortover, han må også samtidig holde seg fast i taket for ikke å falle ned. Det er som om han flytter seg som en edderkopp - eller "Spider Man", og ser ut som om han opphever tyngdekraften.

Når du ser ham ta et raskt tak i veska han bærer på rompa, er det for å få talkum på hendene. Det gir bedre grep. Og det forstår vi jo alle er nokså viktig.

- Jo det krever sitt, sier Magnus.

- Den som kommer lengst, vinner

Konkurransemessig går det hele ut på å komme seg lengst mulig før man faller ned. Tiden er uvesentlig, man får poeng for hvert nytt tak man klarer å ta oppover. Den som kommer lengst, vinner.

Magnus Midtbø lå lenge først i finalen i verdenscupen i Chamonix onsdag etter å ha ligget på sjuendeplass i semifinalen.

Han måtte imidlertid til slutt se seg slått av Jacob Schubert fra Østerrike og spanske Ramón Julian Puigblanque.

Artikkelen fortsetter under bildet

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø klarte seg over et vanskelig opp-ned-parti, men måtte gi tapt noen meter lengre opp i veggen.

Foto: Eirik Birkelund Olsen

Over 10.000 tilskuere

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø måtte ut av landet for å finne gode nok trenings- og konkurranseforhold

Foto: Eivind Aabakken / NRK

- Semifinalen gikk tidlig på dag, da var ikke kroppen min "våknet" helt ennå. I finalen om kvelden gikk det mye bedre. Tredjeplassen er det klart beste jeg noensinne har gjort, og jeg er kjempefornøyd, sier Magnus Midtbø.

Midtbø finner ikke gode nok trenings- og konkurransevilkår her hjemme, og reiser derfor mye ut for å konkurrere med de beste for å komme lengst mulig selv. Det resulterer i 280 reisedøgn i året.

- V-cupen i Chamonix var et helt fabelaktig arrangement. Her er klatring en stor idrett, og over 10.000 mennesker var på plass for å se på, og på Frankrikes nasjonaldag lagde de stor stemning med fyrverkeri og greier, sier Midtbø.

Nå er det VM

Magnus Midtbø

Bratt, brattere, brattest: Slik var veggen.

Foto: Eirik Birkelund Olsen

Magnus varmer nå opp til VM i Arco i Italia. Det begynner med kvalifiseringer i dag og skal vare i ti dager.

- Hvilke forventninger har du der?

- Det blir vel stort sett de samme konkurrentene, så det kan hende jeg blir nummer tre igjen, sier Midtbø, som frykter varmen.

- Ideell temperatur for klatring er 10 til 20 grader. Men her i VM-byen er det 35 nå, det er en utfordring, sier Midtbø.

Siste nytt

 • Kviterussland fråteken verdscuprenn

  Det internasjonale skiskyttarforbundet (IBU) har fjerna Minsk frå verdscupkalenderen og gjort endringar som inneber sesongstart i Östersund.

  Det opplyser IBU i ein pressemelding. Det er den politiske situasjonen i Kviterussland som gjør at hovudstaden Minsk forsvinn ut av verdscupkalenderen.

  – Avgjerda om å flytte arrangementet takast for å gi tryggleik i planlegginga for arrangørkomitear, nasjonale forbund og laga, skriv IBU.

  Finske Kontiolahti overtar konkurransane Minsk eigentleg skulle hatt første helgen i mars. Samtidig fjernast Kontiolahti som arrangør av verdscupopninga, og svenske Östersund arrangerer de to første helgene.

  Johannes Thingnes Bø
  Foto: Manzoni / IBU
 • Ny bronsemedalje til Fosser

  Kasper Fosser løp inn til bronsemedalje på sprinten under orienterings-EM i Sveits søndag. I kvinneklassen vart Andrine Benjaminsen nummer seks.

  Fosser delte til slutt bronsemedaljen med svenske Gustav Bergman. De var begge slått med 22 sekund av den suverene svenske vinnaren Emil Svensk.

  Belgiske Yannick Michiels tok sølvet. Han var slått med 13 sekund av europameister Svensk.

  Kasper Fosser
  Foto: Ivar Haugen/NOF
 • Palace snudde til seier

  Venstrebacken Tyrick Mitchell kranglet inn det avgjørende målet da Crystal Palace slo Aston Villa 3-2 i Premier League søndag.

  Seks minutter gjensto da Mitchell avgjorde kampen etter forarbeid av Eberechi Eze.

  Da hadde Palace slått tilbake etter å ha ligget under to ganger i kampen. Matchvinner Mitchell slo også den målgivende pasningen til formsterke Christian Bentekes utligning til 1-1.

  I forkant hadde John McGinn sendt Villa i ledelsen med en markkryper mot lengste hjørne. Scoringen kom etter bare 17 minutters spill.

  Anwar El Ghazi sendte Villa opp i ledelsen på ny etter 34 minutter, men i annen omgang handlet det meste om Roy Hodgsons Palace-mannskap.

  Wilfried Zaha utlignet til 2-2, før Mitchell avgjorde kampen mot slutten.

  Crystal Palace klatret til 13.-plass på tabellen, mens Villa ligger to plasser høyere opp.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal