Hopp til innhold

Skuffet Bøkko: – Tar ham ikke i hånda

Den russiske sprintkongen Pavel Kulizjnikov er ikke lenger utestengt, til tross for at han testet positivt på meldonium. Det liker Håvard Bøkko dårlig.

Pavel Kulizjnikov

KAN SLIPPE UNNA: Pavel Kulizjnikov kan konkurrere, til tross for den positive meldonium-prøven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Det internasjonale skøyteforbund (ISU) opphevet suspensjonen av tre russiske skøyteløper som er tatt for meldonium-bruk. Dette gjelder Pavel Kulizjnikov, Semion Elistratov og Jekatarina Konstantinova.

– Den midlertidige utestengelsen er blitt opphevet, og utøverne kan trene og konkurrere, sier den russiske skøytepresidenten Alexei Kravtsov til det russiske nyhetsbyrået R-Sport.

Håvard Bøkko

KRITISK: Håvard Bøkko stoler ikke på Pavel Kulizjnikov.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den norske skøyteprofilen Håvard Bøkko liker ikke det han hører.

– Jeg kommer ikke til å ta Kulizjnikov i hånda og ønske ham velkommen tilbake. Men vi får bare håpe de har gjort riktig og stole på systemet. Hvis han har lavere verdier enn det som var ulovlig, får vi godta det, sier Bøkko.

– Dårlige holdninger

Kulizjnikov er verdensrekordholder på 500 meter, og er kontroversiell fordi han også tidligere har vært utestengt for doping.

Under junior-VM i 2012 testet han positivt på kroppsbyggerdopet metylheksanamin.

– Han har vært utestengt i to år tidligere, og brukte dette stoffet (meldonium) selv om han visste det ville ble ulovlig. Han har vist at han har dårlige holdninger, fastslår Bøkko.

Espen Aarnes Hvammen, som konkurrerer mot Kulizjnikov på 500 meter tror ikke bare det er de norske løperne som vil møte russeren med en kald skulder når han returnerer til vinteren.

– Jeg tror det er ganske steile fronter mellom landene fra vest og øst. Det er nok noen gamle sovjet-stater som støtter russerne, mens nederlenderne ikke vil møte Kulizjnikov med et varmt håndtrykk, sier Aarnes Hvammen.

– Hvordan påvirker en slik sak miljøet?

– Det skaper skepsis til visse land, svarer skøyteløperen.

Pavel Kulizjnikov er tatt i doping. Her er vinnerløpet til russeren fra 29. januar i år.

SE VIDEO: Her tar Kulizjnikov verdensrekorden på 500 meter.

– Juksemaker

NRKs skøyteekspert Even Wetten er ikke mindre skeptisk enn resten av kritikerne.

– Når det kan stilles spørsmål ved hans evne til å følge reglene enda en gang, er det ingen tvil om at det blir stilt store spørsmål ved om han opererer med de samme reglene som de andre. Det vil alltid være knyttet mistanke til ham, sier Wetten.

Han frykter dessuten at Kulizjnikov ennå ikke har lært.

– Han er en løper vi må kunne kalle en juksemaker fra tidligere. Han har ligget på grensen og vil høyst sannsynlig gjøre det videre, så får tiden vise om han plumper uti og gjør en ny feil. Vi får håpe han har lært, hvis ikke kan det smelle igjen. Jeg mistenker at vi ikke har hørt det siste om doping i russisk skøytesport, sier Wetten.

Ikke frikjent

At suspensjonen er opphevet, betyr imidlertid ikke at de tre løperne er endelig frikjent.

– Det internasjonale skøyteforbundet kan gjenåpne sakene hvis det kan bevises at utøverne har tatt meldonium etter 1. januar, sier Kravtsov.

Meldonium kom på dopinglista fra og med 1. januar 2016, og en rekke utøvere fra en rekke land og idretter er tatt. Foreløpig er 172 utøvere tatt, deriblant den norske vektløfteren Ruth Kasirye.

Dette har ført til internasjonal oppstandelse – og til og med Russlands president Vladimir Putin har reagert, og sagt at stoffet bør fjernes fra dopinglista.

Det internasjonale antidopingbyrået Wada har respondert med å si at utøvere som testet positivt før 1. mars, og som har mindre enn ett milligram meldonium i den avlagte prøven, slipper straff.

Siste nytt

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal