NRK Meny
Normal

– Mer motiverende enn å knuse Northug

Heidi Weng ga Petter Northug «tjejdäng» i motbakkeløp. Men en annen treningsopplevelse betyr mye mer for selvtilliten før OL-sesongen.

Heidi Weng

Heidi Weng kom rett fra høydesamling i Livigno til presentasjon av den norske OL-geneseren som skal brukes i Sotsji til vinteren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det vakte oppsikt i norske og svenske medier da Heidi Weng (22) i slutten av juni viste Petter Northug, og flere andre herrer, ryggen i et motbakkeløp i Meråker under Tour de Trøndelag.

Men for spesielt interesserte, og Weng selv, var ikke det noen bombe. Weng er trolig Norges beste kvinnelige motbakkeløper, mens Petter Northug aldri har vært noen ener med joggesko i bratte motbakker.

Derfor er det en helt annen av sommerens treningsopplevelser som betyr mest for Wengs selvtillit foran den forestående OL-sesongen:

Å sykle ned en tøff utforkjøring på høydesamling i Livigno.

Gikk ned bakken

Ingen spesielt oppsiktsvekkende prestasjon, vil de fleste kanskje tenke, men for Heidi Weng har det vært et problem å være tøff nok i utforkjøringer både på hjul og ikke minst på ski. Det har vært et uttalt og prioritert satsningsområde å få fram den samme råskapen i utforkjøringer som hun har for vane å gjøre når det drar seg til mot spurt i viktige konkurranser.

– Da vi var på samling i Livigno i våres gikk jeg ned bakken med sykkelen. Denne gangen bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle gå av, og jeg skulle prøve å gutse litt.

– Og det turte du?

– Ja, jeg sang litt for meg selv underveis. Sist var jeg jeg langt bak Celine Brun-Lie og Ingvild Flugstad Østberg. Nå så jeg faktisk Celine da jeg kom ned bakken, så det var jeg veldig fornøyd med.

Tror de andre ble lei

– Er en sånn opplevelse mer motiverende for deg enn å knuse Petter Northug i motbakkeløp?

– Ja, for meg er det det. Jeg tenker ikke så mye på hvem jeg slår i motbakkeløp. At jeg faktisk klarte å gutse på ned den bakken, uten å bli redd, det er jeg veldig fornøyd med, sier Weng, som antyder at den umiddelbare selvtillitsboosten kan ha grenset mot irriterende selvtilfredshet:

– Jeg tror kanskje de andre jentene ble litt lei, for jeg snakket nesten ikke om noe annet ettertpå.

Heidi Wengs frykt for utforkjøringer stammer fra en konkret hendelse. Som 15-åring kolliderte hun med et tre under Ungdomsbirken, da hun måtte kjøre ut av løypa på grunn av et fall foran seg i løypa.

Det endte med brudd i to ribbein og enorme smerter.

Ikke tøff nok

Etterpå ble hun reservert, og etter flere fall i verdenscupen i 2011/12-sesongen innledet hun et samarbeid med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

Og det går framover. Sist sesong hadde hun ikke et eneste fall som følge av pysete utforkjøring.

– Bank i bordet, jeg hadde ikke fall, sier Weng med et smil.

– Men det vil ikke si at jeg var tøff. Det er fortsatt veldig mye tid å hente i utforkjøringene, fastslår jenta som tok bronse på 15 km fellesstart med skibytte under VM i Val di Fiemme. Der gikk hun også på det norske gullaget i stafetten.

Siste nytt

 • Jarstein skadd før kamp

  Rune Almenning Jarstein skadet seg på oppvarmingen før fredagens Hertha Berlin-kamp, melder NTB. han kunne ikke vokte buret da hovedstadslaget spilte 1–1 mot Borussia Dortmund.

  Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampen.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Andreplass på Pedersen

  Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 1500-meteren i Erfurt fredag. Han gikk inn til 1,45,76, og var 43 hundredeler bak russiske Denis Juskov, som vant.

  Sindre Henriksen og Allan Dahl Johansson ble henholdsvis nummer fem og seks på distansen.

  World cup skøyter i Stavanger.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • To poeng for Danmark

  Lasse Svan scoret 11 mål da Danmark slo Slovenia 31-28, og tok to poeng i mellomspillet fredag kveld.

  Seieren gjør at danskene leder gruppen foran Tyskland.

  Men's EHF European Handball Championship
  Foto: Antonio Bronic / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal