Hopp til innhold

Skuffet Bøkko: – Tar ham ikke i hånda

Den russiske sprintkongen Pavel Kulizjnikov er ikke lenger utestengt, til tross for at han testet positivt på meldonium. Det liker Håvard Bøkko dårlig.

Pavel Kulizjnikov

KAN SLIPPE UNNA: Pavel Kulizjnikov kan konkurrere, til tross for den positive meldonium-prøven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Det internasjonale skøyteforbund (ISU) opphevet suspensjonen av tre russiske skøyteløper som er tatt for meldonium-bruk. Dette gjelder Pavel Kulizjnikov, Semion Elistratov og Jekatarina Konstantinova.

– Den midlertidige utestengelsen er blitt opphevet, og utøverne kan trene og konkurrere, sier den russiske skøytepresidenten Alexei Kravtsov til det russiske nyhetsbyrået R-Sport.

Håvard Bøkko

KRITISK: Håvard Bøkko stoler ikke på Pavel Kulizjnikov.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den norske skøyteprofilen Håvard Bøkko liker ikke det han hører.

– Jeg kommer ikke til å ta Kulizjnikov i hånda og ønske ham velkommen tilbake. Men vi får bare håpe de har gjort riktig og stole på systemet. Hvis han har lavere verdier enn det som var ulovlig, får vi godta det, sier Bøkko.

– Dårlige holdninger

Kulizjnikov er verdensrekordholder på 500 meter, og er kontroversiell fordi han også tidligere har vært utestengt for doping.

Under junior-VM i 2012 testet han positivt på kroppsbyggerdopet metylheksanamin.

– Han har vært utestengt i to år tidligere, og brukte dette stoffet (meldonium) selv om han visste det ville ble ulovlig. Han har vist at han har dårlige holdninger, fastslår Bøkko.

Espen Aarnes Hvammen, som konkurrerer mot Kulizjnikov på 500 meter tror ikke bare det er de norske løperne som vil møte russeren med en kald skulder når han returnerer til vinteren.

– Jeg tror det er ganske steile fronter mellom landene fra vest og øst. Det er nok noen gamle sovjet-stater som støtter russerne, mens nederlenderne ikke vil møte Kulizjnikov med et varmt håndtrykk, sier Aarnes Hvammen.

– Hvordan påvirker en slik sak miljøet?

– Det skaper skepsis til visse land, svarer skøyteløperen.

Pavel Kulizjnikov er tatt i doping. Her er vinnerløpet til russeren fra 29. januar i år.

SE VIDEO: Her tar Kulizjnikov verdensrekorden på 500 meter.

– Juksemaker

NRKs skøyteekspert Even Wetten er ikke mindre skeptisk enn resten av kritikerne.

– Når det kan stilles spørsmål ved hans evne til å følge reglene enda en gang, er det ingen tvil om at det blir stilt store spørsmål ved om han opererer med de samme reglene som de andre. Det vil alltid være knyttet mistanke til ham, sier Wetten.

Han frykter dessuten at Kulizjnikov ennå ikke har lært.

– Han er en løper vi må kunne kalle en juksemaker fra tidligere. Han har ligget på grensen og vil høyst sannsynlig gjøre det videre, så får tiden vise om han plumper uti og gjør en ny feil. Vi får håpe han har lært, hvis ikke kan det smelle igjen. Jeg mistenker at vi ikke har hørt det siste om doping i russisk skøytesport, sier Wetten.

Ikke frikjent

At suspensjonen er opphevet, betyr imidlertid ikke at de tre løperne er endelig frikjent.

– Det internasjonale skøyteforbundet kan gjenåpne sakene hvis det kan bevises at utøverne har tatt meldonium etter 1. januar, sier Kravtsov.

Meldonium kom på dopinglista fra og med 1. januar 2016, og en rekke utøvere fra en rekke land og idretter er tatt. Foreløpig er 172 utøvere tatt, deriblant den norske vektløfteren Ruth Kasirye.

Dette har ført til internasjonal oppstandelse – og til og med Russlands president Vladimir Putin har reagert, og sagt at stoffet bør fjernes fra dopinglista.

Det internasjonale antidopingbyrået Wada har respondert med å si at utøvere som testet positivt før 1. mars, og som har mindre enn ett milligram meldonium i den avlagte prøven, slipper straff.

Siste nytt

 • Eikeri ute av mixed doubles i Wimbledon

  Ulrikke Eikeri og Joran Vliegen røk ut av mixed doubles i Wimbledon mot Matthew Ebden og Samantha Stosur.

  Eikeri og Vliegen tapte med sifrene 6-4, 6-7 (6-8), 4-6.

  Den norsk-belgiske duoen fikk en god start på kampen og vant det første settet 6-4, men Stosur og Ebden slo tilbake og vant det andre settet 7-6 etter tiebreak (8-6).

  France Tennis French Open
  Foto: Jean-Francois Badias / AP
 • Kloster knuste den norske rekorden på 400 meter hekk

  Line Kloster fortsetter å vise storform foran mesterskapssommeren. Søndag ble det klar seier på 400 meter hekk i Sveits med norsk rekord på 53,91.

  Det er over sekundet bedre enn hennes tidligere rekord på 54,99, og 81 hundredeler bedre enn Amalie Iuels norske rekord.

  Det lover godt foran VM i Eugene der Kloster er satt opp for å løpe distansen. Tiden på 53,91 er det niende beste i verden i år og nummer to i Europa, skriver Friidrett1.

  32-åringen vant stevnet i La Chaux-de-Fonds klart, der finske Viivi Lehikoinen løp inn til 55,57 på 2.-plass.

  Kloster viste også god form under NM i Stjørdal nylig og vant både 100 meter og 200 meter. Hun satte personlig beste på 100-meteren.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Hauger fikk løpet ødelagt etter voldsomt sammenstøt

  Dennis Hauger sin mareritthelg ble komplett da han kjørte ut og krasjet med Roy Nissany.

  Allerede på første runde krasjet Dennis Hauger med Roy Nissany. Nordmannen punkterte og kjørte ut av banen i en sving. Da bilen seilet tilbake på banen, traff bilen til Hauger toppen av Nissanys bil.

  Krasjet så voldsomt ut, og det så ut til at Hauger fikk seg en smell i sammenstøtet. På sendingen bekreftet imidlertid manager Harald Huysman at Hauger har det bra.

  – Det ser ikke ut til at han har pådratt seg noen skader. Vi fryktet han skadet håndleddet, men det ser ut til å gå bra, sa han og fortsatte:

  – Han er «good to go» i Østerrike.

  Huysman er ikke fornøyd med Nissany, og sier han var bekymret for ham før løpet også.

  – Det er ikke bra. Det er en hodeløs situasjon. Den andre føreren har vært involvert i mange farefulle situasjoner tidligere, sa Haugers manager.

  Det så også ut til å gå fint med Nissany.

  Hauger var imidlertid på rutinemessig legesjekk, og måtte være under observasjon i en times tid.

  – Dennis har fått ødelagt løpet sitt på grunn av kjøringen til Roy Nissany, sa Viaplays ekspertkommentator Henning Isdal.

  Han startet langt bak søndag og hadde ikke avansert noe før uhellet med Nissany inntraff.

  Formel 2-løpet på Silverstone pågår fortsatt.

  Dennis Huger
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste