Skuffet Bøkko: – Tar ham ikke i hånda

Den russiske sprintkongen Pavel Kulizjnikov er ikke lenger utestengt, til tross for at han testet positivt på meldonium. Det liker Håvard Bøkko dårlig.

Pavel Kulizjnikov

KAN SLIPPE UNNA: Pavel Kulizjnikov kan konkurrere, til tross for den positive meldonium-prøven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Det internasjonale skøyteforbund (ISU) opphevet suspensjonen av tre russiske skøyteløper som er tatt for meldonium-bruk. Dette gjelder Pavel Kulizjnikov, Semion Elistratov og Jekatarina Konstantinova.

– Den midlertidige utestengelsen er blitt opphevet, og utøverne kan trene og konkurrere, sier den russiske skøytepresidenten Alexei Kravtsov til det russiske nyhetsbyrået R-Sport.

Håvard Bøkko

KRITISK: Håvard Bøkko stoler ikke på Pavel Kulizjnikov.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den norske skøyteprofilen Håvard Bøkko liker ikke det han hører.

– Jeg kommer ikke til å ta Kulizjnikov i hånda og ønske ham velkommen tilbake. Men vi får bare håpe de har gjort riktig og stole på systemet. Hvis han har lavere verdier enn det som var ulovlig, får vi godta det, sier Bøkko.

– Dårlige holdninger

Kulizjnikov er verdensrekordholder på 500 meter, og er kontroversiell fordi han også tidligere har vært utestengt for doping.

Under junior-VM i 2012 testet han positivt på kroppsbyggerdopet metylheksanamin.

– Han har vært utestengt i to år tidligere, og brukte dette stoffet (meldonium) selv om han visste det ville ble ulovlig. Han har vist at han har dårlige holdninger, fastslår Bøkko.

Espen Aarnes Hvammen, som konkurrerer mot Kulizjnikov på 500 meter tror ikke bare det er de norske løperne som vil møte russeren med en kald skulder når han returnerer til vinteren.

– Jeg tror det er ganske steile fronter mellom landene fra vest og øst. Det er nok noen gamle sovjet-stater som støtter russerne, mens nederlenderne ikke vil møte Kulizjnikov med et varmt håndtrykk, sier Aarnes Hvammen.

– Hvordan påvirker en slik sak miljøet?

– Det skaper skepsis til visse land, svarer skøyteløperen.

Pavel Kulizjnikov er tatt i doping. Her er vinnerløpet til russeren fra 29. januar i år.

SE VIDEO: Her tar Kulizjnikov verdensrekorden på 500 meter.

– Juksemaker

NRKs skøyteekspert Even Wetten er ikke mindre skeptisk enn resten av kritikerne.

– Når det kan stilles spørsmål ved hans evne til å følge reglene enda en gang, er det ingen tvil om at det blir stilt store spørsmål ved om han opererer med de samme reglene som de andre. Det vil alltid være knyttet mistanke til ham, sier Wetten.

Han frykter dessuten at Kulizjnikov ennå ikke har lært.

– Han er en løper vi må kunne kalle en juksemaker fra tidligere. Han har ligget på grensen og vil høyst sannsynlig gjøre det videre, så får tiden vise om han plumper uti og gjør en ny feil. Vi får håpe han har lært, hvis ikke kan det smelle igjen. Jeg mistenker at vi ikke har hørt det siste om doping i russisk skøytesport, sier Wetten.

Ikke frikjent

At suspensjonen er opphevet, betyr imidlertid ikke at de tre løperne er endelig frikjent.

– Det internasjonale skøyteforbundet kan gjenåpne sakene hvis det kan bevises at utøverne har tatt meldonium etter 1. januar, sier Kravtsov.

Meldonium kom på dopinglista fra og med 1. januar 2016, og en rekke utøvere fra en rekke land og idretter er tatt. Foreløpig er 172 utøvere tatt, deriblant den norske vektløfteren Ruth Kasirye.

Dette har ført til internasjonal oppstandelse – og til og med Russlands president Vladimir Putin har reagert, og sagt at stoffet bør fjernes fra dopinglista.

Det internasjonale antidopingbyrået Wada har respondert med å si at utøvere som testet positivt før 1. mars, og som har mindre enn ett milligram meldonium i den avlagte prøven, slipper straff.

Siste nytt

 • Johansen spilte da Fulham avanserte

  Landslagskaptein Stefan Johansen var tilbake på Fulhams midtbane, da de vant 2-0 mot Sheffield Wednesday og sikret avansement i ligacupen.

  Johansen har slitt med spilletid for Fulham i Premier League, men spilte hele kampen mot Sheffield Wednesday.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Paul Childs / AP
 • Vipers enkelt videre i håndball-NM

  Vipers hadde ingen problemer med å ta seg til fjerde runde i håndball-NM. De regjerende mesterne vant 39-15 mot Randesund. Larvik er derimot ute etter 24-27-tap for Gjerpen. Flint Tønsberg og Sola avanserte også til fjerde runde.

  EHF Champions League: RK Krim Mercator – Vipers (26-27)
  Foto: Borut Zivulovic / NTB
 • De Boer blir trener for Nederland

  Frank de Boer blir ny trener for Nederlands fotballandslag. Han har skrevet under en toårskontrakt og skal være trener til over VM-sluttspillet i 2022.

  50-åringen erstatter Ronald Koeman, som sluttet i landslagsjobben for å ta over Barcelona.

  Fotball: Europaligaen, gruppe A: Molde - Ajax (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal